Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza organických příměsí v historických maltových materiálech
Křížová, Iva ; Čabala, Radomír (vedoucí práce) ; Hynek, Radovan (oponent)
- 3 - Abstrakt Úkolem této diplomové práce bylo posoudit možnosti identifikace proteinových a lipidových aditiv, jakými jsou například krev, želatina, tvaroh, sádlo nebo vejce, v modelových vzorcích vápenných malt metodou Ramanovy spektroskopie a plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Podařilo se zjistit, že Ramanovou spektroskopií lze určit přítomnost organických aditiv od řádu jednotek hmotnostního procenta. Pomocí plynové chromatografie lze detekovat lipidové aditivum dokonce již od řádu setin hmotnostního procenta. Proteinová aditiva lze ale touto metodou jednoznačně rozlišit až od řádu jednoho hmotnostního procenta.
Analýza organických příměsí v historických maltových materiálech
Křížová, Iva ; Čabala, Radomír (vedoucí práce) ; Hynek, Radovan (oponent)
- 3 - Abstrakt Úkolem této diplomové práce bylo posoudit možnosti identifikace proteinových a lipidových aditiv, jakými jsou například krev, želatina, tvaroh, sádlo nebo vejce, v modelových vzorcích vápenných malt metodou Ramanovy spektroskopie a plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Podařilo se zjistit, že Ramanovou spektroskopií lze určit přítomnost organických aditiv od řádu jednotek hmotnostního procenta. Pomocí plynové chromatografie lze detekovat lipidové aditivum dokonce již od řádu setin hmotnostního procenta. Proteinová aditiva lze ale touto metodou jednoznačně rozlišit až od řádu jednoho hmotnostního procenta.
Využití vibrační spektroskopie při studiu výtvarných děl - maltová pojiva
Křížová, Iva ; Němec, Ivan (vedoucí práce) ; Hynek, Radovan (oponent)
Úkolem této bakalářské práce bylo posoudit možnosti identifikace proteinových a lipidových aditiv, jako jsou například krev, želatina, tvaroh, sádlo nebo vejce, v modelových vzorcích vápenných malt metodou infračervené spektroskopie. Zaměřili jsme se na odrazové techniky infračervené spektroskopie, a dokázali jsme že těmito metodami lze určit přítomnost aditiv už od řádu desetin hmotnostního procenta. Detailní rozlišení lipidových či proteinových aditiv lze až od řádu jednoho hmotnostního procenta. Při následném ošetřování a stárnutí připravených modelových vzorků nebyly pozorovány spektrální změny, které lze s tímto procesem spojovat.

Viz též: podobná jména autorů
3 KŘÍŽOVÁ, Irena
14 KŘÍŽOVÁ, Iveta
2 Křížová, Ilona
3 Křížová, Irena
13 Křížová, Ivana
14 Křížová, Iveta
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.