Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vývoj mikroregionu na topografických a tematických mapách
Jílková, Jana ; Pospíšil, Lubomil (oponent) ; Plánka, Ladislav (vedoucí práce)
Diplomová práce se na území mikroregionu Lomnicko zabývá vývojem zeměpisných názvů a kartografických znaků na mapách a na tematických mapách dokumentuje změny využití krajiny. Podkladem pro její zpracování byly analogové a digitální topografické a tematické mapy z různých zdrojů a různých časových období. Součástí práce jsou charakteristiky použitých mapových podkladů a podmínky jejich získání. Vývoj názvů a kartografických znaků je dokumentován pomocí tabulek a grafů.
Influencing of molecular mass of hyaluronic acid by fermentation process
Wikarská, Monika ; Jílková, Jana (oponent) ; Velebný, Vladimír (vedoucí práce)
The biological function of hyaluronic acid (HA) – the polysaccharide, which consists of repeating units of N-actylglucosamine and glucuronic acid – is extremely broad and often contradictory, depending on its molecular weight (MW). The bacterial production provides HA of high molecular weight and purity. The objective of this thesis is to control the molecular weight of produced HA by the addition of hyaluronidases during the process of fermentation, resulting in reduction of viscosity of the medium followed by increase of yield. Hyaluronic acid was prepared by batch fermentation of the microorganism Streptococcus equi subsp. zooepidemicus. During the process of fermentation, the enzyme hyaluronate 4-glycanohydrolase (BTH) at various concentrations and different times of cultivation was added to bioreactors. The HA yield, the molecular weight and the polydispersity by the SEC-MALLS were monitored, together with the residual glucose concentration and the dynamic viscosity of the production medium. The formation of low and medium molecular weight HA was achieved. The addition of 10 U (BTH) / g (HA) had no significant effect on the molecular weight and therefore the HA function, but the corresponding drop of viscosity was noteworthy for the simplification of the product purification. Potential increase in HA yield was not confirmed because of the very low concentration of residual glucose and the method of precipitating low and medium MW HA.
Influencing of molecular mass of hyaluronic acid by fermentation process
Wikarská, Monika ; Jílková, Jana (oponent) ; Velebný, Vladimír (vedoucí práce)
The biological function of hyaluronic acid (HA) – the polysaccharide, which consists of repeating units of N-actylglucosamine and glucuronic acid – is extremely broad and often contradictory, depending on its molecular weight (MW). The bacterial production provides HA of high molecular weight and purity. The objective of this thesis is to control the molecular weight of produced HA by the addition of hyaluronidases during the process of fermentation, resulting in reduction of viscosity of the medium followed by increase of yield. Hyaluronic acid was prepared by batch fermentation of the microorganism Streptococcus equi subsp. zooepidemicus. During the process of fermentation, the enzyme hyaluronate 4-glycanohydrolase (BTH) at various concentrations and different times of cultivation was added to bioreactors. The HA yield, the molecular weight and the polydispersity by the SEC-MALLS were monitored, together with the residual glucose concentration and the dynamic viscosity of the production medium. The formation of low and medium molecular weight HA was achieved. The addition of 10 U (BTH) / g (HA) had no significant effect on the molecular weight and therefore the HA function, but the corresponding drop of viscosity was noteworthy for the simplification of the product purification. Potential increase in HA yield was not confirmed because of the very low concentration of residual glucose and the method of precipitating low and medium MW HA.
Determinanty ovlivňující jazykové vzdělávání
Jílková, Jana ; Prokop, Jiří (vedoucí práce) ; Betáková, Lucie (oponent) ; Smetáček, Vladimír (oponent)
Cílem této disertační práce je analyzovat vybrané faktory ovlivňující proces osvojování si cizího jazyka žákem ve školním i mimoškolním prostředí a porovnání tří strategií při hodnocení jazykových znalostí a dovedností. Výzkumné šetření je realizováno smíšeným kvalitativním a kvantitativním výzkumem. Data byla získána z dokumentů, dotazníků a částečně řízených rozhovorů. Respondenty byli kandidáti státních jazykových zkoušek a žáci středních škol, skládající novou státní maturitní zkoušku. Výsledky ukazují statisticky významné vztahy mezi formálním hodnocením učitelem, výsledkem standardizovaných zkoušek a sebehodnocením žáků a dalšími faktory, jako věk zahájení studia cizího jazyka, používané učební materiály a zda cizí jazyk vyučoval český učitel nebo rodilý mluvčí. Tato zjištění mohou poskytnout zpětnou vazbu, kterou mohou ke strategickým změnám při dosahování cílů v jazykovém vzdělávání využít žáci, učitelé a zkoušející.
Vývoj mikroregionu na topografických a tematických mapách
Jílková, Jana ; Pospíšil, Lubomil (oponent) ; Plánka, Ladislav (vedoucí práce)
Diplomová práce se na území mikroregionu Lomnicko zabývá vývojem zeměpisných názvů a kartografických znaků na mapách a na tematických mapách dokumentuje změny využití krajiny. Podkladem pro její zpracování byly analogové a digitální topografické a tematické mapy z různých zdrojů a různých časových období. Součástí práce jsou charakteristiky použitých mapových podkladů a podmínky jejich získání. Vývoj názvů a kartografických znaků je dokumentován pomocí tabulek a grafů.
Podnikatelský plán maloobchodu a velkoobchodu kancelářskými potřebami
Domanská, Lucie ; Vojík, Vladimír (vedoucí práce) ; Jilková, Jana (oponent)
Cílem diplomové práce bylo zjistit povinnosti podnikatelů při zakládání zcela nového podniku, jaká kritéria by měl splňovat, za jakých podmínek může či nemůže svou podnikatelskou činnost provozovat apod. V další části se práce zabývá jednotlivými náležitostmi podnikatelského plánu. Na tyto teoretické poznatky pak navazuje praktická část. Jejím úkolem bylo zjistit, zda autorčin zamýšlený podnikatelský záměr je realizovatelný a z dlouhodobého hlediska také životaschopný a úspěšný.

Viz též: podobná jména autorů
3 Jílková, J.
5 Jílková, Jana
19 Jílková, Jiřina
1 Jílková, Jolana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.