Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Adaptivní regulátory s prvky umělé inteligence
Šulová, Markéta ; Šeda, Miloš (oponent) ; Bobál, Vladimír (oponent) ; Pivoňka, Petr (vedoucí práce)
Cílem dizertace je zlepšit kvalitu řízení adaptivních systémů s průběžnou identifikací. Práce se zaměřuje především na problematickou identifikační část, která představuje slabé místo celého adaptivního systému. Paradoxně ale závisí kvalita adaptivního systému právě na identifikační části, protože na základě modelu procesu získaného identifikací jsou vypočteny parametry řídicí části a následně akční zásah do systému. S využitím znalostí moderních metod řízení byl proto vyvinut nový identifikační algoritmus pro identifikaci v uzavřené smyčce. Tento jednoduchý, rychlý a výkonný algoritmus překonává všechna omezení stávajících klasických identifikačních metod založených na metodě nejmenších čtverců. Mezi jeho přednosti mimo jiné patří schopnost práce při krátké periodě vzorkování, přítomnost jediného parametru schopného přizpůsobit regulační děj konkrétním požadavkům nebo schopnost algoritmu identifikovat proces v reálné praxi. Algoritmus byl použit v adaptivním systému, poté testován na sadě simulačních a reálných modelů s překvapujícími výsledky. V rámci ověřování byl nový algoritmus úspěšně implementován do programovatelného automatu. V rámci práce je také představeno nové univerzální grafické prostředí pro testování a verifikaci řídicích algoritmů.
Vliv úrovně metabolických procesů živočišného organismu na zastoupení lipidových složek mléka
Šulová, Marie
Tato bakalářská práce s názvem „Vliv úrovně metabolických procesů živočišného organismu na zastoupení lipidových složek mléka“ se zabývá problematikou fyziologických procesů, které skrze různé metabolické cesty ovlivňují syntézu, složení a uvolňování lipidů sekrečními buňkami mléčné žlázy. Úvodní kapitola je zaměřena na charakteristiku základních složek mléka, z nichž nejdetailněji jsou popsány jednotlivé frakce mléčného tuku. V následujících kapitolách je popsána syntéza mléčného tuku a metabolismus lipidů v těle přežvýkavců, konkrétně skotu, a dále pak faktory, které množství a složení mléčného tuku ovlivňují. Součástí práce je návrh metodiky experimentální práce, ve kterém je popsáno rozdělení zvířat do skupin, krmné diety a také celkový průběh experimentu.
Bordeaux - kraj vína
Šulová, Michaela ; Kalfiřtová, Eva (vedoucí práce) ; Müllerová, Eva (oponent)
Tématem bakalářské práce je vinařská oblast Bordeaux. Cílem této bakalářské práce je zjistit, proč je Bordeaux tolik úspěšné ve výrobě jakostních vín, jak se vyrábějí jednotlivé druhy vína a jaké oblasti AOC jsou ve vinařském kraji Bordeaux. Předpoklady pro úspěšné dosažení cílů práce jsou rešerše v odborné literatuře a také praktické návštěvy vinařství na stáži. První část práce se zaměřuje na historii vinařského kraje, jeho geografické vymezení, půdní typy a výhodné klimatické podmínky pro pěstování vinné révy. Druhá část práce se zabývá vínem z hlediska výroby, jsou zde představeny odrůdy vína, směsi a samotná výroba vína. Další část práce se zaměřuje na známkování vína, jeho řazení, označování jakosti bordeauxských vín a na etiketu. Poslední část práce popisuje rozdělení vinařských oblastí do jednotlivých AOC a do podoblastí. Nakonec je rozebrána degustace vína Bordeaux. Přínosem této práce je ověření významu tradice vína ve Francii a zjištění rozdílnosti této tradice ve francouzské a české společnosti.
Bordeaux - kraj vína
Šulová, Michaela ; Kalfiřtová, Eva (vedoucí práce) ; Müllerová, Eva (oponent)
Tématem bakalářské práce je vinařská oblast Bordeaux. Cílem této bakalářské práce je zjistit, proč je Bordeaux tolik úspěšné ve výrobě jakostních vín, jak se vyrábějí jednotlivé druhy vína a jaké oblasti AOC jsou ve vinařském kraji Bordeaux. Předpoklady pro úspěšné dosažení cílů práce jsou rešerše v odborné literatuře a také praktické návštěvy vinařství na stáži. První část práce se zaměřuje na historii vinařského kraje, jeho geografické vymezení, půdní typy a výhodné klimatické podmínky pro pěstování vinné révy. Druhá část práce se zabývá vínem z hlediska výroby, jsou zde představeny odrůdy vína, směsi a samotná výroba vína. Další část práce se zaměřuje na známkování vína, jeho řazení, označování jakosti bordeauxských vín a na etiketu. Poslední část práce popisuje rozdělení vinařských oblastí do jednotlivých AOC a do podoblastí. Nakonec je rozebrána degustace vína Bordeaux. Přínosem této práce je ověření významu tradice vína ve Francii a zjištění rozdílnosti této tradice ve francouzské a české společnosti.
Adaptivní regulátory s prvky umělé inteligence
Šulová, Markéta ; Šeda, Miloš (oponent) ; Bobál, Vladimír (oponent) ; Pivoňka, Petr (vedoucí práce)
Cílem dizertace je zlepšit kvalitu řízení adaptivních systémů s průběžnou identifikací. Práce se zaměřuje především na problematickou identifikační část, která představuje slabé místo celého adaptivního systému. Paradoxně ale závisí kvalita adaptivního systému právě na identifikační části, protože na základě modelu procesu získaného identifikací jsou vypočteny parametry řídicí části a následně akční zásah do systému. S využitím znalostí moderních metod řízení byl proto vyvinut nový identifikační algoritmus pro identifikaci v uzavřené smyčce. Tento jednoduchý, rychlý a výkonný algoritmus překonává všechna omezení stávajících klasických identifikačních metod založených na metodě nejmenších čtverců. Mezi jeho přednosti mimo jiné patří schopnost práce při krátké periodě vzorkování, přítomnost jediného parametru schopného přizpůsobit regulační děj konkrétním požadavkům nebo schopnost algoritmu identifikovat proces v reálné praxi. Algoritmus byl použit v adaptivním systému, poté testován na sadě simulačních a reálných modelů s překvapujícími výsledky. V rámci ověřování byl nový algoritmus úspěšně implementován do programovatelného automatu. V rámci práce je také představeno nové univerzální grafické prostředí pro testování a verifikaci řídicích algoritmů.

Viz též: podobná jména autorů
1 Šulová, Marie
2 Šulová, Markéta
2 Šulová, Michaela
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.