Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zdravotní aspekty kuchyňské soli v potravinách
Wűrzová, Anna ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Králíková, Eva (oponent)
Chlorid sodný je nedílnou součástí naší výživy a má důležitou funkci v metabolismu lidského organismu. Obsahuje sodík, který je jedním ze základních minerálů těla. Sůl je pro naše tělo nezbytná, avšak její nadbytečný příjem vede k řadě negativních zdravotních účinků. Teoretická část práce popisuje jak fyziologický význam chloridu sodného, tak i negativní vliv kuchyňské soli na organismus. Dále se zabývá legislativními požadavky na sůl, doporučenými denními dávkami a trendy ve spotřebě soli. V neposlední řadě informuje o léčebné výživě a prevenci vzniku onemocnění, která souvisí s nadbytečným příjmem soli. Cílem práce je vypracovat přehled o významu a použití soli a negativních zdravotních účincích nadbytečného množství soli ve výživě člověka a dále laboratorní ověření obsahu soli u vybraných potravin a porovnání naměřených výsledků s údaji o obsahu soli uvedených na obalech. Součástí práce jsou vzorové jídelníčky s různým obsahem soli. Sestavené celodenní jídelníčky pomocí programu Nutriservis představují, jak se správně stravovat a dodržet zdravotní doporučení pro příjem soli dle WHO a zároveň obsahují i nevhodné příklady jídelních lístků s překročenou denní dávkou soli. Pro laboratorní práci byla zvolena metoda argentometrické titrace chloridů podle Mohra. Chlorid sodný byl stanovován celkem v 10...
Výživové ukazatele u výkonnostních a reprezentačních lyžařů běžců
Wűrzová, Anna ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Tuka, Vladimír (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na výživové ukazatele u výkonnostních a reprezentačních lyžařů běžců. Hlavním úkolem této práce je popsat význam sportovní výživy u vytrvalostních sportovců a porovnat rozdílné stravování u dvou různě zdatných skupin lyžařů běžců. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá fyziologií běžeckého lyžování, zejména důležitou funkcí metabolismu a morfologickou charakteristikou běžce na lyžích. Rovněž pojednává o specifických nárocích vytrvalostního sportovce na výživu, o jednotlivých makronutrientech i mikronutrientech a v neposlední řadě také o vhodných doplňcích stravy pro vytrvalostní sport. Praktická část práce shrnuje výsledky získané hodnocením dotazníků o charakteristice tréninku a čtyřdenních jídelníčků respondentů. Výzkumný soubor tvořilo 8 reprezentačních a 8 výkonnostních lyžařů běžců ve věkovém rozmezí 20-32 let. Bylo zjištěno, že reprezentační lyžaři běžci mají vyšší tréninkový objem, a proto i vyšší energetický výdej než výkonnostní lyžaři běžci. Hodnocení jídelníčků sportovců poukázalo na rozdíly ve stravování mezi oběma skupinami. Doporučený příjem energie pro běžce na lyžích je 12000-14000 kJ/den, podle míry zátěže a výkonnosti. Dostatečný celkový energetický příjem byl zaznamenán u výkonnostních lyžařů, který byl splněn ze 101 %...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.