Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vývoj nápojů s obsahem lignanů získávaných z odpadního rostlinného materiálu (suky smrku ztepilého)
Tříska, Jan ; Vrchotová, Naděžda
Vývoj nápojů s obsahem lignanů získavaných z odpadního rostlinného materiálu (suky smrku ztepilého). Analýzy lignanů, zejména 7-hydroxymatairesinolu, pomocí chromatografických metod, zejména HPLC s DAD a FLD detektorem. Některé analýzy bylo nutné potvrdit pomocí LC-MS.
Vývoj postupu extrakce odpadního rostlinného materiálu (réví) a stanovení resveratrolu a jeho derivátů
Tříska, Jan ; Vrchotová, Naděžda
Vývoj postupu extrakce odpadního materiálu (réví) a stanovení resveratolu a jeho derivátů. Analýzy polyfenolických látek a stilbenů, zejména katechinu, epikatechinu, resveratolu, viniferinu v extraktu z réví pomocí chromatografických metod, zejména HPLC s DAD a FLD detektorem. Některé analýzy bylo nutné potvrdit pomocí LC-MS. Součástí analýz je i interpretace výsledků.
Occurence of lignans in environmental waters
Tříska, Jan ; Moos, Martin ; Marešová, I. ; Vrchotová, Naděžda
The content of lignans, especially hydroxymatairesinol (HMR) was investigated in different types of natural waters from the environment. Collected water samples were extracted with methyl tert. butylether, derivatized and analysed by means of GC-MS. HMR was found in different amount in all water samples beside the other lignans.
Influence of cultivation conditions relating to climatic change on the selected polyphenol content in grapevine plants
Tříska, Jan ; Balík, J. ; Vrchotová, Naděžda ; Mikeš, O.
Winegrowing is highly climate sensitive. Even small changes in temperature could have big impacts on the whole industry. Because of the relatively high crop value, many growers can aff ord to invest in adaptation resources that might not be feasible for less valuable crops. Th ere are two basic types of response to climate change: working to adapt to or manage the impacts experienced, and trying to prevent or minimize further change (mitigation). Th ese are not mutually exclusive, and in fact, both are increasingly regarded as necessary. In our contribution we will discuss the eff ects of drought, irrigation and cultivation in greenhouses in comparison to cultivation in vineyards on the content of trans-piceid and trans-resveratrol in white and blue varieties of Vitis vinifera plants.
Long term investigation of resveratrol content in moravian red wines in relation to climate conditions
Vrchotová, Naděžda ; Tříska, Jan ; Totušek, J. ; Balík, J.
The considerable commercial importance of wine together with the necessary quality control and investigation of the biological quality of constituent compounds leads to the development of adequate and reliable methods for the determination of macro- and micro-components in wine. Although wine contains a large amount of known compounds e.g. volatile (fl avour compounds), semi-volatile (phenolic) and non-volatile components (pigments), new compounds from all the above mentioned classes are still found in wine and are under heavy investigation, especially regarding their biological activity and their relation to the vinifi cation processes. Th e most signifi cant and famous due to the so-called French paradox is resveratrol-3,4´,5-trihydroxystilbene. Resveratrol is a stress metabolite formed in the grapevine in response to abiotic (UV irradiation) and biotic stresses (Botrytis cinerea). UV irradiation transforms trans isomer to cis form. But according the recent literature cis resveratrol could be also a result of organic farming – natural means of defence in organic viticulture against fungal infections. In our study we have investigated resveratrol content in diff erent vineyards in relation to annual mean temperature, precipitation and sun irradiation.
Isolation and characterization of polysaccharides from the spelt Grain
Hromádková, Z. ; Ebringerová, A. ; Hirsch, J. ; Vrchotová, Naděžda
The scope of this work was to isolate and characterize the non-cellulosce components of secondary plant sources (bran, chaff) of the spelt (Triticum spelta L.) and evaluate the sequential extractions with respect to the yield, chemical composition and antioxidant activity of the obtained polysacharide fractions isolated from the bran in comparison to those isolated from the chaff.
Indukovaná rezistence pšenice proti padlí travnímu (Blumeria graminis f.sp. tritici)
Věchet, L. ; Šerá, Božena ; Vrchotová, Naděžda ; Kolomazník, K.
Induktory biologického a chemického rostlinného a živočišného původu snížily napadení pšenice v přirozených podmínkách padlím travním a to v průměru mezi 35% až 54% závažnosti choroby v porovnání s neošetřenou kontrolou. Nejvíce účinný byl přípravek BION, křídlatka sachalinská, v některém roce glycin betain a kurkuma. V posledním roce pokusů byly vysoce účinné extrakty z netýkavky žlaznaté a kopřivy dvoudomé. Induktory rezistence potvrdily dlouhodobý účinek na snížení závažnosti choroby.
Supresivní vliv křídlatky a dalších vybraných rostlinných druhů na klíčivost a nekrósu listů
Šerá, Božena ; Plachká, E. ; Vrchotová, Naděžda
Vybrané rostlinné druhy křídlatka sachalinská (Reynoutria sachalinensis), kmín kořenný (Carum carvi), jerlín japonský (Sophora japonica) a netýkavka žlaznatá (Impatiens glandulifera) byly použity pro testování toxických účinků na modelových druzích hořčici bílé (Leucosinapis alba) a řepce olejce (Brassica napus). Byly použity dva typy testů. Zaprvé byl testován růst semen modelových druhů v půdě smíchané s nadzemními částmi vybraných druhů rostlin. Zadruhé byly listy modelových rostlin ošetřeny extrakty z vybraných druhů rostlin a infikovány izolátem Leptosphaeria maculans. Reakce na působení vybraných druhů rostlin v půdním substrátu byla u hořčice bílé a řepky olejky srovnatelná. Vyšší fytotoxicita byla zaznamenána u listí křídlatky sachalinské a plodů kmínu kořenného. Relativně nízká byla při použití substrátu s kůrou jerlínu japonského.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 20 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 VRCHOTOVÁ, Nikola
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.