Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv edukace na úpravu a složení stravy u obézních pacientů bez diabetu mellitu a s diagnózou diabetu mellitu
Filipová, Tereza ; Vařeka, Tomáš (vedoucí práce) ; Mikeš, Ondřej (oponent)
Bakalářská práce se zabývá souvislostí mezi nesprávně nastavenou výživou, obezitou a hodnotami glykémie a glykovaného hemoglobinu. Cíl: Cílem práce je potvrdit vliv nutriční edukace na úpravu stravy, a tím i na redukci hmotnosti a úpravu tělesného složení u obézních s diagnózou diabetu mellitu a bez diagnózy diabetu mellitu. Metody výzkumu: Pro účely výzkumu byli vybrání klienti Centra výživy s.r.o. na Praze 2 trpící nadváhou nebo obezitou. Celkový výzkumný soubor tvořilo 42 probandů, 32 žen a 10 mužů. Všichni byli starší osmnácti let a hodnota jejich BMI byla vyšší než 24,9. Na začátku bylo všem probandům provedena bioelektrická impedanční analýza na přístroji Tanita BC-418 MA, čímž bylo zjištěno složení těla a aktuální hmotnost. Následně bylo provedeno měření obvodu pasu krejčovským metrem o délce 150 cm. U všech probandů bylo provedeno laboratorní vyšetření. Formou šedesátiminutové konzultace byly s probandy probrány jejich dosavadní stravovací návyky a pomocí dotazníkového šetření byly získány informace o jejich současném zdravotním stavu, frekvenci prováděné pohybové aktivity, preferovaných potravinách a podobně. Na základě těchto informací byla pro každého z probandů vytvořena výživová doporučení, která měl následně dodržovat po dobu šesti měsíců. Zhruba jednou za měsíc proběhlo vždy...
Využití moderních technologii v diabetologii
Navrátilová, Vendula ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Vařeka, Tomáš (oponent)
Úvod: Cílem léčby diabetu mellitu 1. typu (DM 1. typu) je dosažení co nejlepší kompenzace tohoto onemocnění. Jedním z nástrojů, jak jí dosáhnout, je správně prováděný selfmonitoring, od kterého se poté odvíjí množství aplikovaného inzulinu. K odhadu množství inzulinu je nezbytná i znalost složení potravy, především množství sacharidů. Důkladný záznam jídelníčku je tedy dalším z nástrojů, které mohou kompenzaci DM 1. typu výrazně zlepšit. Cíl: Cílem této práce bylo popsat vliv správného zápisu jídelníčku na kompenzaci DM 1. typu. Jako hodnotící parametry byly stanoveny hodnoty HbA1c před a po sledování a variabilita glykémie v průběhu sledování. Sledování probíhalo po dobu jednoho měsíce, přičemž na počátku se všichni pacienti zúčastnili edukačního pobytu. Metody: Zkoumaný soubor původně zahrnoval 34 osob, přičemž 2 osoby byly ze zdravotních důvodů ze studie vyřazeny. Finální soubor tedy tvořilo 32 osob, z toho 18 žen a 14 mužů, pacientů s DM 1. typu. Průměrný věk pacientů činil 36,6 let  12,6, průměrná délka trvání DM 1. typu byla 14,9 let  9,9. Pacienti byli při zahájení edukačního pobytu poučení, jak správně v následujícím měsíci zaznamenávat jídelníček. Po stejnou domu měli pacienti k dispozici kontinuální monitoring glykémie (CGM). Následně byli rozděleni do dvou skupin dle správnosti zápisu...
Porovnání pitného režimu u obézních a neobézních diabetiků 2.typu
Görnerová, Lucie ; Vařeka, Tomáš (vedoucí práce) ; Škrha, Jan (oponent)
Bakalářská práce je věnovaná tématům diabetes mellitus 2. typu, obezitě a pitnému režimu z pohledu nutričního terapeuta. Cíl bakalářské práce: Porovnání pitného režimu u obézních a neobézních diabetiků 2. typu. Metodika: Praktická část bakalářské práce porovnává pitný režim obézních a neobézních diabetiků 2. typu. Sleduje kvalitu a kvantitu pitného režimu probandů. V diabetologické ambulanci IV. interní kliniky VFN bylo osloveno 16 diabetiků 2. typu. 8 probandů dokončilo výzkum a jejich výsledky jsou interpretovány v bakalářské práci. Účastnici vyplnili sedmidenní zápis před a po edukačním semináři. Zapisovali množství a druh vypitých nápojů. Před edukací vyplnili dotazník číslo 1, který byl zaměřen na povědomí pacientů o pitném režimu při onemocnění diabetem 2. typu. Po edukaci vyplnili dotazník číslo 2, který zkoumal náročnost sledování dodržování pitného režimu. Zjišťoval, zda se probandi zamysleli nad svým pitným režimem při jeho zapisování a jakou měli motivaci zúčastnit se edukačního semináře. Výsledky: Pro účel bakalářské práce a interpretaci výsledků byli probandi rozděleni na obézní a neobézní. Pitný režim neobézních diabetiků byl lepší po kvantitativní i kvalitativní stránce. Obézní probandi pili po edukačním semináři průměrně 77 % svého doporučeného příjmu tekutin. Jeden z obézních...
Zkoumání schopnosti retence informací z verbální edukace nutričního režimu a efektu této edukace u obézních jedinců středního věku s diabetes mellitus 2. typu
Šilerová, Tereza ; Vařeka, Tomáš (vedoucí práce) ; Křížová, Jarmila (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku onemocnění diabetes mellitus. V teoretické části je popsána charakteristika daného onemocnění. Jsou zde popsány typické symptomy, klasifikace a diagnostika. Dále se zabývá a popisuje komplikace, které mohou nastat v důsledku onemocnění a kterým je možno se vyhnout, nebo alespoň oddálit jejich vznik a rozvoj. V závislosti na druhu a rozsahu komplikací může dojít k výraznému snížení kvality životy, ale i celkové životní prognózy. Proto je zcela nezbytné pacienty správně edukovat stran správné terapie. Samotnou edukací se zabývá část kapitoly, která je věnována léčbě onemocnění diabetes mellitus. Praktická část diplomové práce je věnována výzkumu, který se zabývá zkoumáním schopnosti retence informací po verbální nutriční edukaci pacientů s diabetem. Cílem výzkumu je zjistit procento informací, které si pacienti odnášejí z edukace o dietoterapii a tím tak potvrdit či vyvrátit stanovené hypotézy. Výzkum tak slouží ke zjištění efektivity prováděných edukací v rámci péče o diabetiky. Klíčová slova: diabetes, edukace, retence informací, dietoterapie
Monitoring glykémie u pacientky s diabetem mellitem 1. typu za specifických situací.
Patková, Barbora ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Vařeka, Tomáš (oponent)
Úvod: Diabetes mellitus 1. typu je autoimunitní onemocnění, které mnohdy naruší režim při běžném životě pacienta. Během dne dochází ke kolísání glykémie, proto je velmi důležitou součástí léčby tzv. selfmonitoring, při kterém si jedinec průběžně sleduje hladinu cukru v krvi. Pomocí selfmonitoringu glykémie lze prokazatelně zlepšit kompenzaci diabetu. S nástupem nových technologii, jako jsou například senzory, inzulínové pumpy a jiné, je pacientům, při jejich spolupráci, umožněno optimalizovat režim při běžném životě. Cíle: Monitorovat glykémii u pacientky s diabetem mellitem 1. typu v posledním trimestru těhotenství a po porodu. Zjistit změnu hodnot HbA1c v průběhu těhotenství a následně po porodu, oproti předchozím rokům. Identifikovat, popsat a vyhodnotit situace a chyby pacientky, které mají vliv na výkyvy glykémie a sledovat potřebu inzulínu. Dále podrobně monitorovat 3 dny před porodem a 2 dny po porodu v závislosti na jídelníčku a pohybové aktivitě. Metodika: Data byla shromažďována pomocí záznamů ze senzorů v programu CareLink® Personal společnosti Medtronic, jídelníčků z programu Kalorické tabulky, pohybové aktivity z programu Evito.cz a informace o HbA1c byly zjištěny z lékařských zpráv diabetičky. Výsledky: Byly zjištěny hodnoty HbA1c 70 - 90 mmol/mol z roku 2012 - 2014. Před otěhotněním...
Srovnání příjmu potravy obézních a neobézních diabetiků, posouzení vlivu nutriční intervence na kompenzaci diabetu a změny tělesné hmotnosti
Ježková, Kristýna ; Vařeka, Tomáš (vedoucí práce) ; Daďová, Klára (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou diabetes mellitus, obezity, významem diabetické diety a srovnáním příjmu potravy obézních a neobézních diabetiků. Cíle práce: Zhodnocení vlivu nutriční intervence na kompenzaci diabetu a změny tělesné hmotnosti. Metodika: Praktická část se zaměřuje na zkoumání deskriptivně asociačních vztahů mezi stravovacími návyky a hmotností diabetiků sledovaných v diabetologické ambulanci. Bylo osloveno celkem 24 osob, sledování bylo dokončeno u 19 z nich. Jednalo se o pacienty s diabetes mellitus 2. typu, u kterých během sledování nebyla měněna farmakoterapie. Probandům byly nejprve analyzovány jídelníčky a doporučeny dietní změny. Pro zhodnocení efektu intervence byly použity následující metody sběru dat: sledování změn ve stravovacích návycích, měření hmotnosti, obvodu pasu a krevního tlaku a biochemické parametry kompenzace diabetu (hladina glykémie, glykovaný hemoglobin). Výsledky: Ze zhodnocení výsledků před a po intervenci vyplývá, že neobézní pacienti měli nižší energetický příjem a kvalitnější stravu než obézní. Projevil se rovněž efekt nutriční intervence a dodržování rámcového jídelníčku, neboť u 11 respondentů došlo ke snížení hmotnosti a obvodu pasu. Úbytek na váze byl v průměru 1,29 kg a obvod pasu menší o 2,72 cm. Také u většiny respondentů došlo ke...
Diabetes mellitus v populaci seniorů v pobytových zařízeních
Stellarová, Apolena ; Novák, František (vedoucí práce) ; Vařeka, Tomáš (oponent)
Problematika výživy není snadným tématem, a je o to náročnější, pokud se týká osob, u kterých je nutné zohlednit období sénia. Navíc pokud toto období života doprovází onemocnění diabetes mellitus, důležitost výživy významně narůstá. Diabetes mellitus je onemocněním, které je dnes velmi diskutovaným tématem, protože čísla znázorňující výskyt diabetu se stále zvyšují a diabetes se stává civilizačním onemocněním. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část, která zahrnuje poznatky o diabetu mellitu a jeho léčbě, ale také pojednává o aspektech stárnutí a životě v pobytových zařízeních. V praktické části jsou obsaženy mnou zkoumané výsledky. Ke zjištění cíle byla použita kvantitativní metoda dotazníkového šetření. Dotazník je koncipován tak, aby postihl možnou rozdílnost postojů obou skupin dotazovaných. Ke zpracování bylo použito 110 vyhovujících zcela vyplněných dotazníků. V dotazníku jsou obsaženy otázky o způsobu stravování, léčbě diabetu mellitu, informovanosti seniorů, ale také o pitném režimu a pohybové aktivitě. Dále byl ke zjištění cíle použit protokol, který zahrnoval otázky týkající se stravování, personálního vybavení a provádění edukace v každém z 11 pobytových zařízeních. Výzkumné šetření bylo směřováno tak, abych dosáhla stanoveného cíle. Cílem této práce bylo zjistit,...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.