Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 24 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Chlazení ve vzduchotechnice
Vacková, Tereza ; Blasinski, Petr (oponent) ; Rubina, Aleš (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou přímého chlazení. Teoretická část popisuje termodynamické zákony, základní termodynamické děje v ideálním plynu a jednotlivé chladící cykly. V experimentální části byla řešena závislost obtokového součinitele chladiče VZT jed-notky na jejím výkonu. Třetí část této práce obsahuje aplikaci daného experimentu pro konkrétní prostor a porovnání s variantou z bakalářské práce.
Vzduchotechnika sportovního centra
Vacková, Tereza ; Tesař, Zdeněk (oponent) ; Rubina, Aleš (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá návrhem vzduchotechnických zařízení vybraných částí sportovního centra. Jednotlivá zařízení jsou navržena tak, aby splňovala hygienické, provozní a funkční požadavky na vnitřní mikroklima těchto prostor. Zařízení č. 1 a 2 zajišťuje požadovanou výměnu vzduchu v interiéru, pokrytí tepelných ztrát v zimním období a tepelných zisků v letním období. Zařízení č. 3 slouží pouze pro teplovzdušné větrání hygienického zázemí. Teoretická část práce je zaměřena na problematiku chladičů. Výpočtová část obsahuje konkrétní návrh tří vzduchotechnických zařízení obsluhujících halu s restaurací, squashové kurty a hygienické zázemí. Výsledkem práce je projektová dokumentace pro dvě vzduchotechnická zařízení daného objektu.
Biochemické změny při stárnutí červeného vína
Vacková, Tereza ; Hudeček, Jiří (vedoucí práce) ; Entlicher, Gustav (oponent)
Flavonoidy jsou rostlinné sekundární metabolity, které se dělí do několika skupin podle chemické struktury. Důležitými složkami vína, které jsou zodpovědné za jeho barvu, chuť a další senzorické vlastnosti, jsou barevné pigmenty - anthokyany a taniny (třísloviny). Koncentrace anthokyanů ve víně je ovlivněna odrůdou, zpracováním hroznů a klimatickými podmínkami. Ke studiu změny barvy a tím i souvisejícího chemického složení, byly použity tři nekomerční vzorky červeného vína, Svatovavřinecké, ročník 2010 a 2012, a domácí víno bez přidaného SO2. Ke stanovení barevných změn byly použity převážně kolorimetrické (metoda CieLab) a zjednodušené spektrofotometrické metody (barevná hustota a odstín). Množství anthokyanů bylo sledováno analytickou metodou RP-HPLC. Koncentrace fenolických látek byla stanovena upravenými enologickými metodami. Během stárnutí vína došlo k barevným změnám, které byly způsobeny polymerizačními reakcemi, které probíhají mezi anthokyany a fenolickými sloučeninami. To vedlo ke vzniku stabilních barevných pigmentů, které se projevily vyšším absorpčním maximem a tedy i tmavším zabarvením. Klíčová slova: anthokyany, barva, červené víno, fenolické sloučeniny, malvidin-3-glukosid, polymerizační reakce, pigmenty.
Žena jako mytologická postava v malbě v českých zemích kolem roku 1900.
Vacková, Tereza ; Rakušanová, Marie (vedoucí práce) ; Štefková, Zuzana (oponent)
(CZ) Bakalářská práce se bude zabývat zobrazením ženy jako mytologické postavy v umění kolem roku 1900 v českém prostoru a její role v těchto zobrazeních z pohledu mužských autorů. V souvislosti s postavením ženy ve společnosti přelomu století, dobovou filosofií, literaturou a esoterickými či spirituálními teoriemi se práce pokusí zasadit konkrétní vyobrazení mytologických ženských postav na pomyslnou škálu od čisté panny po nebezpečnou femme fatale. Klíčová slova: Umění kolem 1900, Čechy, žena, male gaze, mytologická ženská postava
Vliv teploty a vlhkosti na biologii prachových roztočů Dermatophagoides farinae
Vacková, Tereza ; Hubert, Jan (vedoucí práce) ; Votýpka, Jan (oponent)
Biologie a schopnost alergenní produkce prachových roztočů jsou významně ovlivněny hygrotermálními faktory (teplotou a vlhkostí). Tato práce shrnuje studie zabývající se vlivem teploty a vlhkosti na populační růst roztočů druhu Dermatophagoides farinae, jejich metabolismus (reprezentovaný mírou respirace) a chování v rámci teplotního gradientu (simulujícího podmínky ve vertikálním průřezu matrace). Během experimentálního měření populační dynamiky kolonií D. farinae chovaných při různých kombinacích teplot a vlhkostí (v rozpětí 15-35 řC a 62-94% RH) byl pozorován průměrně nejvyšší a zároveň stabilní populační růst při 28 řC a 85% RH. Ze studovaného rozpětí teplot (15-35 řC) vykazovali roztoči tohoto druhu nejvyšší produkci CO2 při 30 řC. Za těchto podmínek u nich byla patrná celkem dvě respirační maxima - při kombinaci s 90% RH a 65% RH. V teplotním gradientu (19 až 41 řC) se potravu přijímající roztoči nejčastěji zdržovali v sektoru s rozpětím 32-36 řC. Tento jev byl patrný v případě experimentu s čtyřiadvacetihodinovým teplotním gradientem, ale zároveň též i při pětidenním experimentu zahrnujícím periodické střídání zapnutého gradientu (8 h/denně) a chladnutí aparatury na pokojovou teplotu (16 h/denně). Naopak nejvíce potravu nepřijímajících roztočů bylo v obou variantách experimentů nalezeno v...
Peer konzultanti v systému péče o osoby s duševním onemocněním: cesta k peer programům
Vacková, Tereza ; Cidlinská, Kateřina (vedoucí práce) ; Formánková, Lenka (oponent)
Diplomová práce je zaměřená na peer konzultanty v oblasti péče o duševní zdraví a jejich cestu k této profesi. V průběhu bylo výzkumné téma rozšířeno i na důvody setrvání a odchodu. Cílem práce je zjistit, jakým způsobem se osoby s duševním onemocněním stávají peer konzultanty a jaké faktory přispívají k jejich setrvání v profesi či naopak odchodu z profese. Cíl byl zkoumán prostřednictvím kvalitativního výzkumu realizovaného formou polostrukturovaných rozhovorů s peer konzultanty z psychiatrických nemocnic, různých neziskových organizací a Center duševního zdraví. Do analýzy bylo zapojeno sedm žen a 3 muži - peer konzultantky a peer konzultanti, kteří aktuálně na těchto pozicích působí. Sebraná data byla analyzována pomocí otevřeného kódování. Výzkum identifikuje faktory, které pozitivně i negativně ovlivňují vstup osob s duševním onemocněním do profese. Mezi faktory, které přispívají vstupu do profese patří zejména obavy o vlastní zdraví důsledkem psychické náročnosti práce, míra jejich vlastního Zotavení a stále také i nevědomost o existenci této profese. Naopak mezi překážky patří fakt, že tato práce reflektuje jejich speciální potřeby a jedná se o pomáhající profesi. Účastníci výzkumu identifikují jako faktory, které nejvíce přispívají k setrvání v profesi atmosféru sociální sféry a to, že se...
Porovnávání klíčivosti a přežívání semenáčků v mikrostanovištích pastvin
VACKOVÁ, Tereza
Byla sledována úspešnost přežívání semenáčků v mikrostanovištích pastvin. Klíčivost semen tří vybraných druhů Trifolium pratense, Achillea millefolium a Carlina acaulis byla sledována v různých typech narušení na pastvině konkrétně v krtinách, mraveništích, narušení od prasat a umělých gapech. Zároveň byly sledovány i faktory prostředí ovlivňující přežívání semenáčků. Pozorovaná mikrostanoviště se v půdních podmínkách významně lišila a nejlépe se dařilo semenáčkům druhu Trifolium pratense v narušení od prasat.
Vliv abiotických faktorů na prachové roztoče Dermatophagoides farinae
Vacková, Tereza ; Hubert, Jan (vedoucí práce) ; Zemek, Rostislav (oponent)
Prachoví roztoči patří k významným alergenním činitelům vyskytujícím se v domácnostech po celém světě. Život těchto roztočů je značně ovlivněn hygrotermálními faktory - zejména teplotou a vlhkostí. V této práci byl studován vliv teploty a vlhkosti na chování roztočů druhu Dermatophagoides farinae v rámci teplotního gradientu (simulujícího příčný řez matrací), na jejich metabolismus (reprezentovaný mírou respirace) a populační růst. V rámci teplotního gradientu v rozmezí 19 až 41 řC přijímali roztoči nejčastěji potravu v sektoru s rozpětím teploty 32-36 řC. Tento sektor u nich byl nejvíce preferován nejen v experimentu s 24 h zapnutým teplotním gradientem, ale i v případě pětidenního experimentu se střídajícím se teplotním gradientem (8 h/denně; představujícím období spánku) a pokojovou teplotu (16 h/denně). Největší množství potravu nepřijímajících roztočů bylo v obou variantách experimentu nacházeno v rámci teplotního gradientu v sektor s teplotním rozpětím 19-23 řC. Při měření respirace vykazovali roztoči tohoto druhu značnou produkci CO2, pokud byli inkubováni v teplotách 25-30 řC. Ze studovaných kombinací teplot a relativních vlhkostí (RH) u nich byla naměřena vůbec nejvyšší respirace při inkubaci ve 25 řC a 65% RH. V dalším experimentu byl ze 20 studovaných kombinací teplot a vlhkostí patrný...
Biochemické parametry vína a jejich změny během stárnutí
Vacková, Tereza ; Hudeček, Jiří (vedoucí práce) ; Hodek, Petr (oponent)
2. Abstrakt Jednotlivé odrůdy bílých i červených vín se liší různým chemickým složením. Stejné značky vína stejného ročníku se mezi sebou mohou lišit i visuálně, například barvou. Tyto rozdíly mohou být dány také odlišným zastoupením jednotlivých složek ve víně, přitom i "stejná" vína, ale mohou být ve skutečnosti poněkud odlišné směsi vín různých odrůd. Použitím sady činidel (Malá vinařská laboratoř, Vinařské závody Velké Bílovice) a dalšími metodami byly stanoveny základní parametry ve dvou vzorcích bílého vína shodně označeného, ale s odlišným vzhledem a z jiných šarží. Pro srovnání byl stejně zkoumán i jeden vzorek červeného vína. Byly sledovány změny těchto charakteristik během stárnutí vína, tedy od otevření lahve po dobu čtrnácti dnů (při uložení v chladu) a při krátkodobém vystavení vyšší teplotě. Naše laboratorní výsledky byly doplněny ještě podrobnějšími údaji o zastoupení jednotlivých antioxidantů a fenolických látek, získanými na specializovaném pracovišti Mendelovy zemědělské univerzity v Brně.
Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí v teorii a praxi
Vacková, Tereza ; Radvanová, Senta (vedoucí práce) ; Frinta, Ondřej (oponent)
Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí v teorii a praxi Resumé Moje diplomová práce pojednává o vzájemné vyživovací povinnosti rodičů a dětí v teorii a praxi a má 10 kapitol. V dnešní době je bohužel téma výživného velice aktuální. Naše společnost se stále proměňuje a s ní i její vztahy v rodině. Fungujících rodin stále ubývá a tak potřební členové rodiny se musí domoci svých práv. Každý z nás je rodič nebo dítě a tak se tato téma týká všech z nás. V první části této práce se snažím definovat základní pojmy tématu mé práce, jako je pojem vyživovací povinnost, definuji rozdíly mezi druhy vyživovací povinnosti, vymezuji subjekty vyživovací povinnosti a zabývám se českou a mezinárodní právní úpravou. Nelze opomenout samostatnou kapitolu, která se zabývá novinkou v podobě budoucí právní úpravy v rámci nového občanského zákoníku. Hlavní kapitoly se samozřejmě zaměřují na vyživovací povinnost rodičů k dětem a vyživovací povinnost dětí k rodičům. Rozebírám zde základní pojmy a definuji je. Za zmínku zde stojí výklad nově vytvořených doporučujících tabulek z dílny Ministerstva spravedlnosti pro výpočet výživného, jejich uplatňování v praxi českých soudů a nejnovější praktické judikáty. Následující kapitola se zabývá problematikou "zálohování výživného". Neméně důležitá je i kapitola věnovaná procesní...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 24 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 VACKOVÁ, Terezie
25 Vacková, Tereza
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.