Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Příjem stravy se zaměřením na bílkoviny u pacientů na standardním interním oddělení
Kulichová, Štěpánka ; Křížová, Jarmila (vedoucí práce) ; Trachta, Pavel (oponent)
Úvod: Příjem stravy u seniorů, a zvláště pak bílkovin, je během pobytu v nemocnici velice důležitý pro předcházení komplikací a pro celkový správný průběh hospitalizace. Předpokladem pro tuto práci bylo, že na standardním oddělení většinou nalezneme starší pacienty, a proto se práce zaobírá také tématem malnutrice, která úzce souvisí se seniory a obecně příjmem stravy během hospitalizace. Cíl: Hlavním cílem práce je zmapovat a posoudit analýzou vrácené stravy reálné množství energie a bílkovin přijímané seniory v nemocnici. Dalším cílem je porovnat tento počet s doporučeným množstvím energetického příjmu a příjmu bílkovin pro jednotlivé pacienty. Účelem práce je také zhodnotit možné důvody nízkého příjmu stravy u vybraných pacientů. Metody: Příjem energie a bílkovin byl hodnocen na základě analýzy vrácené stravy pacienty, s následným propočtem v nutriční aplikaci Nutriservis. Pomocí dotazníkového šetření, formou frekvenčních otázek s uzavřenými typy odpovědí, byly posuzovány možné důvody nízkého příjmu stravy u seniorů. Část dotazníku byla zaměřena na stravu během pobytu v nemocnici, a část dotazníku byla inspirována škálou MNA screeningu a zabývala se hodnotou BMI, úbytkem hmotnosti v poslední době a dalšími souvisejícími otázkami. Výsledky: Analýza vrácené stravy ukázala, že senioři na...
Laktózová intolerance
Kašpárková, Týna ; Hubáček, Jaroslav (vedoucí práce) ; Trachta, Pavel (oponent)
(v ČJ) Bakalářská práce pojednává o problému zvaném laktózová intolerance. Teoretická část je zaměřena primárně na to, co je to laktóza, laktáza a laktózová intolerance. Její typy, příčiny a příznaky, výskyt v populaci (Čechách i celosvětově), možnosti diagnostiky, a to jak genetické, tak negenetické a možné způsoby prevence a léčby této metabolické poruchy. Dalšími zpracovanými body jsou výživové hodnoty mléka a mléčných výrobků, jejich důležitost ve stravě, zpracování mléka a mléčných výrobků a jejich možné alternativy ve formě bezlaktózových mléčných přípravků a tzv. rostlinných mlék. Cílem praktické části bakalářské práce bylo zjistit povědomost respondentů o laktóze a laktózové intoleranci. Jejich konzumaci mléka a mléčných výrobků a znalost a konzumace jeho rostlinných náhrad. Výsledky byly zkoumány pomocí dotazníkového šetření, kterého se účastnila jak ,,laická" veřejnost, tak osoby zdravotnicky vzdělané nebo pracující ve zdravotnictví. Mým výsledkem bylo zjištění, že většina respondentů ví o problému laktózové intolerance a její charakteristice, až 89,5 % všech testovaných. Menší povědomí má veřejnost však o důležitosti mléka a mléčných výrobků ve stravě z hlediska prevence některých onemocnění. klíčová slova: Laktózová intolerance, laktóza, laktáza, diagnostika, alergie na kravské mléko,...
Kvalita života a vývoj nutričního stavu pacientů na domácí parenterální výživě
Vítková, Martina ; Křížová, Jarmila (vedoucí práce) ; Trachta, Pavel (oponent)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením kvality života a vývojem nutričního stavu pacientů na domácí parenterální výživě. V teoretické části jsou shrnuty obecné informace o vyšetření pacienta při vstupu do nemocnice, indikaci, dělení, složení a komplikacích parenterální výživy a také stručný přehled základních poznatků o aplikaci parenterální výživy v domácím prostředí. Nejčastěji ji pacientům doporučujeme se syndromem krátkého střeva, ileu nebo onkologických onemocnění. Hlavním očekávaným přínosem DPV je možnost pacienta setrvávat v domácím prostředí, nikoliv v nemocnici. I když tento způsob podávání stravy zahrnuje mnoho komplikací, pořád má pacient šanci na relativně normální život. Pro vyhodnocení praktické části práce, jsou stanoveny dva cíle. Prvním cílem je posoudit kvalitu života pacientů na DPV, určit, zda se jejich kvalita života změnila a jak. Druhým cílem je popsat změnu nutričního stavu u pacientů na domácí parenterální výživě. Těchto cílů bylo dosaženo pomocí výzkumných otázek zaměřených na zjištění vlastního pocitu pacienta, zdravotních komplikací, schopnosti pohybové aktivity a začlenění se do pracovního života, změny stravovacích návyku a hmotnosti. Ve srovnání s léčbou v nemocnici se obecně kvalita života těchto pacientů zlepšila, hmotnost pacientů se postupně stabilizuje, mají...
Změny endokrinní funkce a zánětlivého profilu tukové tkáně a periferních monocytů u pacientů s obezitou: vliv fyzické aktivity a bariatrické chirurgie
Trachta, Pavel ; Haluzík, Martin (vedoucí práce) ; Maruna, Pavel (oponent) ; Štechová, Kateřina (oponent)
(CZ) Výzkum na poli obezity, diabetes mellitus a jejich komplikací se v posledních letech stále více orientuje na patofyziologické mechanismy jejich vzniku a možnosti jejich ovlivnění. Cílem předkládané práce bylo prozkoumat vliv dvou odlišných intervencí - tubulizace žaludku a fyzické aktivity - na antropometrické, biochemické, hormonální parametry a mRNA expresi vybraných prozánětlivých faktorů v podkožní tukové tkáni společně s mRNA expresí v periferních monocytech u pacientek, které podstoupily tubulizaci žaludku. Do studie s fyzickou aktivitou bylo zařazeno celkem 15 obézních žen s arteriální hypertenzí, které podstoupily 3měsíční cvičební program, který zahrnoval 30 min aerobního cvičení třikrát týdně. Do druhé studie s tubulizací žaludku bylo zařazeno celkem 13 obézních žen, které byly sledovány po dobu 2 let po výkonu. Získané výsledky naznačují, že v obou studiích měly obézní ženy před intervencí zvýšenou mRNA expresi prozánětlivých cytokinů, adipokinů, chemokinů a chemokinových receptorů ve srovnání s kontrolními skupinami. Obě intervence vedly ke zlepšení antropometrických parametrů a systémového subklinického zánětu. Studie s fyzickou aktivitou neměla žádný vliv na krevní tlak, lipidový profil a relativní genovou expresi komponent renin-angiotenzin-aldosteronového systému a jiných...
Problematika edukace u pacientů s diabetem mellitem 2. typu.
Barcalová, Lucie ; Gojda, Jan (vedoucí práce) ; Trachta, Pavel (oponent)
v českém jazyce Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vlivu edukace na znalosti diabetiků ohledně diabetické diety a režimových opatření. V teoretické části je komplexně probrána problematika diabetu mellitu 2. typu a to jeho etiologie, patofyziologie, epidemiologie, diagnostika, komplikace a léčba. Výzkumná část se zabývá zjištěním vlivu různých forem edukace na znalosti diabetiků 2. typu stran komplikací, režimových a dietních opatření jakožto důležité součásti léčby diabetu. Cílem práce byl právě průzkum znalostí mezi diabetiky a vyhodnocení efektivity edukace. Sběr dat byl realizován formou dotazníků, které byly rozdávány osobně pacientům nebo ponechány v diabetologické ambulanci FNKV. Vyhodnocení bylo provedeno formou grafů a tabulek, ze kterých vyplynulo, nakolik respondenti odpovídali správně, špatně či s jednou chybou, dále počet konkrétních odpovědí na každou z možností u dané otázky a vliv formy edukace na správnost odpovědí. Mezi nejdůležitější zjištění patří, že nejlepších výsledků tedy nejvyšší efektivity edukace bylo dosaženo reedukací (o 4% více správných odpovědí než pouze 1x poučení), formou písemnou i ústní (o 12% více správných odpovědí než pouze ústní a o 21% než jen pouze písemnou formou) a v případě dietních doporučení u konzultace i s nutričním terapeutem (o 16% více...
Flexibilní dávkování inzulinu a dieta
Jeníčková, Eliška ; Flekač, Milan (vedoucí práce) ; Trachta, Pavel (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi inzulinem a sacharidy v rámci metabolismu a nejvýznamnější poruchou těchto fyziologických pochodů ve formě onemocnění diabetes mellitus. Zabývá se také možnostmi léčby inzulínem u pacientů s diabetes mellitus 2. typu s důrazem na nutriční aspekt. Teoretická část je rozdělena na tři části. První představuje popis metabolismu sacharidů u zdravého člověka a představení inzulinu jako nezbytnou látku v tomto procesu. Druhá část je věnována patofyziologickému obrazu onemocnění, jeho příčinám a rizikovým faktorům. Podrobně jsou zde také popsány dva základní druhy nemoci - 1. a 2. typ. Třetí část je věnována léčbě. Řeší se zde možnosti nutriční terapie, ale také farmakoterapie inzulinem a jinými léčivy. Poslední část teoretické části vyúsťuje výzkumnou prací, jež se zabývá vlivem edukace a změny v inzulinoterapii z fixního na flexibilní dávkování u pacientů s diabetem mellitus 2. typu. Pacienti byli sledování po dobu šesti týdnů a byli během této doby opakovaně edukováni. K relevantnímu vyhodnocení byly použity změny hodnot glykovaného hemoglobinu a záznamy z glukometrů. Provedeným výzkumem bylo zjištěno na kolik má tato změna potenciál zlepšit kompenzaci diabetes mellitus a zda jsou pacienti dostatečně motivováni si nový princip dávkování osvojit. Sledovaní...
Dietní prevence diabetes mellitus 2. typu
Hrdinová, Zuzana ; Flekač, Milan (vedoucí práce) ; Trachta, Pavel (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá dietní prevencí diabetu 2. typu. Dietní opatření je jednou ze základních složek prevence diabetu. Pro uvedení do problematiky je v teoretické části práce popsána obecná charakteristika diabetes mellitus včetně epidemiologie, klinických projevů i patogeneze. Další kapitoly jsou věnovány prediabetu, obezitě a metabolickému syndromu. Podrobnější popis prevence diabetu je zařazen v závěru teoretické části této práce. Součástí práce je průzkum, který byl proveden u osob bez diabetu. Hlavním cílem bylo zjistit míru informovanosti veřejnosti o možnostech prevence diabetes mellitus 2. typu. Konkrétními cíli průzkumu bylo zjistit, zda respondenti nesprávně považují za jednu z hlavních příčin vzniku diabetu 2. typu vyšší konzumaci cukru, dále zjistit, zda mají respondenti povědomí o souvislosti obezity a diabetu 2. typu a třetím dílčím cílem bylo zjistit povědomí respondentů o celosvětově zvyšující se prevalenci diabetu. Průzkum probíhal formou dotazníku na internetu a respondenti byli informováni o tom, že průzkum je anonymní. Dotazníky byly zaslány osobám v mém okolí. Z průzkumu vyšlo najevo, že celková informovanost respondentů ohledně dietní prevence diabetes mellitus 2. typu není příliš uspokojivá. Většina respondentů sice správně označila klinické příznaky diabetu, jeho...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.