Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mléko a jeho alternativy
Pastorková, Eva ; Hubáček, Jaroslav (vedoucí práce) ; Suchánek, Pavel (oponent)
Práce se zabývá mlékem a jeho alternativami, tzn. rostlinnými nápoji. Teoretická část shrnuje nutriční hodnoty mléka a jeho spotřebu ve světě i České republice. Mléko představuje nutričně hodnotnou potravinu, která je zdrojem tuků, bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Dále se věnuje významu mléka v lidské výživě pro jednotlivé věkové skupiny. Představuje současná související výživová doporučení a důvody limitující konzumaci mléka. Mezi nimi zdravotní důvody jako je laktózová intolerance, alergie na bílkovinu kravského mléka či vzácně se objevující galaktosemie, ale také etické či ekologické důvody. V neposlední řadě jsou představeny alternativy mléka, tzn. rostlinné nápoje. Jedná se o nápoje na rostlinné bázi v podobě extraktů z luštěnin, obilovin, ořechů a/nebo semen, které jsou zředěny vodou a často ještě doplněny dalšími přídatnými látkami. Praktická část si kladla za cíl zhodnotit stravovací zvyklosti týkající se konzumace mléka a rostlinných nápojů u laické veřejnosti a lidí vzdělaných v oblasti výživy včetně jejich povědomí o významu těchto potravin v lidské výživě. Data byla sbírána za pomocí dotazníkového šetření. Dále byly také porovnány nutriční hodnoty vybraných rostlinných nápojů s nutričními hodnotami kravského mléka. Ve zkoumaném vzorku, bylo pozorováno, že mléko je častou součástí...
Odlišnost v adherenci k výživovým doporučením dle edukační historie mladých fotbalistů na klubových akademiích
Wolfová, Nikola ; Suchánek, Pavel (vedoucí práce) ; Starnovská, Tamara (oponent)
Diplomová práce pojednává o významu edukace mladých sportovců v oblasti výživy. V teoretické části je popsána výživa pro období dětského věku. Je zde vysvětleno, jaké existují makroživiny a mikroživiny a proč jsou pro dětský organismus důležité. Dále je rozebrána sportovní výživa dětí a dospívajících. V neposlední řadě jsou vysvětleny základní pojmy spojené s edukací, motivací a vlivem jídla na psychický a fyzický vývoj dětí a dospívajících. Pro splnění hlavního záměru této práce byly vytyčeny čtyři cíle. První tři cíle se týkají porovnání dvou skupin chlapců. První skupina chlapců je zařazena v regionálních fotbalových akademiích již delší dobu a o správné výživě byla edukována již v minulosti při nástupu na regionální fotbalovou akademii a poté i v dalších letech. Ve druhé skupině jsou chlapci, kteří přijdou do regionální fotbalové akademie nově, nikdy předtím o správném stravování poučeni nebyli a budou edukováni poprvé. Srovnání nastiňuje, zda a jaký je rozdíl mezi výsledky tělesného složení a stravovacího režimu již dříve edukovaných chlapců oproti těm, kteří byli informování nově. Čtvrtým cílem bylo ověřit, zda a jaký májí edukace a edukační materiály o správném stravování mladých hráčů na regionálních fotbalových akademiích význam. Praktická část byla zpracována na základě kvantitativního...
Antioxidační látky v medu a jejich vliv na zdraví člověka
Suchánek, Pavel
Tato bakalářská práce seznamuje s antioxidačními látkami. Antioxidační látky jsou takové látky, které v těle vychytávají volné radikály a převádějí je do méně reaktivních nebo vůbec nereaktivních forem. Práce tedy shrnuje poznatky o využití medu jako zdroje antioxidačních látek ve výživě člověka. Je zde vytvořen přehled antioxidantů a jejich význam v lidském organismu. Práce také pojednává o jiných účincích medu na zdraví člověka a o jeho konzervačních a alergenních vlastnostech. Dále jsou zde popsány vlastnosti pylu, propolisu a jeho využití v potravinářství
Reologie medu
Suchánek, Pavel
Tato diplomová práce je zaměřena na reologii medu. Teoretická část se zabývá druhy medu, jeho získáváním, chemickým složením, a především jeho fyzikálními vlastnostmi, z nichž klade důraz především na reologii. Reologie je v práci dále rozebírána, zejména co se týče jejího vztahu k jednotlivým druhům medu. Věnuje se základním typům reologických látek, se zaměřením na kapaliny a přístroje schopné analyzovat jednotlivé druhy reologických kapalin. Praktická část se zabývá experimentem, který byl měřen na rotačním reometru Anton Paar MCR 102. Testovaly se zde tixotropické vlastnosti, ve vztahu možnosti jejich analýzy a případné obnovy po mechanickém namáhání. Dále se sledoval výskyt tixotropie v lipovém medu, který byl ředěn vřesovým v ředící řadě 0, 5, 10, 20, 40, 60, 80, a 100 %. V práci se také sledoval výskyt tixotropie u medu z česneku med-vědího.
Etické podmínky řízení a jeho vliv na zaměstnance vzdělávacích organizací
Suchánek, Pavel ; Veteška, Jaroslav (vedoucí práce) ; Krámský, David (oponent)
Diplomová práce se zabývá otázkami vlivu etických aspektů managementu na zaměstnance vzdělávacích organizací různých druhů zřizovatelů, ať se jedná o organizace zřizované státem, církvemi nebo soukromými subjekty. V teoretické části je, po vymezení základních pojmů spojených s touto prací, proveden popis některých hlavních etických teorií ovlivňujících etiku v řízení organizací. Následující část se zabývá vymezením termínu etické klima organizace včetně jeho rozdělení na jednotlivé typy a následuje detailní popis jejich vlivu na pracovní postoje zaměstnanců, na jejich chování, psychologické stavy a projevy. Další část se zabývá popisem systému etických programů v organizaci, které mají za úkol kultivovat etické podmínky, a tím pozitivně ovlivňovat organizační etické klima. Následně je uveden popis etického leadershipu a jeho vlivu na postoje zaměstnanců k vedení organizace a vlivu na chování zaměstnanců. Ve výzkumné části jsou zjišťovány odpovědi na otázky: Jakým způsobem probíhá etické řízení managementem vzdělávacích organizací a jak vnímají toto řízení jejich zaměstnanci? S jakými etickými problémy se v organizaci zaměstnanci setkávají a jak tyto problémy řeší jejich management? Jak ovlivňuje etické řízení úroveň etického klimatu v organizaci, pracovní výkony zaměstnanců, jejich vztah k...
Současné poznatky o histaminové intoleranci a významu eliminační diety
Krlínová, Michaela ; Tomešová, Jitka (vedoucí práce) ; Suchánek, Pavel (oponent)
Se vzrůstajícím zájmem o vlastní zdraví, a také v návaznosti na rozvoj výzkumu se před zhruba - histaminová intolerance. Její příznaky na sobě pociťují i zcela zdraví lidé a histaminy je možné najít ve zcela běžných potravinách. Proto jsou názory na její význam a přínos přesně stanovené eliminační diety mezi odbornou veřejností Zadaná bakalářská práce formou rešerše recentní literatury hodnotí dosavadní poznatky o závažnosti této nové nosologické jednotky, jejím výskytu a dopadu na zdraví člověka, stejně jako výskyt histaminů v potravinách. Práce diskutuje jak již známé závěry, tak také možnost příslušnou eliminační dietu dodržovat včetně jejího přínosu na zmí nění příznaků a zlepšení zdraví jedince histaminovou intolerancí postiženého.
Návrh technologie kořenové čistírny odpadních vod pro obec do 500 EO
Suchánek, Pavel ; Mrvová, Michaela (oponent) ; Pumprlová Němcová, Miroslava (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na komplexní návrh kořenové čistírny odpadních vod pro reálnou obec Bezděčí u Trnávky, která potřebuje vyřešit problematiku nakládání s odpadní vodou. Úvodní část práce, která je zaměřena na rešerši odborných poznatků a informací, seznamuje s problematikou kořenových čistíren, zaměřuje se na popis technologických objektů kořenových čistíren a popis jejich funkcí. Uvedena je také relevantní legislativa, jejíž znalost je pro návrh nezbytná. Navazující praktická část diplomové práce se zabývá samotným návrhem kořenové čistírny. Návrh je řešen dle nejlepší dostupných technologií, které přenáší kvalitní výsledky z výzkumu do praxe. Navržená kořenová čistírna splňuje veškeré požadavky na kvalitu vypouštěné vody dle příslušné legislativy. Důležitou částí diplomové práce jsou přílohy, které obsahují kompletně zpracovanou projektovou dokumentaci pro vydání společného povolení k záměru realizace novostavby kořenové čistírny pro obec Bezděčí u Trnávky.
Neurohumorální regulace tělesné hmotnosti ve vztahu ke spánku
Havelková, Jarmila ; Tomešová, Jitka (vedoucí práce) ; Suchánek, Pavel (oponent)
V posledních 30 letech se potvrzuje, že alarmující nárůst obézních pacientů souvisí i s délkou a kvalitou spánku. Neurohumorální odpověď na krátké trvání a nízkou kvalitu spánku vede ke snížení hladiny melatoninu, leptinu a orexinu a ke zvýšení hladiny kortizolu, ghrelinu a neuropeptidu Y. Taková nesprávná regulace přispívá jednak k nadměrnému příjmu energeticky denzní stravy, jednak k omezení energetického výdeje během fyzické aktivity. Bakalářská práce sumarizuje dostupné recentní informace o vzájemném vztahu spánku a obezity se zaměřením na hormony a peptidy účastnící se regulace procesů udržení energetické rovnováhy, včetně možného využití jejich mechanismů při regulaci tělesné hmotnosti.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
9 SUCHÁNEK, Pavel
7 Suchánek, Petr
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.