Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Nutrice a kostní denzita u pacientů Osteocentra III. interní kliniky VFN
Staroveská, Natálie ; Raška, Ivan (vedoucí práce) ; Michalská, Dana (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá vztahem mezi kvalitou kostní hmoty a faktory životního stylu se zaměřením na výživu, užívání tabákových výrobků, konzumaci alkoholu a pohybovou aktivitu. V teoretické části práce jsou uvedeny obecné poznatky o kostech, jejich složení, stavba, dělení kostí a růst a vývoj kostí. Další dvě kapitoly popisují proces kostní remodelace a kalciofosfátového metabolismu. Práce podrobně popisuje faktory ovlivňující kvalitu kostní hmoty, především ty ovlivnitelné, jako je užívání tabákových výrobků, alkoholu, některých léků a dostatek pohybové aktivity. Samostatná kapitola je věnována vlivu stravy na kvalitu kostní hmoty. Popsány jsou také nejčastější poruchy kalciofosfátového metabolismu a jejich léčba. Poslední kapitola praktické části je věnována vyšetření kostního metabolismu. Cílem praktické části diplomové práce bylo zmapovat stravovací návyky a další složky životního stylu (kouření, pohybová aktivita atd.) pacientů Osteocentra III. interní kliniky VFN a zjistit, jak tyto složky korelují s výsledky denzitometrického vyšetření pacientů. Sběr dat byl zajištěn pomocí dotazníkového šetření, které obsahovalo 25 otázek a výsledky denzitometrického vyšetření byly poskytnuty ze zdravotnické dokumentace. Data byla získána od 33 pacientek. Po zhodnocení dat bylo zjištěno, že...
Laktózová intolerance - fakta a mýty
Staroveská, Natálie ; Hubáček, Jaroslav (vedoucí práce) ; Raška, Ivan (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou laktózové intolerance ve spojení s mýty týkající se konzumace mléka. Teoretická část popisuje složení kravského mléka, nejčastěji užívané mlékárenské technologie, druhy mléka dle živočišného původu včetně mateřského a typy mléčných výrobků na českém trhu. Není opomenut ani význam mléka ve výživě člověka z hlediska prevence řady onemocnění. Následně jsou vysvětleny pojmy jako laktóza a laktáza vztahující se k stěžejní části týkající se laktózové intolerance. Jsou popsány jednotlivé typy tohoto onemocnění, klinické projevy, diagnostika i následná léčba spočívající v dodržování nízkolaktózové / bezlaktózové diety. Uvedeno je také druhé nejčastější onemocnění spojené s konzumací mléka - alergie na bílkovinu kravského mléka. V závěru teoretické části jsou objasněny nejčastěji se vyskytující mýty týkající se konzumace mléka. Praktická část je zaměřena především na zjištění rozsahu omezování konzumace mléka a mléčných výrobků, nejčastějších důvodů vedoucích k této restrikci, jak velký podíl na ní má laktózová intolerance v porovnání s vlivem mýtů a zda se tito respondenti zabývají dostatečnou náhradou důležitých makro i mikroživin. Výsledná data získaná pomocí dotazníkové šetření od 101 osob ukazují značný výskyt jedinců omezujících konzumaci mléka a mléčných...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.