Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Fyzikální vlastnosti medů
Slováček, Robin
Bakalářská práce je zaměřena na fyzikální a reologické vlastnosti medů a vlivy působící na tyto vlastnosti. Fyzikální vlastnosti medů jsou velmi rozdílné v závislosti na chemickém složení medu, zdroji medu, klimatických a geografických podmínkách. Krystalizace medů závisí na obsahu fruktózy a glukózy. Nektarové medy obsahující více glukózy, proto krystalizují rychleji než medovicové. Hustota medu je vyšší u medovicových medů, protože obsahují vyšší množství minerálních látek. Barva medu je závislá na botanickém původu medu, způsobu zpracování a délce skladování. Nektarové medy jsou světlejší než medy medovicové. Elektrická vodivost je velmi důležitou vlastností, díky které můžeme zjistit druh medu podle původu. Medovicové medy mají vyšší hodnotu elektrické vodivosti, protože obsahují více minerálních látek. Reologické vlastnosti medů závisí na složení cukru a botanickém původu medu. Mezi reologické vlastnosti patří viskozita, která se snižuje se zvyšující se teplotou.
Vliv skladování na obsah vybraných nutrientů v slepičích vejcích
Slováček, Robin
ABSTRAKT Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jak se mění obsah vybraných nutrientů ve slepičích vejcích v závislosti na době jejich skladování. Obsah nutrientů v bílku, žloutku a melanži byl měřen u vajec čerstvých a skladovaných po jednom, dvou, osmi, patnácti, dvaceti devíti, čtyřiceti třech a padesáti sedmi dnech. Teoretická část práce je zaměřena na chov slepic v České republice, vznik a vývoj vejce, jeho chemické složení. Dále jsou zde popsány vybrané analyzované nutrienty, konkrétně hořčík, měď, vápník, zinek a železo. Praktická část představuje výsledky jednotlivých měření. Obsah zmíněných nutrientů byl zjišťován pomocí metody atomové absorpční spektrometrie. Z výsledků měření vyplývá, že doba skladování neměla vliv na obsahy jednotlivých prvků ve vejcích.
Fyzikální vlastnosti medů
Slováček, Robin
Bakalářská práce je zaměřena na fyzikální a reologické vlastnosti medů a vlivy působící na tyto vlastnosti. Fyzikální vlastnosti medů jsou velmi rozdílné v závislosti na chemickém složení medu, zdroji medu, klimatických a geografických podmínkách. Krystalizace medů závisí na obsahu fruktózy a glukózy. Nektarové medy obsahující více glukózy, proto krystalizují rychleji než medovicové. Hustota medu je vyšší u medovicových medů, protože obsahují vyšší množství minerálních látek. Barva medu je závislá na botanickém původu medu, způsobu zpracování a délce skladování. Nektarové medy jsou světlejší než medy medovicové. Elektrická vodivost je velmi důležitou vlastností, díky které můžeme zjistit druh medu podle původu. Medovicové medy mají vyšší hodnotu elektrické vodivosti, protože obsahují více minerálních látek. Reologické vlastnosti medů závisí na složení cukru a botanickém původu medu. Mezi reologické vlastnosti patří viskozita, která se snižuje se zvyšující se teplotou.

Viz též: podobná jména autorů
2 Slováček, Robert
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.