Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Simulation of collagen solution flow in rectangular capillary
Kysela, Bohuš ; Skočilas, J. ; Zitny, R. ; Stancl, J. ; Houska, M. ; Landfeld, A.
The viscoelastic properties of foods and polymers can be evaluated from flow of the material in capillary with specified dimension and shape. The extrusion rheometer equipped by capillary with rectangular cross-section was used for determination of the rheological behaviour of water collagen solution. The measurements of the axial profiles in longitudinal direction of the total stresses at capillary wall were performed for various shear rates. The linear viscoelastic model of Oldroyd B type: White-Metzner model was used for simulation of fluid flow in OpenFOAM software package. The simulations describe the effect of relaxation time on wall total stress in convergent-divergent capillary.
Modelování proudění a disipace turbulentní kinetické energie v míchané nádobě
Kysela, Bohuš ; Skočilas, J. ; Konfršt, Jiří ; Chára, Zdeněk
Rychlostní pole a distribuce disipace energie jsou klíčové parametry při navrhování míchaných reaktorů. V tomto příspěvku jsme porovnávali výsledky CFD výpočtů s výsledky středních rychlostí naměřených pomocí LDA (Laser Doppler Anemometry) a s výsledky odvozených disipací energie, kde byla celková střední disipace energie použita jako kontrolní hodnota. Porovnání ukazuje, že ani k-ε model (založený na isotropní turbulenci) ani RSM nepočítají zcela správně hodnoty rychlostí v oblastech, kde se vyskytují vlečené víry (v blízkosti hran lopatek míchadla, atd.) a v oblasti hlavního proudu z míchadla, kde je tok silně neizotropní. Podobné odchylky se objevují i v hodnotách disipace energie. Nízké hodnoty disipace energie jsou také vypočítány i v oblasti objemu mimo oblast míchadla. Běžně vychází z CFD výpočtů nižší hodnoty celkové disipace, než jsou reálné hodnoty, což je ve shodě s ostatními publikovanými výsledky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.