Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zisk a komplexní charakterizace extraktů aronie
Seidlová, Kateřina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Aronie (Aronia melanocarpa) je bobulovitý plod charakteristických senzorických vlastností, který vykazuje určité léčivé účinky. Hlavními bioaktivními složkami aronie jsou polyfenolické látky s významnou skupinou antokyanových barviv Bioaktivní látky se z přírodních materiálů tradičně získávají extrakcí, v práci byly porovnány 2 druhy extrakce – macerace a PHWE. Na základě obsahu polyfenolických látek byla vybrána macerace jako vhodnější metoda a ta byla optimalizována pomocí statistického modelu plánovaného experimentu. Optimální podmínky macerace byly stanoveny na teplotu 30 °C, rozpouštědlo – 50% etanol, navážka 10 g na 50 ml a doba extrakce 30 min. Takto připravený extrakt měl výsledný obsah polyfenolů 1441 ± 90 mg/100 g DW, antokyanů 943 ± 8 mg/100 g DW a celková antioxidační aktivitu pomocí ABTS 24,78 ± 0,09 molTE/g. Těkavých látek s obsahem nad 0,5 % bylo identifikováno 25 a z nich měly největší zastoupení aldehydy a estery. V optimálním extraktu převažoval benzaldehyd s 32,25 % a methylhexanoát s 21,37 %.
Vliv teploty a sucha na obsah proteinů gliadinové frakce u dvou odrůd pšenice
Seidlová, Kateřina ; Brázda, Václav (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem teploty a sucha na obsah proteinů gliadinové frakce u dvou odrůd pšenice. Vybranými odrůdami byly Hyfi a Julie kultivované při teplotách 26, 29, 32, 35 a 38 °C v podmínkách, kde bylo kontrolováno zavlažování. Pro vzorky kultivované za vlhka měla půda vlhkost větší než 70 %, za sucha měla půda vlhkost nižší než 30 %. Po sklizni byla zrna rozemleta na mouku, ze které byly gliadiny extrahovány 2-chlorethanolem. Pro separaci gliadinů byla použita metoda A PAGE, kvantifikace byla provedena počítačovou denzitometrií. Byl zjištěn výrazný vliv genotypu na lepkové proteiny. Zatímco u odrůdy Hyfi při současném působení sucha neměla teplota v rozmezí 26–38 C výrazný vliv na obsah gliadinů, u odrůdy Julie vykazoval obsah gliadinů zřetelné maximum při 32 °C. Odrůda Hyfi se tedy vyznačovala větší odolností vůči teplotnímu stresu než odrůda Julie. U obou odrůd byl obsah gliadinů vyšší za sucha než při zavlažování.
Symbolika barev v Apokalypse
Seidlová, Kateřina ; Brož, Jaroslav (vedoucí práce) ; Scarano, Angelo (oponent)
Resumé: Má práce se snaží vybrat a najít společná místa, která spojuje jedna a tatáž tématika, a to symbolika barev v knize Zjevení sv. Jana. Barvy, které autor Knihy Zjevení používá jsou většinou převzaty z apokalyptické literatury Starého zákona. Hlavním pramenem je především kniha Daniel, Ezechiel, Zachariáš, ale také například kniha Joel. Nejčastější používanou barvou je barva bílá např. bílý kamínek (Zj 2,17), bílý oblak (Zj 14,14), bílý kůň (Zj 19,11) bílý trůn (Zj 20,11). Je to proto, že autor chtěl povzbudit své současníky v soužení, které prožívali za pronásledování. Výjimku tvoří text Zj 6,2, kdy bílá není použita v původním významu, ale je zde spojena s konkrétní historickou událostí. Proti bílé stojí rudá ohnivá barva např. kůň rudé barvy ve Zj 6, 3 - 4, ohnivé rudě zářící a žhnoucí sírou pancíře kobylek ze Zj 9,1 - 21, purpurová barva použitá ve Zj 17,4. Autor pracuje také s barvami nerostů. Používá barvu smaragdu, karneolu a jaspisu ve Zj 4,3. Nejvíce komentovaná část knihy Zjevení je ale šestá kapitola, kde vyjíždějí čtyři jezdci na čtyřech koních barvy bílé, rudé, černé a sinavé. Mojí snahou bylo tedy najít, co nejvíce výkladů k barvám v Apokalypse jak v biblických slovnících, tak i v odborných časopisech a knihách, a také paralelní místa ke stejné tématice ve Starém i Novém zákoně....
Představy o čísle a početních výkonech v předškolním věku
SEIDLOVÁ, Kateřina
Pojem číslo a představa o aritmetických operacích se vytváří v různých činnostech již předtím, než dítě zahájí školní docházku. Zahrnuje v sobě znalost číslovek a jejich pořadí, dovednost počítání po jedné, postupné uvědomování si kvantita pořadí, ideu spojování, oddělování a porovnávání.

Viz též: podobná jména autorů
1 SEIDLOVÁ, Karolína
5 SEIDLOVÁ, Kateřina
2 SEIDLOVÁ, Klára
2 Seidlová, Klára
5 Seidlová, Kristýna
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.