National Repository of Grey Literature 31 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Brno New Train Station and its Public Spaces
Zrníková, Kamila ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The subject of proposal is a new dominant of the city of Brno. It is a building which will affect panorama of the city, a building which will be important part of a new South district and a new Brno Railway Station. The building will become orientation point in long-distance views as well as in the area. The proposal works with a building which is open and alive thanks to mix-use and public access on different height levels. Greenery forms the corner of the building and creates it’s identity. The base for architectural study became urban concept designed as a pre-diploma project. Important element of the concept is axis which draws the greenery from the river Svratka into the area and connects it with the new station. The Europoint – proposed building – becomes termination of the axis. The building is situated on a unique site which requires unique concept. The motive of the house is greenery and future vision of buildings which enrich surroundings in some ways. The basic volume is triangular and uses area of the site on maximum level with corner towards boulevard. This corner becomes the central element, especially from entry and view from the boulevard. I recreated the corner using vegetation into green and living. The green corner gives a new perspective on creating exposed corners, adds value to the urban area and creates identity of the building. The green motive intertwines with the building from entrance hall up to the bar at the highest floor. The volume of the building is defined by the inside usage and then form follows function. When choosing the functions I took into account needs of the area and took advantage of high-rise building. Commercial areas in the ground floor, administration centre of Czech Railways and conference rooms were created. The administrative use is added by co-working in the middle if the building, the upper part offers flats with view over Brno and in the crown is the highest placed bar in Brno.
Brno New Train Station and its Public Spaces
Velfl, Martin ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The topic discussed in Brno for several decades is certainly the building of the new main railway station and its location. Countless architectural and urban studies have been done especially in 2018, which examined three possible locations of the station. After considering the possibilities, it was decided to place a new railway station near by the Svratka river. The advantage of the chosen location is the possibility of constructing a high-speed track, which is not possible in the current position of the station. Furthermore, this area allows the construction of a station on a green field, without limiting train traffic during the works. The capacity of the new designed train station represents an increase of 30-40 thousand passengers per day. Total capacity is approximately 100,000 passengers per day. However, construction activity in the area is limited by the flood risk factor. It is an effort to eliminate this risk with elements inspired by nature. These solutions include for example widening profle of the river , determining floodplains in such a way as to maintain access to the river. The diploma thesis offers a possible view of the architectural solution of the new railway station and its public spaces. The entrance hall of the station is located at one end of the visual axis, which is represented by the considered boulevard. The dominant building on the opposite side is the Cathedral of St. Peter and Paul. The requirements and location of the new main station mean an assumption for the creation of a new city icon. The iconic vaulted structure, which runs across the railway bridge, refers to the former glory and fame of the city. The curve of catenary arch used in the profile of vault is a symbol for the new station. The new station represents a significant impulse not only for the development of Brno, but especially for the development of new South district. The construction of the trade fairs complex a hundred years ago had a similer effect.
- Brno New Train Station and its Public Spaces
Valach, Lukáš ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The topic of the diploma thesis is the design of a new Brno main railway station in the position "The River" (Ac), which was selected from several variants of the reconstruction of the Brno railway junction (ŽUB). The aim of this work is to create an architectural and urban concept, the function of which will be an important contribution to the development of the city of Brno, improving the traffic situation and comfort of the general public or residents of the new adjacent district Trnitá. The solved area is located in the cadastral area of Komárov, Štýřice and Trnitá. The height dominant is represented here by the Europoint building (115 meters). It is located in the axis of the new boulevard, at the other end of which we can see the picturesque Petrov. The main entrance glass hall is adjacent to Europoint. Public facilities are located in the front station area. North of Europoint, it is a smaller building with the function of start-up workshops and offices. Towards the river there are the pre-station square and the public transport terminal. The last building is a hotel with leisure activities. The end of the pre-station area by the river is designed with a park arrangement. It is important to connect to the bike path leading along the river. The river is widened at this point and a smaller accessible island is inserted into it. The new railway body is determined by the binding base of SŽDC, which contains the track on the embankment and on the bridge structure at the level of 7,1 meters above the level of the surrounding terrain. The solved part is bounded by two embankments, which will probably be created as massive reinforced concrete walls. The bridge structure lying between these embankments has dimensions of approximately 154x368 meters, which corresponds to the area of 8 football fields. The bridge deck will be drawn on columns of the given raster. The basic principle in the design of the new main station is simplicity, readability and functionality.
Brno New Train Station and its Public Spaces
Sedláček, Jakub ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The topic of the Diploma thesis is a design of the New train station in Brno. The plot is located on the boundary of three city districts – Komárov, Štýřice and Trnitá. This area includes the railway structure for the new train station and also its public spaces, which are very close to the river Svratka. The railway structure is designed as bridge construction, that rises all platforms and rail tracks to 7,65 metres above the ground level. So all of the railways do not become a barrier in the city. The main concept extends a longitudinal axis of the city boulevard through the train station, which creates a high-rise building in the southern part of the plot. This axis is written not only to the layout but also to the roof design. The train station includes two underground levels, ground floor and first floor. Underground levels consist of P+R parking, deliveries only area, technical facilities and subway terminal. The ground floor is the main traffic centre. There is an entrance hall, shopping area, bus terminal and public corridors. The first floor includes platforms for train departures and arrivals. There are also public spaces in the entrance hall. The basic structural system consists of two parts. The first part is a massive reinforced concrete structure of the railway bridge deck and all underground levels. This structure is based on reinforced concrete foundation pads with drilled piles. The second part is a steel frame structure of the roof. That includes steel columns and truss girders for the structure of the lower area. The higher part of the roof is designed as a steel-truss bridge with the characteristic profile. The new train station supposes to create a new gate to the city of Brno, that connects contemporary districts with the historical city center.
Brno New Train Station and its Public Spaces
Nytrová, Bohdana ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
For almost one hundred years, Brno has been deciding where the place of a new main train station should be. The works have almost started several times, but the various affairs have always postponed it. Two years ago, it was finally decided that „the River option“ would be constructed. So far, only the technological template has been written – e. g. railway bridge or platforms outline. The thesis focuses on the architectural design of the main building, the roof construction above the railways and spaces below the station bridge. In the design, the outlying urban structures are also dealt with. These include the locations of a bus station, taxi services and bike stands. Moreover, the design also mentions the station’s connection to the city networks. The main motive of the design is to put the main train station building into the centre of the city’s attractions – to make it visible. A boulevard’s view is oriented to the St. Peter’s cathedral – a famous Brno’s building. Just as the mentioned cathedral, the station is important for the city and deserves to be seen. A strong arched construction on four pillars serves as a roof over the railways and places where most visitors are expected to be most of the time. The arch also connects the public transport lines and the bus station. Part of a roof shaped like waves around the main hall connects the structure with the riverside nearby.
New South District and its Connection to Svratka
Čech, Richard ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The diploma thesis is based on the urban design of a selected part of the South Quarter, which was the subject of a pre-diploma thesis in 2018, whose main concept was to use the potential of the flowing river Svratka to define the borders of the "Brno Island" by creating a water canal around the perimeter of the area. Water creates the boundary between city ties and the island, which provides a unique opportunity to create architecturally interesting buildings and create an interesting environment for life with almost direct contact with water in the center of Brno. The thesis deals with the architectural study of the selected block of the "Brno Island". It is an apartment building with rentable space in the parterre. The main architectural concept consists in transforming the natural form of the river bay into an architecturally formulated mass that creates a unique living environment. The character of the parterre resembles the stone coast on which the dwelling is built, which is not trying to compete with this environment, nor to thematise itself, but fit into such a conceived landscape.
New South District and its Connection to Svratka
Boček, Adam ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The subject of the thesis is a part of the South Center of Brno. After a long period of time, the locality is starting to "wake up to life", thanks to the fact that after a few decades it was finally decided on the fate and location of the Central Station. Thus, it is expected to expand the city in a southern direction. Then incorporate adjacent areas to the center. The thesis follows the project from 2018, the subject of which was the design of an urban concept of a territorial unit defined by Opuštěná Street, the Lower Railway Station, the Svratka River and the planned new urban class located on the visual axis of Cathedral (st. Petr and Pavel). Therefore, the thesis deals with the architectural study of a part of this area, situated near the river Svratka, on the border of the newly emerging city embankment. It is a multifunctional block, with predominant use for housing with 136 apartments for about 450 inhabitants. This block is further divided into 3 buildings, which have two underground floors providing technological background, and parking spaces for the entire multifunctional block. Further, the architectural study focuses on one of these polyfunctional block objects and processes it in more detail. The building of the residential building, called "A" in the study, provides a total of 47 apartments. And in the ground floor of the building there are rentable spaces for various uses. The effort of the proposal was to create quality living in a unique location on the waterfront and provide the inhabitants with a view of the Svratka River and the park on the opposite bank, even though it is almost in the city center.
Brno Trade Fairs Future
Beltiukov, Ilia ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The architectural project of Exhibition Hall is located in a part of Brno-Pisárky, in northern area of BVV. The objective of the land-use planning and architectural proposal was to integrate the Hall in proximity to the second entry of BVV. The pavilion is situated on the primary northen axe, which perpendiculary join the pedestrian bridge. The binding foot-bridge is used for path between the entry of BVV and the western entry into the exhibition section. Surrounding the building is situated green park. There are open areas for pedestrian, tree-hemmed paths and relaxation spots around the entire building. The exhibition hall combines four basic parts: the western entrance connected with the pedestrian bridge, public part, storage part and the multi-purpose exhibition space in between. There are two-floor restaurant and snack bars with an open view to the south part of BVV, in particular to the Hall Z. The pavilion was concieved as a ruled rectangular volume. The creative proposal was to involve the ruled surface geometry, which is formed by connecting two curves with a series of straight lines and covers the entire building. The outer curtain wall is implied «the Curtains», reveals a lightness and airiness by dynamic effect. Geometrical curved profiles clearly point the basic entry spaces outside the exhibition hall. The western entry section allows two different points of entrance: from the pedestrian bridge to the first level and from the ground level. In time of trade fairs there are possibilities to use industrial doors along northern and southern elevations as a secondary entrances. There is a lobby space with the monumental staircase in the centre of public section. The circular shape of staircase rises towards atrium. A collaboration of atrium and natural lighting optically extends and makes easier the foyer space. In addition to the trade fairs, the multi-purpose exhibition hall permits diverse possibilities of using – in time of cultural and sports events u
New South District and its Connection to Svratka
Bařinová, Anna ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
Despite a few decades of discussion and the existence of all the studies on the transfer of the Brno Main Station to the river and the subsequent construction of the new Trnitá district, it has not been decided on the exact architectural form of these major urban interventions. In my pre-diploma thesis, I worked out an urban study of a new southern district - Trnitá, which gave above all a functional and mass form of the territory. This location will be extremely interesting for both the city's visitors, who will be moving from the station to the center, and of course for the potential new residents of the district. The district offers a unique combination of city life and recreation in the immediate vicinity of the natural river and park features. For a more detailed elaboration, I chose a building within a walk-through block by a river consisting of two buildings. My goal was to create a new scenery for what's happening in the neighborhood, to design new scenarios for how we can look at blocks. Given the contact with the waterfront and the river, I decided to propose both private and public functions. An important role is played by the courtyard, which defines a private space (a raised platform intended only for the residents of the house) and a public space - a creative center courtyard using a raised part as a residence bench. The mass of the house is horizontally divided into two parts. The first and second floors belong to the creative center, which is transparent with distinctive stone columns. An important goal was to show the life and movement of the center and its openness to new people and ideas - access from the yard. From the third floor there are apartments that are terraced and offer views of the river and roof terraces of deluxe apartments.
New South District and its Connection to Svratka
Špirková, Silvia ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The assignment of the diploma thesis follows the pre-diploma project of an urbanistic design - New South District and its Connection to Svratka. The subject of the thesis is a design of the apartment building on the riverside of Svratka. The thesis has a form of architectonic study. The architectural design is interconnected with surrounding built-up area and preserves the existing height level. It also respects the definened riverside. The construction has a shape of the letter "U" opening towards the river. The shift of the north "wing" of the building creats widened "inner block". It offers diverse views on the river and accentuates an "incorporation" of the river to inner block. The residential building has six floors and two underground parking floors. It is devided into 7 units with separate entrances. The proposed part of the building is located directly on the riverbank. It includes 16 housing units and one leasable space.

National Repository of Grey Literature : 31 records found   1 - 10nextend  jump to record:
See also: similar author names
4 SEDLÁČEK, Marek
15 SEDLÁČEK, Martin
4 Sedláček, Marek
15 Sedláček, Martin
2 Sedláček, Martin,
2 Sedláček, Matěj
7 Sedláček, Milan
3 Sedláček, Miloslav
5 Sedláček, Miloš
8 Sedláček, Miroslav
3 Sedláček, Mojmír
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.