Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Italská dramatická tvorba na pražských divadelních scénách (1948-2018)
SRUBJANOVÁ, Adéla
Předkládaná diplomová práce se zabývá italskou dramatickou tvorbou uváděnou mezi lety 1948-2018 na pražských jevištích. Předmětem zájmu je zjištění, jakým italským dramatikům a jejich dílům se podařilo získat místo v repertoáru této nejhustší české divadelní oblasti. První kapitola je věnována roli překladatelů a kulturních institucí, které k uvádění her napomáhají. V druhé kapitole jsou představeny pražské divadelní scény ve vztahu ke konkrétním hrám italské provenience. Třetí kapitola je zaměřena na zkoumané autory a jejich hry s ohledem na politickou, ekonomickou, kulturní a společenskou situaci na českém území. Čtvrtá kapitola obsahuje soupis inscenací, z kterého celá analýza vychází, spolu s utvořenými seznamy italských autorů, divadelních her, překladatelů, scén a režisérů. Práce přináší doposud nezpracovaný přehled divadelních her italské provenience uvedených mezi lety 1948-2018 na pražských scénách zasazený do okolnostních souvislostí.
Chyby v pravopisu a písemné varianty v českých italianismech
SRUBJANOVÁ, Adéla
Tématem této bakalářské práce jsou chyby v pravopisu a písemné varianty v českých italianismech. V teoretické části práce je ve stručnosti představena doba od Národního obrození do dnešní doby, dále je možné se dočíst o různých typech výpůjček, jejich dělení, druzích adaptace a chápání pojmu chyba. V praktické části jsou představeny nalezené varianty nově přicházejících italianismů do českého lexika podle autentických materiálů z gastronomické oblasti. U těchto výpůjček je provedena podrobná analýza zaměřující se na míru adaptace a četnost variant v korpusu SYN2010 a SYN2015. Dále jsou všechny varianty italianismů hledány v pěti vybraných slovnících zaměřených na český jazyk a v neposlední řadě je pod každou tabulkou popisek, v němž je komentář k chybným variantám.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.