Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv pravidelné pohybové aktivity na dlouhodobou kompenzaci diabetu mellitu 1. typu
Schöppelová, Lucie ; Pelcl, Tomáš (vedoucí práce) ; Prázný, Martin (oponent)
Úvod: Pohybová aktivita by měla být součástí každodenního života. U diabetiků 1. typu je to však nejčastější příčina hypoglykemie. Pro správnou kompenzaci diabetu je tedy potřeba dbát na zásady, které pomohou hypoglykemiím předejít, aby měla aktivita pozitivní přínos. Cíl: Cílem diplomové práce je objasnit vliv pohybové aktivity na dlouhodobou kompenzaci diabetu 1. typu. Metodika: Kvantitativní analýzy se zúčastnilo 102 respondentů s diagnózou Diabetu mellitu 1. typu ve věku 19-69 let. Výzkum probíhal jako multicentrické šetření na dvou na sobě nezávislých pracovištích. Sběr dat probíhal pomocí dotazníků týkajících se zejména pohybové aktivity a režimu diabetika. Data z dotazníků byla následně porovnávána s hodnotami glykovaného hemoglobinu (HbA1C), HDL cholesterolu a celkové denní spotřeby inzulinu u daných pacientů. Pro statistické zhodnocení byly použity analytické nástroje programu Microsoft Office (F-test a t-test). Výsledky: Byl pozorován signifikantní rozdíl v hodnotách HbA1C u osob cvičících do 2 hodin za týden oproti osobám cvičícím více než 2 hodiny za týden (62,72 mmol/mol vs. 56,12 mmol/mol p=0,0116). Signifikatní rozdíl byl pozorován také u hodnot HDL cholesterolu při srovnání osob cvičících více než 2x týdně a osob cvičíčích maximálně 2x týdně (1,85 mmol/l vs. 1,61 mmol/l, p=0,0119)....
Vztah oxidačního stresu k parametrům kompenzace diabetu při rozvoji cévních komplikací.
Pelcl, Tomáš ; Prázný, Martin (vedoucí práce) ; Rušavý, Zdeněk (oponent) ; Šmahelová, Alena (oponent)
Cílem této disertační práce je přispět k objasnění patogeneze chronických komplikací diabetu. Hlavním předmětem studia byla glykemická variabilita, její podíl na aktivaci oxidačního stresu a její případná úloha v procesu pokročilé glykace, to vše nad rámec samotné setrvalé hyperglykémie. Dalším cílem práce bylo přispět k objasnění možného vztahu mezi glykemickou variabilitou a rozvojem cévních komplikací diabetu. Jako první jsme popsali souvislost mezi koncentracemi reaktivních aldehydů vznikajících při peroxidaci lipidů a poruchami kožní mikrovaskulární reaktivity u pacientů s diabetem 1. typu (DM1). Kromě zvýšených parametrů oxidačního stresu jsme v této skupině prokázali vyšší antioxidační aktivitu plazmy v rámci tříletého sledování. Tyto nálezy nebyly závislé na metodě monitorace glukózy, ani na rozdílné glykemické variabilitě, která byla nižší v podskupině používající kontinuální monitoraci glukózy v reálném čase (real-time glucose monioring, rt-CGM), ve srovnání s podskupinou používající klasické glukometry. Samotná hyperglykémie při diabetu však zvýšený oxidační stres nepochybně navozuje. Prezentované studie demonstrují významný klinický přínos užívání rt-CGM pro pacienty s DM1. V globálně nejdelší observační studii pacientů s DM1 užívajících rt-CGM jsme prokázali, že použití rt-CGM...
Dietní prevence diabetes mellitus 2. typu
Kafková, Tereza ; Flekač, Milan (vedoucí práce) ; Pelcl, Tomáš (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá dietní prevencí diabetes mellitus 2. typu. Práce se skládá z části teoretické a části praktické. V teoretické části je rozebráno téma diabetes mellitus 2. typu se zaměřením na dietní prevenci. První kapitoly jsou více obecné, zabývají se onemocněním diabetes mellitus 2. typu, jeho charakteristikou, komplikacemi a léčbou. Pro lepší pochopení celé problematiky je zahrnuta také kapitola o obezitě a metabolickém syndromu. Praktická část práce se zaměřuje na průzkum informovanosti a přístup k prevenci diabetes mellitus 2. typu u osob, které jsou ve vyšším riziku vzniku tohoto onemocnění. Jako rizikoví byli zvoleni jednak jedinci, kteří mají pozitivní rodinnou anamnézu diabetes mellitus 2. typu a jednak pacienti, kteří trpí nadváhou nebo obezitou. Výzkum je založen na kvantitativním dotazníkovém šetření, kterého se zúčastnilo celkem 108 respondentů. Pro účely výzkumu byli respondenti rozděleni do dvou skupin podle zmíněných rizikových faktorů. Podle výsledků výzkumu si značná část respondentů uvědomuje (celkem 84 %), že existuje určitá prevence tohoto onemocnění. Největší význam respondenti přikládají kombinaci dietní prevence a pravidelné pohybové aktivity. Nicméně právě přístup k této prevenci není v některých aspektech úplně ideální. U respondentů se jako nedostatečná...
Problematika přidaných cukrů v naší populaci
Burdová, Lucie ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Pelcl, Tomáš (oponent)
Bakalářská práce se zabývá příjmem přidaných cukrů v populaci dospělých osob mladého věku, tedy dospělých osob ve věku 30 až 45 let. V teoretické části práce je podán stručný přehled sacharidů z hlediska chemického složení a základního členění. V detailu je pak pozornost věnována cukrům, přírodním a syntetickým sladidlům a jejich využití v potravinářském průmyslu. Popsány jsou pojmy cukry přirozeně se vyskytující a přidané, včetně souvisejících legislativních požadavků na označování potravin a výživových doporučení vydaných mezinárodními i národními institucemi. Zvláštní prostor je věnován roli cukrů ve výživě a zdravotním rizikům spojených s jejich nadměrným příjmem. Praktická část zahrnuje průzkum realizovaný formou dotazníkového šetření, jehož cílem bylo na konzumaci zejména slazených nealkoholických nápojů, výrobků z ovoce a snídaňových cereálií potvrdit, že daná skupina populace přijímá přidané cukry v nadměrném množství. Součástí praktické části je rovněž analýza týdenních jídelníčků osmi osob dané věkové kategorie zaměřená na množství přijímaných celkových cukrů. Ačkoliv nadměrný příjem přidaných cukrů u zkoumaného vzorku nebylo možné na základě provedeného průzkumu potvrdit, z průzkumu i analýzy jídelníčků vyplynulo, že rizikovou z pohledu přidaných a celkových cukrů je konzumace slazených...
Flexibilní dávkování inzulinu a dieta
Panfilova, Sofia ; Flekač, Milan (vedoucí práce) ; Pelcl, Tomáš (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá onemocněním diabetes melitus a možnosti zavední nového flexibilního režimu inzulinoterapie u osob léčených intenzifikovaným inzulínovým režimem. Teoretická část má za úkol popsat onemocnění diabetes melitus, příčiny onemocnění, léčbu, zásadysprávného stravování, vztah mezi metabolizmem sacharidů a hormonem inzulin a také probrat flexibilní dávkování inzulínu, historii a způsob flexibiní léčby. Praktická část práce byla žaměřená na sledování vlivu pravidelné edukaci pacientů ohledně přechodu z intenzifikovaného na flexibilní dávkování inzulínu na jejích zdravotní stav. V průběhu šesti týdnů pacienti navštěvovali edukační schůzky kde se snažili naučit se s novým režimem pracovat. Výsledky z glukometrů a změn hodnot glykovaného hemoglobinu pak byly použity k vyhodnocení proběhlého výzkumu. Provedeným výzkumem se dálo zjistit do jaké míry flexibilní dávková ní inzulinu a správná dieta mohou pozitivně ovlivnit kompenzaci diabetu a také jaký vliv má motivace a pravidelná edukace pacienta na konečné výsledky. Sledovaní pacienti prokázali velkou ochotu a motivaci spolupracovat a osvojit nový řežím dávkování inzulínu. Výsledky výzkumu ukázali že I za takovou krátkou dobu nový řežím je schopen pozitivně změnit kompenzaci onemocnění. V rámci selfmonitoringu pacientů byli...
Vliv pravidelné pohybové aktivity na dlouhodobou kompenzaci diabetu mellitu 1. typu
Schöppelová, Lucie ; Pelcl, Tomáš (vedoucí práce) ; Prázný, Martin (oponent)
Úvod: Pohybová aktivita by měla být součástí každodenního života. U diabetiků 1. typu je to však nejčastější příčina hypoglykemie. Pro správnou kompenzaci diabetu je tedy potřeba dbát na zásady, které pomohou hypoglykemiím předejít, aby měla aktivita pozitivní přínos. Cíl: Cílem diplomové práce je objasnit vliv pohybové aktivity na dlouhodobou kompenzaci diabetu 1. typu. Metodika: Kvantitativní analýzy se zúčastnilo 102 respondentů s diagnózou Diabetu mellitu 1. typu ve věku 19-69 let. Výzkum probíhal jako multicentrické šetření na dvou na sobě nezávislých pracovištích. Sběr dat probíhal pomocí dotazníků týkajících se zejména pohybové aktivity a režimu diabetika. Data z dotazníků byla následně porovnávána s hodnotami glykovaného hemoglobinu (HbA1C), HDL cholesterolu a celkové denní spotřeby inzulinu u daných pacientů. Pro statistické zhodnocení byly použity analytické nástroje programu Microsoft Office (F-test a t-test). Výsledky: Byl pozorován signifikantní rozdíl v hodnotách HbA1C u osob cvičících do 2 hodin za týden oproti osobám cvičícím více než 2 hodiny za týden (62,72 mmol/mol vs. 56,12 mmol/mol p=0,0116). Signifikatní rozdíl byl pozorován také u hodnot HDL cholesterolu při srovnání osob cvičících více než 2x týdně a osob cvičíčích maximálně 2x týdně (1,85 mmol/l vs. 1,61 mmol/l, p=0,0119)....
Srovnání dietních a režimových zvyklostí u diabetiků a nediabetiků
Kotková, Karolína ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Pelcl, Tomáš (oponent)
Bakalářská práce se věnuje problematice stravovacích a režimových zvyklostí diabetiků 2. typu a nediabetiků. Diabetes mellitus představuje závažné chronické onemocnění se stoupající prevalencí. Práce se zaměřuje na diabetiky 2. typu. Dietní a režimová opatření představují nezbytnou součást léčby. Teoretická část práce se věnuje DM2, dietní léčbě a režimovým opatřením při DM2 a racionální výživě týkající se skupiny nediabetiků. Cílem výzkumu práce je srovnání frekvence konzumace jednotlivých skupin potravin a rozložení jídel během dne u diabetiků 2. typu a nediabetiků. U diabetiků je zkoumán vztah mezi délkou trvání diabetu a jejich stravovacími zvyklostmi. Získaná data pochází ze studie FANTOM, která se uskutečnila na III. interní klinice 1. LF UK a VFN. K získání dat byla použita kvantitativní metoda výzkumu ve formě dotazníkového šetření. Výsledky výzkumu u diabetiků ukázaly nižší konzumaci nezdravých potravin, ale také nižší konzumaci zeleniny oproti nediabetikům. Výsledky hodnotící vztah stravovacích zvyklostí k délce trvání diabetu poukázaly na důležitost edukace v počátku nemoci. Práce potvrdila význam edukace dietních a režimových opatření u pacientů s DM2. Z práce vyplývá doporučení zaměřit se na identifikované problematické typy potravin v praxi nutričního terapeuta a dává podnět k dalšímu...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.