National Repository of Grey Literature 91 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
The Brownfields solutions within the Czech Republic - Tepna Nachod
Froňková, Dominika ; Řehák, Filip (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
The thesis deals with the design of the area after the former brownfield of Tepna Náchod. The aim of the thesis is activate the territory, to revive the city center and to design the buildings in connection with the historical center and the chateau with a suitable functional structure, responding to the city's shortcomings. The proposal respects the character of the place trying to prefer pedestrian and cycling – pedestrian zones, cycling zones. The concept is based on the maximum use of built-up areas in the designed area and on the permeability of the entire area, the interconnection of three squares and the creation of a new public space. Furthermore, the concept responds to the historical city center and the chateau hill - views, perspective axes. Newly designed buildings are residential buildings with active parterres, administrative building for research and development, multi-purpose hall, retirement home, kindergarten, federal house and parking house. The new development clearly defines the street network. Part of the design is the planting of a park under the chateau hill with the revival of the trough of the Plhovsky´s stream.
Analysis of the public places in Frýdek-Místek
Žerdík, Pavel ; Tichý, Jan (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
The aim of this bachelor thesis is to analyse the most significant public spaces of the statutory town Frýdek-Místek. These are Castle Square and Liberty Square. There is analysing place function, traffic, movement of persons, vegetattion, space perception and other aspects, which are typical for the analysed place. Places are clearly evaluated in conclusion.
The Apartment block Novolisenska
Veselý, Ondřej ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor) ; Šuhajda, Karel (advisor)
This bachelor thesis deals with the design of a new "viladum" (a smaller apartment building with a higher standard of living) in Brno Líšeň. The work is based on a previously developed architectural study developed within the course AG32. "Viladum" usually referres to as older urban villas, which have been converted to host more housing units. Today this is a very comfortable and desirable form of housing. The topic of the thesis was to create a design of a smaller apartment house, typologically emerging from the "viladum". The proposed building has one underground and three above-ground floors. Each of the above floors contains one dwelling unit. The proposal uses the height difference on the site to create a ramp for vehicles in the basement where garages are located. The volume and location of the house on the parcel is mainly based on the limits given by the development plan. The house was deliberately designed with a higher standard of living. From the elevator you can enter directly into the apartments. The ground floor apartment is completed with a garden, an apartment on the third floor, southwest oriented to the terrace. The south and east side of the apartments are illuminated by French windows and balconies. The building meets the requirements for low-energy buildings according to ČSN 73 0540-2: 2011. The basement consists of a monolithic reinforced concrete structure made of waterproof concrete on the principle of "white bathub". Above-ground floors are made of porous concrete blocks combined with monolithic reinforced concrete ceilings. The roof is designed as a green roof.
The multifunctional building Mlynska, Brno
Pelčák, Vlastimil ; Ležatka,, Lukáš (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor) ; Kacálek, Petr (advisor)
This bachelor’s thesis is created on the basics of an architectural study designed by me in the third year of the bachelor’s degree studies. The thesis elaborates this architectural study into the following degrees of the project documentation. The topic of this work is a design of Multifunctional building Mlynska in Brno. The work reacts on the current change of the city district Trnita in which the estate for the design of the building is located. Gradual revitalization of the whole city district is supposed. The main structure of the multifunctional building and few other auxiliary buildings are located on the estate. The multifunctional house is of a cubic form with a regular placement of windows. The building has two below ground and fourteen above ground storeys. Its height is a reaction on the new and newly emerging building in a nearby surrounding. Due to a higher number of storeys it is moved further from the borderline of street. Both below ground storeys are of technical character. In the first below ground storey is designed a café, shop and an entrance for residents. In the second and third storeys are offices. From fourth to thirteenth storeys are located flats of various dispositions – together there is 28 housing units. The last storey serves for all of the residents – there is a rooftop terrace, a common room and necessary facilities. From the constructional point, the house is arranged as a combination of a monolithic reinforced concrete vertical parts and prefabricated horizontal panels. Perimeter is surrounded by a frame into which are inserted windows. Centre of the building comprises of stiffened core of vertical link. The building is designed as a modern premium living in a minimalistic, functional and aesthetic design.
The Apartment block Masarykova ctvrt
Nováková, Lucie ; Ležatka,, Lukáš (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor) ; Petříček, Tomáš (advisor)
By submitting the bachelor thesis is the design of the new building Viladom in Masaryk District in Brno, District of Stránice. The specified plot lies between the Roubalova Street and the Helceletova Street. The building was designed with respect to the surrounding area. The object respects the street line. The underground floor is designed for the parking and storage areas, it has separate cellars to individual apartments. The first floor is dedicated to common areas and a separate flat, the second floor consists of two separate apartments.The third above ground floor contains the largest independent apartment and fourth floor is redistributed among the individual apartments. The floor is dedicated to terraces and living quarters. The main entrance to the building is direct and barrier-free from the Roubalova Street. Entrance for cars is accessible from the Helceletova Street.
The Building Minska Brno
Juchelka, Tomáš ; Ležatka,, Lukáš (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
This bachelor thesis is based on my architectonic study written during the third year of studying. The theme is the project related to the town house Minska in Brno which will be situated in the current blank space in the street Minska which is located in the town district Brno Žabovřesky. In the thesis this project is subsequently developed into higher levels in terms of project documentation. The main idea is the draft of dominant but at the same time undemanding objects in terms of material and operation which bring the order into the particular area. Currently there are simple family houses and four and five-storey buildings in particular. In their ground floors there are services, shops and things like that. The estate which is the basis of my project is situated in the blank space between two buildings and is very narrow, deep and oriented on north and south by its shorter sides. The draft of the building elaborated by myself is divided into two parts – SO1 and SO2 which are interconnected with smaller garden. First of them – SO1 is a part of built-up area related to the street Minska and is constituted by the basic cubic substance characteristic of five above-ground and one underground storeys. There are four residential units, non-residential commercial space and technical facilities. The second part SO2 is situated on the second side of the estate on its edge next to the street called Kubanska made of the same cubic substance and is divided into two higher four and five-storey parts and one lower single-storey part in the middle. There are six residential units, three non-residential ones, technical facilities and underground parking place. There are ten residential units and four separate commercial spaces designed in my project. In terms of construction both parts are arranged as longitudinal wall system made of reinforced concrete which is stiffened by means of core and monolithic ceiling of reinforced concrete.
The Multifunctional building Hlinky
Jarmerová, Eliška ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor) ; Sedláková, Markéta (advisor)
This bachelor thesis presents a design of a multifunctional buiding in Brno – Pisárky. The building should be located in a gap site in the street Hlinky. The plot is situated at the foothill of Žlutý kopec near the premises of Brno Exhibition Centre. The southern part of the plot includes the area of terraced houses. The street is 215m above sea level. This project designs a completion of the street housing development with a fitting construction of a convenient size and type of façade. The project takes into account a non-existing and formerly pulled-down 19th-century object of value concerned by heritage conservation. The former building was significant for its indentation in the line of the adjacent buildings. In the design I try to point out at this element applied for the whole height of the building. The building facade division follows the elements applied for the other objects in the surroundings of the lot. Based on the former analysis, the design utilizes a high potential of the place which had not been met before, mainly its easy centre and transport accessibility, south-facing slope, high density of population in the area of the exhibition centre as well as as university hostels. This multifunctional building is designed to function in three ways – as an office, a living place and a shop with a buffet providing cooked meals. The design preserves and recultivates a garden which will function as an orchard with furniture. The first floor of the object is designed as a reinforced concrete frame which is filled with a wall of cut vertically perforated brick blocks with mineral wool insulation and completed with ventilated façade made of facing bricks. The building has six aboveground floors and one underground floor. The height of the designed building overtops the neighbouring buildings, which is hidden due to the division of the building facade into smaller areas whose function is to achieve better setting of the mass of the building into the frontage.
The Multifunctional building in Brno Lisen
Bušinová, Eva ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor) ; Petříček, Tomáš (advisor)
Bachelors work comes from an atelier project that was worked out during the subject AG035. The content of this Bachelors work is to work out the project documentation for the study of new building multifunctional house. Studied object, new building with polyfunctional use, is part of the city Brno, occurred in the city quarter Líšeň. Part of the project is not only the architectonic object itself but also the solution for its environment. In the Bachelors work is taken into account the placing of the parcel onsteep land or orientation of the house within the frame of cardinal directions. The multifunctional building of this Bachelors work is drawn as a house offering various possibilities of health care – „Health house“. There is situated medical surgery, dental surgery, laboratory or pharmacy. But there is also a commercial space for relaxation or exercise rooms and a coffee room. The object has four floors, two underground floors and two overground floors. The underground floors offer parking of employees and visitors and the technical room is also situated there. The overground floors offer health care and commercial usage. Both overground floors have sanitation provisions and the whole building is barrier free. Concerning the placement of the parcel on a 6 meter landfall, entrance to the building will be possible with the help of a bridge. A ramp placed around the building provides access to the garage. A remarkable feature is the double-skin facade made from lengthwise and crosswise lamellas. Part of this double-skin facade is made of rotatable wooden lamellas, used as a system of rotatable blinds which allows sunlight passing into the building. The Bachelors work addresses the regulation systems, heat and light regulation and the design of an extensive vegetative roof with a skylight.
The cultural centre in Brno
Ašenbrenner, Jan ; Ležatka,, Lukáš (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
This bachelor thesis further elaborates the newly elaborated architectural and constructional study to the Documentation for building permit and Documentation for construction work. The assignment of the work was "The Cultural Centre in Brno" located on the plot no 723 at the Údolní street opposite the Obilný trh. It concerns a gap site at the 19th century historical housebuilding resulting from the bombing of Brno during the World War II. It regards a sloping land rising to Špilberk Castle. The proposed new building of the cultural center fills the whole gap site between one existing detached house and a row of houses going towards the historical centre while respecting the street line, which was one of the aims of my work. Another aim was to create a relatively quiet and pleasant area near a busy street connecting the adjacent Obilný trh with Špilberk Castle and recently opened Otevřená zahrada, which is a public outdoor area built by a neighboring ecological center. An outdoor open-air atrium, surrounded by the new building, was created and it is ended with a staircase following the rising slope. The building has three above-ground floors, the first floor spreads further into the plot and carves into the slope where the level of the roof ties to the adjacent slope. The entrance to the atrium is formed by an open passage that seems to be pressed into the mass of the object and narrowing vertically in the direction from the street to the atrium. The aim was also the maintenance of the green in the area, all roofs were designed as intensive vegetative with the intention to achieve the contrast between this green vegetation and "rough" corten facade, which by its random perforation suggests a free abstraction of art taking place inside.
Suburbanization of the Olomouc city and its impact on city center and surroundings
Maršálková, Marcela ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
This thesis focuses on residential suburbanization within Olomouc city and its surroundings. The aim of the thesis is to determine the degree of intensity of suburbanization of individual settlemements based on the available data. Pursuant evaluation, the settlements with higher suburbanization intensity will be selected and subjected to investigation. The purpose of the investigation is to determine the extent of influence by these processes and what the settlement with higher suburbanisation intensity brings to the citizens. Subsequently, the selected sites and their newly build environement will be assessed from urbanistic and architectural point of view. In conclusion, the detailed analysis of the most suburbanized settlement will be performed.

National Repository of Grey Literature : 91 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.