|
Dětská obezita a její léčba v lázeňském prostředí
Opravilová, Jana ; Chrpová, Diana (vedoucí práce) ; Bušová, Milena (oponent)
Cílem práce bylo zjistit, zda jsou pacienti trpící obezitou v rámci léčebného redukčního pobytu v lázních Bludov dostatečně edukováni v oblasti složení potravin. Dále zjistit, zda má konzumace jídla ve společnosti rodiny vliv na hodnotu percentilu u dětí, a zda se liší frekvence zařazování snídaní a svačin u dětí s optimální váhou a dětí, které trpí nadváhou nebo obezitou. Metodika: Praktická část této práce je založena na dotazníkovém šetření. Dotazníky vyplnilo celkem 210 respondentů. Žáci základních škol zodpověděli 104 dotazníků a pacienti z lázní 106 dotazníků. Žáci základních škol byli ve věku 14 - 16 let, jejich dotazníky byly roztříděny do skupin dle hodnot percentilu na skupinu pod 90. percentil a nad 90. percentil, dle věku a vypočteného BMI. Pacienti z lázní byli ve věku 7 - 18 let a všichni spadali do skupiny nad 97. percentil, jejich dotazníky však bylo třeba roztřídit dle věku, a to do skupiny 7 - 14 let (mladší a starší školní věk), 15 - 18 let (adolescence) a dále byla vytvořena skupina ve věku 14 - 16 let, aby bylo možné ji porovnat se skupinou respondentů ze základních škol. Výsledky byly zaneseny do grafů a vzájemně porovnávány. Výsledky: Vyhodnocení dotazníkového šetření ukázalo, že pacienti lázní na léčbu dětské obezity v Bludově nejsou dostatečně edukováni v oblasti složení...
|
|
Hodnocení a spotřeba živočišných tuků u pacientů s KVO a DM
Opravilová, Jana ; Vrablík, Michal (vedoucí práce) ; Horák, Pavel (oponent)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením spotřeby živočišných tuků u pacientů s KVO a DM. Teoretická část práce pojednává o rozdělení lipidů, jejich metabolismu, kvalitě jednotlivých živočišných tuků, potravinách, které je obsahují a jejich tepelné úpravě. Praktickou část tvoří dotazníková studie, jež sleduje výskyt živočišných tuků a způsob jejich úpravy ve stravě pacientů s KVO a DM. Podklady pro tuto studii byly pořízeny na III. Interní klinice 1.LF UK. Klíčová slova Živočišné tuky, výživa, rizika obezity
|