Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 14 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Boj o alkohol - lobby, restrikce, poptávka, nabídka: Od Františka Josefa po Klementa Gottwalda
Maier, Tomáš ; Jakubec, Ivan (vedoucí práce) ; Jančík, Drahomír (oponent)
(česky) Předkládaná diplomová práce si klade za cíl zhodnotit sociální a ekonomické aspekty, které měly vliv či podíl na formování trhu s alkoholickými nápoji v období od konce Rakousko- Uherské monarchie do nastolení komunistického režimu v Československu, respektive v českých zemích. Potvrzuje se zde hypotéza, že celý sektor nejen v tomto období byl pod značným vlivem jak alkoholové lobby na straně nabídky (produkce) a obchodního článku, na straně poptávky (spotřeby) pak pod někdy až fanatickým tlakem rozličných protialkoholních hnutí a také pod tlakem politiků. Závěr diplomové práce je doplněn kliometrickým modelováním spotřeby alkoholických nápojů v období první republiky za využití tzv. Engelových funkcí. Diplomová práce vychází nejvíce z již existujících obdobných studí a dále zejména z dobového tisku, materiálů z jednání parlamentu, nejvíce pak stenoprotokolů a v neposlední řadě z celé řady archivních materiálů, nejvíce pak z materiálů Archivu Národního muzea.
Hospodaření minipivovaru
Šplíchalová, Jitka ; Maier, Tomáš (vedoucí práce) ; Lukáš, Lukáš (oponent)
Hlavním cílem této diplomové práce je zhodnotit hospodaření vybraného minipivovaru XY s. r. o. v analyzovaném období let 2012 až 2015. Hospodaření minipivovaru je posuzováno na základě metod finanční analýzy a kalkulace úplných nákladů na jednotku produkce. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce pojednává o historii piva a pivovarnictví, kategorizaci a charakteristice minipivovarů, dále jsou zde popsány suroviny pro výrobu piva a jeho samotná výroba. Obsahem jsou rovněž metody a vzorce použité při finanční analýze a kalkulaci nákladů. Praktická část pojednává o charakteristice produkce minipivovaru XY s. r. o. Ověření projevu sezónnosti je popsáno jednoduchým regresním modelem. K dosažení hlavního cíle jsou použity metody finanční analýzy a stanovení kalkulace nákladů na jednotku produkce. Finanční analýza se dále skládá z horizontální a vertikální analýzy, rozdílových a poměrových ukazatelů, bonitních a bankrotních modelů, které hodnotí celkovou finanční situaci minipivovaru. V kapitole zhodnocení výsledků a závěr jsou shrnuty dosažené výsledky, je provedeno celkového zhodnocení hospodaření minipivovaru XY s. r. o. a jsou navržena doporučení pro zlepšení ekonomického fungování.
Trh s pivem v České republice
Bureš, Jiří ; Maier, Tomáš (vedoucí práce) ; Lukáš, Lukáš (oponent)
Diplomová práce Trh s pivem v České republice představuje odvětví pivovarství na území České republiky od jeho počátků až po současnost. Pozornost je zaměřena na činnost velkých pivovarských společností, které nejvíce ovlivňují český trh s pivem. Stále výraznější postavení na trhu zaujímají minipivovary, které jsou v práci také rozebrány. Počet minipivovarů každoročně roste. Tento segment trhu přesně vystihuje nový trend ve společnosti, kdy konzumenti piva hledají nové chutě piva. Úvodní část se zabývá metodickými postupy, které byly využity pro hlubší pochopení problematiky pivovarství na území České republiky. Druhá část práce je věnována rešerši odborné literatury. Vysvětleny jsou základní výrobní postupy a specifika výroby piva. Základní pivovarské ukazatele a současné trendy v rámci výroby i konzumace piva zachycují zpracované tabulky a grafy. Pro analýzu vývoje trhu s pivem jsou jednotlivé ukazatele vždy sledovány za delší časové období. Závěrečná část je věnována konkrétním analýzám odvětví a rozborům sledovaných subjektů. Analyzovány jsou čtyři největší pivovarské společnosti na českém trhu. Minipivovary jsou sledovány z hlediska vývoje jejich počtu v čase. Vypracované dotazníkové šetření hodnotí zájem konzumentů piva o minipivovary v konfrontaci s průmyslovými pivovary. Na závěr jsou zhodnoceny získané poznatky.
Obliba ovocných piv v České republice
Balaštík, Milan ; Maier, Tomáš (vedoucí práce) ; Lukáš, Lukáš (oponent)
Práce se zabývá oblibou ovocných piv v České republice. Popisuje druhové rozdělení ovocného piva v zahraničí i u nás. Znázorňuje přehled nabídky velkých i malých výrobců této kategorie na domácím trhu. Zaměřuje se na zmapování situace ochuceného piva na domácím i zahraničních trzích dle nejnovějších údajů. Na základě dotazníkového šetření jsou analyzovány spotřebitelské preference na domácím trhu. Poté jsou formulována obecná doporučení pivovarům, která vyplývají z výstupů dotazníkového šetření. Následně jsou s využitím základních statistických metod zjišťovány významné závislosti mezi konzumací ochucených piv a pohlavím a mezi konzumací a věkem oslovených respondentů. Pokud tomu tak je, tak se určuje síla této závislosti. Bylo zjištěno, že zatímco významná závislost nebyla prokázána u pohlaví, existuje mezi konzumací a věkem respondentů. Síla této závislosti byla hodnocena jako středně silná. Nakonec byla vypracována prognóza spotřeby míchaných nápojů na bázi piva v České republice. Analyzovaná časová řada obsahovala skutečné roční údaje vedené Českým svazem pivovarů a sladoven od roku 2012 do roku 2015. Prognóza byla počítána na další dva roky. Bylo zjištěno, že spotřeba míchaných nápojů na bázi piva bude v budoucnu i nadále klesat.
Ekonomika chovu hlemýžďů
Šesták, Marek ; Maier, Tomáš (vedoucí práce)
Diplomová práce na téma "Ekonomika chovu hlemýžďů" pojednává o založení a dalším rozvoji rodinné farmy. Teoretická část je zaměřená na získání přehledu o možnostech chovu v našich podmínkách, požadavcích na výživu a možnostech odbytu. Praktická část je zaměřena na vybranou farmu, její finanční analýzu a v závěru budou navržena opatření pro zlepšení jejích ekonomických výsledků.
Ekonomika chovu hlemýžďů
Šesták, Marek ; Maier, Tomáš (vedoucí práce)
Diplomová práce na téma "Ekonomika chovu hlemýžďů" pojednává o založení a dalším rozvoji rodinné farmy. Teoretická část je zaměřená na získání přehledu o možnostech chovu v našich podmínkách, požadavcích na výživu a možnostech odbytu. Praktická část je zaměřena na vybranou farmu, její finanční analýzu a v závěru budou navržena opatření pro zlepšení jejích ekonomických výsledků.
Postavení společnosti Heineken na trhu
Peřinková, Daniela ; Maier, Tomáš (vedoucí práce)
Cílem práce je zhodnocení postavení společnosti Heineken na trhu vzhledem ke konkurenčním výrobcům piva. V práci budou využita statistická data z oblasti pivovarnictví a následné posouzení využitelnosti trhu s možností zvýšení efektivity prodeje.
Analýza Eura na Slovensku
Hallon, Róbert ; Maier, Tomáš (vedoucí práce) ; Malec, Karel (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou slovenské ekonomiky od zavedení eura 1. ledna 2009 do ledna 2015. Práce dále pojednává o krátké historii evropské měnové integrace, integrace eura na Slovensku a jaký byl vývoj slovenské ekonomiky od vyhlášení nezávislosti v roce 1993 až do zavedení eura. Představuje jak Slovensko se zvládalo plnění maastrichtských kritérií a přípravu občanů Slovenska na novou měnu. V práci je také uveden dopad hospodářské krize na slovenskou ekonomiku a dopad krize na veřejné finance v celé eurozóně. Vysvětluje evropské záchranné fondy Evropský nástroj finanční stability (EFSF) a Evropský stabilizační mechanismus (ESM), a jak Slovensko řešilo zavedení těchto fondů. Samotná analýza se zabývá vývojem slovenské ekonomiky, zejména vývoj zahraničního obchodu a HDP. Analytická část práce srovnává současnou situaci na Slovensku týkající se inflace, růst minimální mzdy, produktivita práce za hodinu, růst HDP, celkový veřejný dluh a nezaměstnanost se situací v jiných zemích eurozóny. V poslední kapitole jsou uvedeny názory odborníků o současné a budoucí situaci eura.
Hypoteční trh v České republice
Čurdová, Šárka ; Maier, Tomáš (vedoucí práce) ; Jan, Jan (oponent)
Diplomová práce na téma "Hypoteční trh v České republice" má za cíl charakterizovat a analyzovat vývoj hypotečního trhu od jeho počátku až po současnost. V první části je popsána historie a obecná charakteristika hypotečního bankovnictví. Jsou zde také uvedeny veškeré právní normy. V další kapitole je popsán postup a jednotlivé etapy, které si musí projít každý žadatel o hypoteční úvěr. Další kapitola popisuje způsoby čerpání a splácení hypotečního úvěru. V závěru kapitoly je srovnán vývoj úrokových sazeb a objem hypotečních úvěrů podle doby fixace. Zároveň zde dochází k rozboru vlivu úrokové sazby na objem hypotečních úvěrů. Předposlední kapitola se věnuje veškerým nákladům spojených s žádostí o hypoteční úvěr. Vše je dáno do souvislosti s výsledky dotazování a jsou udělány závěry, jaké náklady mají vliv na počet žádostí o hypoteční úvěr. Poslední kapitola porovnává jednotlivé nabídky bank a rozebírá možné faktory, které mají vliv na konečné výsledky.
Analysis of the American Craft Beer Industry
Baron, Mark Robert ; Maier, Tomáš (vedoucí práce) ; Jan, Jan (oponent)
Tato diplomová práce si klade za cíl analyzovat působení zákonů týkajících se franšíz a spotřební daňové úlevy zaměřených speciálně na malé pivovary a také vliv práva malých pivovarů na distribuci vlastních výrobků. Výše státní spotřební daně za galon, hustota obyvatelstva a spotřeba piva na osobu jsou analyzovány jako sekundární vlivy, které vysvětlují velikost a růst minipivovarnického řemesla. Analýza se provádí pomocí dvou rovnic, regresí vícerozměrnou metodou nejmenších čtverců na národní úrovni a doplňkovými modely pro severovýchodní, středozápadní, jižní a západní oblast Spojených států amerických. V diskusi práce shrnuje zjištění z těchto právních předpisů, jakož i další regresované faktory a poskytuje náhled do důsledků nebo nedostatků vzkvétajícího amerického minipivovarnictví.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 14 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.