Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Chicagská škola - k programu moderního výzkumu velkoměsta a jeho realizaci
Petruželka, Tobiáš ; Lapka, Miloslav (vedoucí práce) ; Uherek, Zdeněk (oponent) ; Lošťák, Michal (oponent)
Cílem disertace je interdisciplinární kontextualizace chicagské sociologické školy, zaměřuje se především na ty její aspekty, jež se týkají sociologických výzkumů města Chicaga v letech 1915- 1940. Cílem práce je propojit historický kontext a lokální specifika tehdejších výzkumů s výzkumným programem chicagské školy a jeho naplňováním. Nejprve jsou přiblíženy vybrané výzkumy, které chicagskou školy předcházely, dále jsou představena konceptuální a teoretická východiska jejího výzkumného programu. Nakonec jsou v tématických kapitolách kriticky prozkoumány nejvýznamnější monografie chicagské školy z let 1915-1940. Disertace se zabývá především tématy moderní urbánní kultury, migrace, kriminality a vývojem sociálního výzkumu v městském prostředí. Abstract The aim of this dissertaion is to contextualize historically and spatially the so called Chicago School of sociology. The Focus of the thesis is to present the urban research of the Chicago School in the years between 1915-1940 in an interdisciplinary perspective through the lenses of the historical context intertwined with specifics of the local research, followed by the research program of the Chicago School with its manifold research outcomes and applications. The interdisciplinary approach towards the topic and the contemporary practice of...
Chicagská škola - k programu moderního výzkumu velkoměsta a jeho realizaci
Petruželka, Tobiáš ; Lapka, Miloslav (vedoucí práce) ; Uherek, Zdeněk (oponent) ; Lošťák, Michal (oponent)
Cílem disertace je interdisciplinární kontextualizace chicagské sociologické školy, zaměřuje se především na ty její aspekty, jež se týkají sociologických výzkumů města Chicaga v letech 1915- 1940. Cílem práce je propojit historický kontext a lokální specifika tehdejších výzkumů s výzkumným programem chicagské školy a jeho naplňováním. Nejprve jsou přiblíženy vybrané výzkumy, které chicagskou školy předcházely, dále jsou představena konceptuální a teoretická východiska jejího výzkumného programu. Nakonec jsou v tématických kapitolách kriticky prozkoumány nejvýznamnější monografie chicagské školy z let 1915-1940. Disertace se zabývá především tématy moderní urbánní kultury, migrace, kriminality a vývojem sociálního výzkumu v městském prostředí. Abstract The aim of this dissertaion is to contextualize historically and spatially the so called Chicago School of sociology. The Focus of the thesis is to present the urban research of the Chicago School in the years between 1915-1940 in an interdisciplinary perspective through the lenses of the historical context intertwined with specifics of the local research, followed by the research program of the Chicago School with its manifold research outcomes and applications. The interdisciplinary approach towards the topic and the contemporary practice of...
Ekologické zemědělství očima farmářů
Zagata, Lukáš ; Kabele, Jiří (vedoucí práce) ; Lošťák, Michal (oponent)
Současná popularita ekologického zemědělství z části staví na idealizované představě tohoto způsobu hospodaření a jeho výrobků (bioproduktů). Cílem této práce je prozkoumat způsoby pohledů zúčastněných zemědělců na jejich vlastní praxi a nabídnout srovnání, do jaké míry dané subjektivní postoje farmářů korespondují s představami a pozitivními očekáváními, která jsou do něj vkládána ze strany oficiální politiky a laické veřejnosti. Empirická studie využívá méně známého výzkumného nástroje Q metodologie, která hledá ideálně typické pohledy zúčastněných aktérů. Data byla pořízena prostřednictvím polostandardizovaných rozhovorů s českými ekologickými zemědělci. Provedená analýza ukázala tři faktory, které byly následně interpretovány jako tři existují přístupy mezi ekologickými farmáři. Obsah každé z těchto perspektiv dal logický základ pro jejich pojmenování - ekologické zemědělství (1) jako životní způsob, (2) jako zdroj obživy a (3) jako produkce potravin zvláštní kvality. Každý pohled zdůrazňuje odlišné prvky ekologického hospodaření a specifickým způsobem tak naplňuje (konstruuje) jeho účel. Nalezená klasifikace přispívá do teoretické diskuse o povaze současného ekologického zemědělství a jeho pozice v soudobé moderní společnosti. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Možnosti uplatnění regionálních receptů (případová studie jedné venkovské lokality)
Rojková, Soňa ; Lošťák, Michal (vedoucí práce) ; Markéta, Markéta (oponent)
Tato diplomová práce se zaměřuje na možnosti uplatnění místních, zvláštních a tradičních receptů v oblasti Podorlicka a to zda mohou tyto recepty proniknout na jídelní lístky do stravovacích zařízení v tomto regionu. Práce je rozdělena na dvě hlavní části a to na teoretickou a praktickou. První část se zaměřuje na teoretická východiska, všeobecné informace o gastronomii, to jak globalizace ovlivňuje chod a rozvoj regionů, na trvalou udržitelnost zemědělství v regionech, inovace, na teorii tranzice, na velmi stručnou historii české gastronomie a v neposlední řadě také na vývoj kuchařských knih. Zmiňuje jednu z nejznámějších českých kuchařek 19. století paní Magdalenu Dobromilu Rettigovou, která v oblasti Podorlicka, konkrétně ve městě Rychnov nad Kněžnou prožila nejlepší část svého života a napsala zde kuchařskou knihu pod názvem Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcery české a moravské. Tato kniha se stala bestsellerem 19. století a vycházela po dalších 100 let. Druhá část této práce je tzv. praktická a reprezentuje sociologický výzkum, který byl prováděn pomocí několika výzkumných technik a to dotazníkového šetření, studiem dokumentů a také pomocí interview a focus group. Pomocí těchto výzkumných technik byly zjišťovány informace týkající se sběru zvláštních a tradičních receptů pro tuto oblast tj. Podorlicko, to zda obyvatelé Podorlicka znají tyto recepty, zda jídla z těchto receptů jsou nabízeny na jídelních lístcích ve stravovacích zařízeních v tomto regionu a to zda by provozovatelé stravovacích zařízení byli ochotní nabízet tyto pokrmy na svých jídelních lístcích ve větší míře, než doposud.
Místní suroviny a jejich využití v restauračních zařízeních (případ Jablonce nad Nisou) jako příklad rozvoje venkova
Preislerová, Bára ; Lošťák, Michal (vedoucí práce) ; Markéta, Markéta (oponent)
Diplomová práce pojednává o vztahu zákazníků a provozovatelů restaurací k regionálním, místním produktům a jejich využití při výrobě pokrmů. Snahou bylo odpovědět na několik výzkumných otázek zákazníky restaurací. I provozovatelé restaurací odpovídali na rozhovor, který jim ukládala autorka práce. Výzkum probíhal v oblasti Jablonce nad Nisou a jeho okolí. Cílem této práce bylo analyzovat, zda jsou vůbec místní suroviny využívány alespoň natolik, aby přispívali rozvoji venkova anebo nejsou. Literární rešerše poukazuje na počátky gastronomie v České republice, v zahraničí a vliv globalizace na gastronomii. Nedílnou součástí rešerše je také pohled na regionální produkty a jejich návaznost na rozvoj venkova. Výzkumem bylo zjištěno, že restaurace v Jablonci nad Nisou v malé míře používají k výrobě pokrmů místní suroviny. Míra používání musí být větší, aby využití místních surovin mělo větší podíl na rozvoji regionu. Proto autorka na konci práce uvádí doporučení, která by tomu mohla pomoci.
Vliv regionálního značení na regionální rozvoj v Kraji Vysočina
Chalupová, Martina ; Lošťák, Michal (vedoucí práce) ; Zagata, Lukáš (oponent)
Disertační práce zkoumá vliv regionálního značení potravin na regionální rozvoj v Kraji Vysočina, a to z pohledu spotřebitelů. Pozornost byla soustředěna na ekonomickou a sociální oblast: prozkoumána byla především kvalita a obsah informací o regionálních značeních v médiích, zájem spotřebitelů z regionu o původ potravin, jejich znalost regionálního značení a preference regionálních potravin, a také zájem a sklon spotřebitelů podporovat místní ekonomiku. Výzkum byl proveden ve dvou fázích. Obsahová analýza se zaměřila zkoumání obsahu mediálních výstupů, které byly publikovány o obou existujících regionálních značeních potravin Kraje Vysočina: VYSOČINA regionální produkt a Regionální potravina Kraje Vysočina. Výzkum znalosti a preference regionálních značení potravin Kraje Vysočina mezi obyvateli regionu měl kvantitativní charakter, výsledky byly zpracovány pomocí korespondenční analýzy. Kvalita znalostí respondentů byla zkoumána také tím, že součástí výzkumu bylo také neexistující (autorkou vytvořené) značení Z našeho kraje Vysočina. Výsledky obsahové analýzy ukázaly, že se média věnovala tématu značených regionálních potravin kontinuálně a poskytla jim relativně velký prostor, u obou značení zdůrazňují především spojení certifikátů s kvalitou a původem, z mediálních výstupů postupně vytrácí informace o tom, že certifikáty označují produkty výjimečné pro Kraj Vysočina, ztrácí se i zmínky o spojení zkoumaných značení s tradicí. Výzkum znalosti regionálních značení ukázal, že lidé na Vysočině jim nevěnují dostatečnou pozornost a lehce si je dokáží zaměnit (čtvrtina respondentů z 819 uvedla, že se při nákupu potravin zaznamenala logo neexistujícího značení). Hlubší analýza dále naznačila, že rozdíly mezi obyvateli jednotlivých okresů v souvislosti s regionálními potravinami a jejich značením jsou výrazné.
Socioekonomické souvislosti stravování a jídla etnických menšin (případ Vietnamců v ČR)
Pham, Phuong Uyen ; Lošťák, Michal (vedoucí práce) ; Zelený, Jiří (oponent)
Bakalářská práce je věnována jídlu a jeho sociálnímu a kulturnímu kontextu. Práce je rozdělena na dvě části: literární rešerši a praktickou část. Ze začátku práce bude zaměřeno na vysvětlení pojmu jídlo a krátce se pojedná o kulturních aspektech stravování. Dále jsou stručně popsány tři nejvíce zastoupené etnické menšiny v České republice. Praktická část je zaměřena na přizpůsobení se vietnamské menšiny v ČR s tím související i analýza stravovacích návyků. Kvalitativním výzkumem byly zjišťovány informace o jídlech, které respondenti konzumovali, a na tomto základě bylo zkoumáno, jak je jejich stravování ovlivněno pobytem v jiném kulturním prostředí.
Jídlo a jeho sociální kontext (případ vybraných žáků základní školy)
Hogenová, Hana ; Lošťák, Michal (vedoucí práce) ; Zagata, Lukáš (oponent)
Jídlo a jeho sociální kontext patří v současnosti ke stále častěji studovaným tématům v souvislosti s dětmi. Zdá se, že rodinné prostředí ovlivňuje stravovací návyky dětí a ty se pak odráží v dalších oblastech jejich sociálního života, jakými je například začleňování do kolektivu vrstevníků. Proto cílem práce bylo zjistit, jak u skupiny 25 žáků druhé třídy jedné litvínovské základní školy rodinné prostředí jednotlivých žáků ovlivňuje jejich stravovací návyky a jak se tito žáci začleňují do kolektivu své třídy. Zvolenou metodou bylo zúčastněné pozorování dětí, které se uskutečnilo v průběhu jejich školního hromadného stravování (svačina a oběd). Rodinné stravovací návyky žáků byly určeny prostřednictvím otázek, které byly postaveny na Likertově postojové škále. Dále byl pro každého žáka určen socioekonomický status jeho rodiny a každému žákovi bylo přiděleno skóre na stupnici oblíbenosti. Na sledované skupině se podařilo některé rozdíly ve stravovacích návycích propojit se socioekonomickým profilem jejich rodin. Žáci z rodin s vyšším socioekonomickým profilem přikládají větší váhu společnému jídlu při rodinných oslavách, jejich svačiny jsou bohatší a na přípravě jídla pro děti participují otcové nebo partneři matek. U rodin s nižším socioekonomickým profilem byl naopak zaznamenán snížený zájem o kvalitu stravování dětí. I když se ukazuje, že jídelní strategie oblíbených a neoblíbených žáků se od sebe liší, nepodařilo se oblíbenost v kolektivu prokazatelně propojit se socioekonomickým statusem rodin. Oblíbenost v kolektivu 2. třídy spíše souvisí s pohlavím žáků.
LEADER a rozvoj venkova (případová studie MAS Posázaví)
Onderčaninová, Lucie ; Lošťák, Michal (vedoucí práce) ; Boukalová, Kateřina (oponent)
Předložená diplomová práce se zabývá metodou LEADER jako specifickým nástrojem pro rozvoj venkova. Jejím cílem je zjistit, do jaké míry naplňuje MAS Posázaví ve svých aktivitách, realizovaných projektech, principy přístupu LEADER. V empirické části je na základě obsahové analýzy 161 zrealizovaných projektů MAS Posázaví prostřednictvím programů LEADER ČR, LEADER+ a LEADER(SPL) zhodnocena míra naplňování jednotlivých principů LEADER. Vytvořit konceptuální východiska pro empirickou část práce umožnila literární rešerše, která přibližuje některé teorie rozvoje venkova a jejich projekci do exogenního a endogenního modelu rozvoje venkova. Práce klade důraz na endogenní rozvoj venkova, zejména na jednotlivé principy, na kterých je postaven přístup LEADER. Výsledky výzkumu v dlouhodobém horizontu prokázaly vzestupnou tendenci naplňování principů LEADER u zrealizovaných projektů MAS Posázaví. Zatímco proměnná uplatňování inovačních přístupů má z dlouhodobého hlediska v posledních dvou sledovaných obdobích konstantní hodnoty, ostatní sledované proměnné jsou na setrvalém vzestupu. V krátkodobém sledování vývoje během jednotlivých let překvapivě nebyla plynule vzestupná tendence zřejmá.
Národní nebo globální: vliv mcdonaldizace na restaurační zařízení (případ franchisingové restaurace Potrefená husa)
Oršulová, Lenka ; Lošťák, Michal (vedoucí práce) ; Markéta, Markéta (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu národního nebo globálního vlivu mcdonaldizace na konkrétní restaurační zařízení s názvem Potrefená Husa Hybernská. Práce je tvořena teoretickou a praktickou částí. Teoretická část se zabývá základními pojmy týkající se globalizace, mcdonaldizace, lokálnosti (národnosti), frachisingu a vývoji restauračních zařízení v České republice. V praktické části je uveden profil restaurace Potrefená Husa Hybernská. V tomto restauračním zařízení je provedeno dotazníkové šetření, které se snažilo vyhodnotit nakolik tzv. mcdonaldizace v oblasti stravování přispívá k projevům globalizace ve stravování a nakolik umožňuje zachovat určité národní prvky ve stravování. Na základě výsledků dotazníkového šetření budou v závěrečné části práce předloženy doporučení na případnou změnu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
2 Lošťák, Martin
2 Lošťák, Miroslav
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.