National Repository of Grey Literature 20 records found  1 - 10next  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
Childern´s Sanatorium Ostrov u Macochy
Vencovská, Tereza ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
This master’s thesis was prepared as an architectural study on the topic of Childern's sanatorium Ostrov u Macochy. It proposes design of a new children’s treatment centre that uses the nearby Císařská Cave for speleotherapeutic treatment. The municipality of Ostrov u Macochyis in the district of Blansko. The new building is located on the outskirts of the village surrounded by the nature of the protected area CHKO Moravský kras, the terrain is sloping and oriented to the south. These are the main attributes that the object uses and adapts to.The treatment centre operates in a single building with two main floors. The ground floor has space for commercial use, entrance hall, medical, rehabilitation and administrative part, kitchen and facilities for speleotherapy and operation of the treatment centre. The first floor is dedicated to children. One half of the first floor consists of playing areas and rooms for accommodated children and separate rooms for children accommodated with their parents. In the second half of the first floor there is an elementary school with three classrooms, a dining room and a caretaker's apartment. Thanks to the terrain, it is possible to enter the atrium and the garden with sports grounds from the entire first floor. This creates a connection between the interior and surrounding nature. The construction system of the building is mostly brick, supplemented by reinforced concrete columns, sprayed forms of prestressed ceiling slabs, the roof is flat green. The main idea of the urban solution is to create serious looking building connected with nature, which will respect the sloping terrain and the surrounding buildings. The architectural solution is based on a simple cubic U-shaped form, partially embedded in the terrain. The mass forms the atrium. The dominant feature of the facade are coloured shielding slats, which prevent the building from overheating. These slats also appear elsewhere on the facade and children can play
Childern´s Sanatorium Ostrov u Macochy
Sochorová, Jana ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
The topic of this master’s thesis was to make an architectural study of the Childern´s sanatorium with speleotheraphy in Ostrov u Macochy. The Sanatorium provides a professional care to the children and teenage with respiratory diseases, asthma but also skin diseases. The proposed building will primarily serve the needs of this sanatorium with the possibility of using some of its parts by the public. The area is located near the upper entrance to the Císařská jeskyně, which is now used for speleotherapy. The new building will be located on a sloping terrain near the surrounding development, which consists only of family houses. The ambition of the proposal was to use the orientation of the slope to the south, which offers a beautiful view of the town and at the same time sensitively set the building into the surrounding landscape of the Moravian Karst. The project itself consists of 4 main buildings that are interconnected by atrium in the middle. This atrium connects not only buildings, but also individual services, and thus acts as a kind of communication node.
Childern´s Sanatorium Ostrov u Macochy
Skládaná, Jana ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
The subject of this diploma thesis is the design of an architectural study of a new building of a children's hospital with speleotherapy. The building is situated in the village of Ostrov u Macochy, which is located in the Moravian Karst Protected Landscape Area. The main goal was to integrate the building into the surrounding terrain as much as possible. From this was derived both the formation of the object itself and the choice of materials used. The design includes two mutually separated buildings – a treatment center and a covered parking lot. The hospital building consists of three interconnected pavilions of various functions. The individual parts of the building are arranged in such a way as to achieve the best possible operational connections. Thanks to the pavilion layout, the adjacent outdoor space was subdivided, creating two play areas for children of different ages. To achieve maximum fusion of the buildings with the surroundings, the buildings were partially embedded into the terrain, covered with terrain wave, and the surrounding landscaping was carried out to the smallest possible extent.
Architectural study of accessible / protected/ spaces
Schneiderová, Petra ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Boleslavská, Yvona (advisor)
The subject of the diploma thesis was the elaboration of an architectural study of the renovation and completion of the Secondary school Gemini in Brno on Vaculíkova street. The assignment was the completion of the school and the emergence of new accommodation, restaurant and services. This object is situated in Brno - Lesná. It is a relatively sloping land. The basis of the design was the completion of one school floor and the completion of a new w connected to the existing building. The original school was built parallel to the contour lines, while the completion of the new part of the object is perpendicular to the contour lines. This will create an optically enclosed garden space from Vaculíkova Street. The school's garden remains open to the park towards the Devil's Gorge. On the west side a new building with a restaurant and services is built, which is connected with the original school by a connecting neck.The basis of the design was the completion of one school floor and the completion of a new wing connected to the existing building. The original school was built parallel to the contour lines, while the completion of the new part of the object is perpendicular to the contour lines. This will create an optically enclosed garden space from Vaculíkova Street. The garden of this school is open to the park towards the Čertova rokle. On the west side was built a new objects with a restaurant and services, which is connected with the original school by a connecting neck. The design consists of three buildings with separate functions. There are classrooms, cabinets, sanitary facilities, etc. in the school. A rehabilitation center with facilities was situated in the southern part and restaurant, a dining room with a kitchen, an administrative department of the school and spaces for rent were built in the western building.
Water park Brno
Modlitba, Zdeněk ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
The topic of the diploma thesis is a revitalization of a historically valuable area Za Lužánkami as a center for sport and leisure time, but also sets an urbanism concept and development of a neighborhood housing area. A complex architectural study solves an extension of an existing Lužánky city swimming pool in Brno. The main idea is a simple form of the new building, easy walkthrough the territory, creating an enjoyable public space and an extension of the existing greenery. The new water park is designed as a two-storey, rectangular object, connected with an existing swimming pool. Inside you can find a 25m swimming pool, a plenty of relaxing pools, wellness, café and offices. The inner part is also connected with an outdoor pools with a big slide, terrace for sunbathing and a playground. The overall proposal offers an exploitng the potential of this area as a solution to the current city deficits, such as parking lots, housing and especially the sport facilities near the Brno city center.
Sports and Relaxation Centre Vsetín, Ohrada
Kuklínková, Klára ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
Diploma thesis of was preceded by a specialized studio focused on the development of urban-architectural design in the area of "Vsetín - Ohrada". The newly created objects have the a task of transform the whole territory, which nowadays deteriorate. The solved area is separated by the highest industrial zone from the edge of the city and after the connection to the urban area. The whole sports complex is conceived as an independent urban complex, mainly linked to the surrounding nature. These are cycle paths that are designed for the entire area. The center is designed for the needs of the population of Vsetín and its catchment areas. Sports, recreational options for all ages. The grassy wall divides the river from the city and reflects the calm zone by the river, and at the same time divides large flat areas. In addition to sports, the area offers wellness, gastro and meeting places. The advantage of this place is cycling trail parallel to the beautiful nature. Moreover, the grassy wall is used to hide service roads and parking spaces. This ensures excellent transport accessibility and supply, but does not interfere with the sports complex. Wall created from excavations of single buildings and demolition works of the original stadium will achieve a safe transition from one sports ground to another, creating a natural observation post and incorporating buildings and sports facilities to become part of the wall and form a single unit. By embedding buildings in the wall, the buildings visually diminish. The embedded sports ground is bounded on two sides by a rampart and the third by a staircase. It can be used as a grandstand, or to enter the ridge of the dike. This minimizes the need for unsightly fencing on each pitch. With the new concept we will meet the requirements of visitors in the given locality and, above all, the attractiveness of the whole area will be increased.
Sports and Recreation Centre Vsetín, Ohrada
Košňar, František ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
The architecture and urban planning study of the Ohrada sports grounds examines the possibility of building a multipurpose sports and recreation centre in the Vsetín – Ohrada location. Currently, the grounds are in a very poor condition. With respect to the dimensions of the grounds, the roofed stands of the Spartakiad stadium serving a lodging house along with the tennis club facilities fail to fulfill its potential. I approached the area layout in a way which enables a clearly identifiable morphology of the buildings with an accentuated maximum utilization of daylight, open space, greenery, and social interaction to combine ideas and needs of the future generation and thus give the location a new genius loci. The biggest challenge of the complex layout of the whole site was to find a meaningful use for the great amount of soil found in the decaying stands. I find the best solution in creating an accessible, walkable mass that provides several different sections with various atmospheres and purposes. This concept resulted in a study which uses the qualities of the premises and complements them with a number of sports and recreational activities. The fundamental idea was to create a public leisure space with a focus on a great variability of the purpose of the grounds to make it useful for a wide range of public across generations. This led to the creation of several main masses which divide the location, reduce the scale of the area and give it a different atmosphere. At the same time, the grounds are freely accessible and open to the public. A long-term, functioning society demonstrates an ability to treat public and semipublic space with respect. The area in front of and in between buildings becomes, therefore, more important than the buildings themselves. At such a moment, one can talk of a sustainable public life.
Sanatorium with Speleotherapy for Childern Ostrov u Macochy
Tran, Hoang Long ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
The master thesis Sanatorium with Speleotherapy for Children - Ostrov u Macochy is an architectonical concept which consist of the establishment of a sanatorium with various functions for patients and the public. The compound offers a medical block, administrative and economic blocks, a school, a cafeteria for visitors, a guests house for adult clients and complement. The building site is located on an inclined terrain near Císařské jeskyně (Caesar cave) and it is surrounded by forest from three sides. There is a scenic view to the south from the construction site. The neighboring buildings consist only of family houses. The compound of sanatorium aimed to have the closest interaction with surroundings and the terrain, therefore the estate is divided into three different segments based on the three most important functions of the construction program.
Sanatorium with Speleotherapy for Childern Ostrov u Macochy
Vitoulová, Alena ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
Diploma thesis has been prepared as an architectural study on the completion of the Children's Hospital Ostrov u Macochy using the method of speleotherapy (in the Imperial cave). The new building respects the valuable natural surroundings (CHKO Moravian karst) and the existing sloping terrain, which adapts. Resort spa is designed as a single interconnected complex of three operations - building the house, primary school and the hospital itself. The complex includes: services to visitors, restaurant, pension, clinic, primary school, administration, children accommodation, dining, hospital and sports. The structural system of the object is combined. The idea of urban and architectural solutions is the simplicity of shapes, respecting the existing landscape, copy the shape of the terrain, functionality and aptness plan.
Olomouc Central European Forum
Kašpárková, Eliška ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
The presented diploma thesis was elaborated as an architectural study of a Central European Forum in Olomouc (SEFO). Campus SEFO will be created as an reconstruction of the Museum of Modern Art (MUO) in Denis street and building in a neighboring vacant lot. The proposal involves urban, architectural, operational layout, design and material solutions objects in spatial context. Within SEFO and MUO they are created each operation - stand-alone units. Objects SEFO and MUO are interconnected. It is necessary to respect the separation of publicly accessible areas of compartments accessible only by employees. Architectural study includes space for exhibitions, library, multi-purpose space with facilities, vestibule usable for exhibition openings and other cultural activities, chamber music performances, as well as facilities for education, technological facilities of the building, the depositary (transport and central), photo studio restoration studio, office space, locker rooms and restrooms personnel. SEFO specific aim of capturing the diverse manifestations of visual culture of Central Europe after World War 2, the building's permanent exhibition, acquisition activity, temporary exhibitions, including larger medium-shows (eg. The biennial or triennial), discussion forums and other supporting cultural events.

National Repository of Grey Literature : 20 records found   1 - 10next  jump to record:
See also: similar author names
1 Kotek, Aleš
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.