Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv rozdílných úprav vybraných komponentů na proces výroby krmných směsí a jejich nutriční účinnost
Maloušková, Monika ; Kodeš, Alois (vedoucí práce) ; Jiří, Jiří (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá posouzením vlivu úprav krmných komponent na nutriční účinnost krmných směsí a související živočišnou produkci. Primárně se zaměřuje na vliv rozdílné úrovně rozmělnění vybraných krmných komponent a srovnání různých typů šrotovacích strojů. Popisuje také základní živiny v krmivu a jejich funkci v organismu, běžné typy strojů používaných při výrobě krmných. Cílem projektu diplomové práce je vyhodnotit efekt rozdílného rozmělnění komponentů v kladívkovém a válcovém šrotovníku. Dále si projekt diplomové práce klade za cíl potvrdit, či vyvrátit čtyři stanovené hypotézy. H01 "Všechny komponenty používané při výrobě krmných směsí lze šrotovat sledovanými typy šrotovníků". H02 "Ekonomická náročnost šrotování komponentů ve VKS je u sledovaných šrotovníků stejná". H03 "Rovnoměrnost velikosti částic, vzniklých při šrotování, je u sledovaných šrotovníků stejná". H04 "Kvalita rozmělnění komponentů ve sledovaných šrotovnících neovlivňuje nutriční účinnost krmných směsí u sledovaných druhů zvířat". Pro potřeby výzkumu bylo vybráno 5 šrotovníků běžně používaných v zemědělských družstev a výrobnách krmiv. Data byla sbírána přímo od pracovníků pracujících na vybraných šrotovnících, případně od expertů výrobců. Práce diskutuje některé zahraniční výzkumy a srovnává s nimi vlastní výsledky. Výsledky projektu ukázaly, že nejefektivnější jsou válcové šrotovníky, které se ale nehodí pro některé typy krmných komponent. Dobrou efektivitu mají i kladívkové šrotovníky s horním plněním. Všechny zkoumané šrotovníky vyjma válcového produkovaly šrot o velké různosti velikosti částic. Hypotézy H01, H02, H03 byly výzkumem vyvráceny. Hypotéza H04 nebyla vyvrácena ani potvrzena.
Vliv rozdílné tvorby krmných směsí na výsledky v chovu drůbeže
Kociánová, Pavla ; Kodeš, Alois (vedoucí práce) ; Jiří, Jiří (oponent)
Záměrem diplomové práce, zpracované formou projektu, bylo vyhodnotit, jaký efekt má rozdílný systém tvorby receptur krmných směsí na užitkovost drůbeže, konverzi krmiv a ekonomiku výroby živočišných produktů u konkrétních chovatelů. Práce vychází z podrobně zpracovaného přehledu literatury, bezprostředně související se studovaným tématem, jako fundamentu ke stanovení metodického přístupu a naplnění zadaného cíle a potvrzení či vyvrácení hypotéz. Navazuje zhodnocení vstupních informací a vlastní projekt. Ten vychází z podrobné analýzy tříletých výsledků ze tří zemědělských podniků v rámci České republiky, kterým dodává krmné směsi, dle jejich přání, a to jak konvenční, tak adresné na míru, podnik PRIMAGRA, a.s. Posuzovanými kritérii byly v jednotlivých letech: index efektivity výkrmu kuřecích brojlerů, dosahovaná hmotnost, konverze krmiv, úhyny, cena krmných směsí. V závěrečné části práce byly shrnuty získané poznatky, které lze stručně charakterizovat takto: užitkovost u jednotlivých hal zkoumaných zemědělských podniků měla kolísavý charakter. Jateční váha měla pozitivní vývoj pouze u jednoho ze tří podniků, u zbývajících dvou došlo k jejímu celkovému snížení. U podniků A i B používajících konvenční krmiva byly mezi jednotlivými halami u všech zkoumaných kritérií naměřeny rozdílné hodnoty. Oproti tomu u Podniku C používajícího krmiva adresná byly u zkoumaných kritérií výsledky jednotlivých turnusů více vyrovnané. Procento úhynu se ve sledovaném období u zemědělských podniků snížilo. Dále byla posouzena tvrzení vyslovených hypotéz s tímto výsledkem. Hypotéza H1 byla potvrzena. Lze tedy říci, že pro chovatele je používání adresné směsi efektivnější z dlouhodobého hlediska a přináší mu stabilnější a větší zisk než využívání konvenčních krmných směsí. Hypotéza H2 nebyla potvrzena ani zamítnuta. Důvodem pro tento nejednoznačný závěr bylo, že existuje množství dalších faktorů, které určují, zda používání živinově chudších směsí bude či nebude chovateli přinášet stejný efekt, jako směsí živinově bohatších. Hypotéza H3 nebyla potvrzena, protože v situaci, kdy jsou k dispozici levné syntetické aminokyseliny, není třeba, aby bylo v recepturách zastoupeno mnoho komponentů, jako tomu bylo v počátcích rozvoje krmivářského průmyslu.
Alimentární onemocnění zvířat v zájmových chovech
Kohoutová, Monika ; Kodeš, Alois (vedoucí práce) ; Hučko, Boris (oponent)
Práce se zabývá charakteristikou onemocnění, která vznikla jako důsledek špatné výživy zvířat. S ohledem na značnou šíři zadaného tématu, byla v souladu se stanoveným cílem a metodikou práce, hlavní pozornost věnována pouze jednomu druhu zvířat, kterým jsou kočky. Úvodní část je zaměřena na představení hlavních pojmů a následuje problematika vnějších faktorů prostředí, mezi které patří ustájení, hygiena chovu koček a jejich krmení od narození. Zpravidla se v žádné literatuře nevyskytuje detailně přesné znění správné skladby krmné dávky, můžeme proto pouze pracovat s doporučenými hodnotami. Naší snahou bylo s využitím vědecké literatury vybrat zobecňující stanoviska k optimální skladbě krmiva, nutričním hodnotám a krmivům vhodných či nevhodných pro kočky domácí. Nejdůležitější částí práce jsou onemocnění způsobená nevhodným krmením koček. Základními problémy spojenými s příjmem potravy jsou nechutenství, zvracení, průjem, zácpa a zubní kaz. Další část je zaměřena na obezitu, která je závažnou metabolickou poruchou, a způsobuje další těžká onemocnění. Následuje problematika potravních alergií a intolerancí. V závěru práce jsou uvedeny podstatné problémy vyvolané nedostatkem některých složek potravy, způsobujícím potíže s osrstěním a kostrou. Zdravotní problémy či poruchy, spojené s výživou jsou nejdříve charakterizovány, dále jsou popsány jejich příčiny, léčba i prevence. Léčbu těchto onemocnění zvládne v některých případech sám chovatel, v těžších případech je nutné se obrátit na veterinárního lékaře, který určí individuální léčebný plán.
Rizika onemocnění psů, spojená s nesprávnou výživou
Pečená, Jana ; Kodeš, Alois (vedoucí práce) ; Hučko, Boris (oponent)
V dnešní době je velice moderní vlastnit domácího mazlíčka. Jenom v České republice připadá na každou druhou domácnost jeden pes nebo kočka. S přibývající popularitou zájmových chovů se zvířata dostávají čím dál častěji do rukou laiků, kteří ne zcela přesně vědí, co opravdu zvíře potřebuje. V případě psů existuje mnoho organizací, které majitelům pomáhají psa cvičit, zabavit, dávají možnost účastnit se výstav či všemožně pečovat o jeho vzhled. Neexistuje ale dostatek organizací, které učí majitele, jak psa krmit, kolik živin který pes potřebuje například pro zdravý růst, lesklou srst či prováděné aktivity. Chovatelé a majitelé psů jsou pod vlivem reklamních agentur přesvědčováni o kvalitě jakýchsi krmných směsí a je čím dál méně majitelů, kteří se o kvalitní výživu opravdu zajímají. Tato práce poskytuje obecný přehled základních složek krmiva, jejich důležitost pro fungování organismu a důsledky nesprávně vyváženého poměru mezi nimi. Následně se zaměřuje na nejčastější způsoby krmení psů, jejich charakteristiku, nevýhody a možná rizika způsobená nedostatečnou důslednosti při jejich zkrmování. Dále je zde uvedena řada problémů a onemocnění, která mohou vzniknout v důsledku neadekvátně vyvážené či nevhodně upravené stravy. Je nutné pochopit závislost organismu na složkách potravy a zhodnotit míru jejich nezbytnosti v krmných dávkách. Stejně důležité je zvážit způsob krmení psů spolu s jejich riziky. Akceptovat rozdíl mezi vhodnými a nevhodnými surovinami pro psy a pro lidi. Závěrem lze říci, že sestavení vyvážené krmné dávky je velice složitý proces, který pokud není bezchybný, způsobí snadno neblahé následky, na něž je nutné brát zřetel a snažit se jim předcházet.
Potravní a jiné alergie u zvířat
Kubíčková, Jana ; Kodeš, Alois (vedoucí práce) ; Hučko, Boris (oponent)
Alergie jsou v současnosti problémem nejen lidí, ale také většiny zvířat. Předmětem této bakalářské práce jsou především určité alergie, které se velmi často objevují u zvířat a projevy těchto alergií. Toto téma je zpracováno s využitím nejnovější poznatků. V celkovém literárním rozboru jsou nejprve popsány základní pojmy týkající se alergologie. Zároveň je připomenuta podstata a vznik alergie. Alergii lze chápat jako imunitní reakci organismu na antigeny, které přicházejí z vnějšího prostředí. Tyto alergeny mohou být inhalační, kontaktní, hmyzí, či alergeny z léčiv. Známy jsou čtyři typy hypersenzitivních reakcí- reakcí přecitlivělosti. Prvním typem těchto reakcí, je reakce rané přecitlivělosti. Příznaky přicházejí ihned a projevem bývá především anafylaxe, přecitlivělost na pyl rostlin či astma. Tento typ hypersenzitivní reakce je léčen především pomocí imunoterapie nebo podáním antihistaminik. Druhým typem je reakce antigenu s danou protilátkou, což aktivuje cytotoxické buňky (fagocyty). Klinickým příznakem jsou některá autoimunitní onemocnění. Předposledním typem hypersenzitivních reakcí, je reakce zprostředkovaná imunitními komplexy. Tato reakce se projevuje tvorbou zánětu nebo nekrózy. Posledním typem těchto reakcí je reakce zprostředkovaná T - lymfocyty senzibilizovanými po kontaktu se specifickým antigenem. Příznakem probíhající reakce může být alergická kontaktní dermatitida. Další část práce vysvětluje diagnostiku alergií, která je prováděna odlišně dle typu předpokládané alergie. Nejčastěji se využívají kožní testy a dieta bez potraviny potencionálně způsobující potravní alergii. Klinické příznaky a symptomy pomáhají odhalit formu alergie, popřípadě i konkrétní typ alergie. Mezi tyto příznaky řadíme problémy trávicího traktu, respirační obtíže či kožní projevy alergií. Dále v práci nalezneme příklady alergií, které přinášejí obtíže u zvířat a možnosti jejich léčby. Primární léčbou je odstranění zjištěného alergenu z prostředí, ve kterém zvíře žije. Pokud je tento alergen součástí běžného života a bohužel nemůže být odstraněn, veterinární lékaři přechází příkladně ke specifické alergenové terapii. Metoda je založena na postupném vpravování zvyšujících se dávek antigenu do organismu. Tím je zajištěna dostatečná kumulativní dávka alergenu v organismu, která způsobuje zmírnění klinických příznaků, nebo dokonce úplné vymizení potíží při expozici alergenu. Tato desenzibilizace, také označována jako hyposenzibilizace se v současnosti jeví jako nejlepší způsob léčby a to především hypersenzitivních reakcí I. typu. Metoda specifické alergenové terapie vykazuje skvělé výsledky a do budoucna bude jistě velmi využívána. Veterinární lékaři a různé firmy však pracují na nových výzkumech, týkajících se léčby alergií a tak je velmi pravděpodobné, že nejen metoda alergenové terapie, ale i jiné metody potlačení symptomů budou v budoucnu nahrazeny jinými, lepšími metodami léčby.
Alimentární intoxikace a otravy zvířat
Pirklová, Darina ; Kodeš, Alois (vedoucí práce) ; Hučko, Boris (oponent)
Cílem bylo s využitím literárních poznatků zdokumentovat základní informace o riziku intoxikací a otrav zvířat, jejich příčinách, popř. fyziologické či chemické podstatě, včetně preventivních opatření, jak pro zachování dobrého zdraví, užitkovosti či výkonnosti zvířat, tak pro kvalitu a bezpečnost živočišných produktů. Jedná se o literární rešerši na téma alimentární intoxikace a otravy zvířat. První část je zaměřena na výskyt antinutričních a toxických látek v krmivech a jejich účinky na zdraví a užitkovost zvířat. Další část popisuje otravy jednotlivých druhů zvířat, jejich příčiny a důsledky. Závěrečná kapitola je věnována kvalitě a bezpečnosti živočišných produktů a možnosti sledování jejich kvality.
Rozbor vlivu neolitické revoluce na postupné změny v nutriční strategii člověka až po jeho výživu a zdraví v 21.století
Pilařová, Markéta ; Kodeš, Alois (vedoucí práce) ; Bohumil, Bohumil (oponent)
Cíl práce: Cílem diplomové práce bylo na základě analýzy historického vývoje lidské společnosti zjistit změny v nutriční strategii člověka a jejich následky v současné postindustriální společnosti. Záměrem práce bylo upozornit na možná rizika těchto změn na zdraví člověka. Metody práce: Jako zdroj informací jsem použila prostudovanou odbornou literaturu a vytvořenou anketu. Výzkumný soubor ankety byl složen z odpovídajících respondentů. Výsledky jsou prezentovány pomocí tabulek a grafů prostřednictvím funkcí v programu Excel. Výsledky práce: Konečné výsledky jsou interpretované na základě prostudované odborné literatury a získaných informací prostřednictvím mnou rozeslané ankety respondentům. Analýza historických souvislostí příčin a následků ve vývoji nutričních strategií lidské společnosti, umožní predikovat stravovací návyky i zdravotní rizika pro člověka v 21. století.
Vliv výživy na produkci, kvalitu produkce a zdraví vysokoužitkových dojnic
Martinková, Lucie ; Hučko, Boris (vedoucí práce) ; Kodeš, Alois (oponent)
Cílem této bakalářské práce je shromáždění poznatků o vlivu výživy na produkci, kvalitu produkce a zdraví vysokoužitkových dojnic. Práce je tematicky rozdělena do čtyř bloků. V úvodu se pojednává o trávicí soustavě přežvýkavců a následně o mechanismu a fyziologii trávení. Krávy jsou pastevní, přežvýkavá zvířata a je to právě ruminace, která dává skotu výjimečné postavení mezi ostatními zvířaty. Díky fermentačním procesům v bachoru mohou krávy přeměnit píci s nízkou koncentrací živin na vysoce kvalitní potraviny jako je mléko a maso. Nesprávné fungování, či poranění trávicího traktu může dojnicím způsobit velké produkční i zdravotní problémy. Následující část je věnována problematice mléčné žlázy. Popisuje její stavbu, tvorbu mléka a v neposlední řadě složení mléka. Protože mléko a mléčné výrobky patří k základním potravinám ve výživě lidí, je produkce mléka, tím pádem i zdraví a funkčnost mléčné žlázy alfou a omegou chovu dojného skotu. Třetí část této práce je věnována krmivům používaných ve výživě skotu. Především je zde věnován důraz vlivu poměru živin v krmné dávce na zdraví dojnic, množství a kvalitu jejich produkce. Důkladně je zde rozebrána energie a dusíkaté látky, jejich potřeba pro dojnice a stanovení těchto výživových hodnot v krmivu. Celá práce je zakončena tím nejdůležitějším. To je výčet negativních aspektů, vznikajících zejména nesprávnou výživou vysokoužitkových dojnic. Jedná se především o zdravotní stav, množství a složení mléka, poruchy tvorby mléčných složek a následná kontrola produkce mléka pomocí kontroly užitkovosti. Největší pozornost je věnována produkčním chorobám jako jsou alkalóza, acidóza a ketóza, neboť často předcházejí různým chorobám, které v chovu způsobují velké produkční i ekonomické ztráty.
Vyživa hříbat a mladých koní do dvou let.
Morávek, Filip ; Hučko, Boris (vedoucí práce) ; Kodeš, Alois (oponent)
Výživa hříbat a mladých koní hraje zásadní roli při růstu a vývoji organismu rostoucích koní. Velice důležitým faktorem, který ovlivňuje růst, je obsah živin v krmivech. Živiny, které jsou zásadní pro správný růst a vývoj hříbat, nazýváme bílkoviny. U bílkovin je třeba hledět na jejich aminokyselinové složení. První limitující aminokyselinou se stává pro hříbata lysin. Další limitující aminokyselinou u rostoucích hříbat je treonin. Krmné dávky, které budou poskládány tak, aby obsahovaly dostatek lysinu a treoninu, budou podporovat rychlejší růst. Toto bude ovšem platit pouze tehdy, pokud nebude omezujícím faktorem energie. Důležitou roli hrají sacharidy a tuky, které jsou především energetickým zdrojem. Pro hříbata je důležitým energetickým zdrojem mlezivo a následně mléko. V případě, že jsou v organismu v nadbytečném množství přítomny kvalitní aminokyseliny a energie, je třeba být velice opatrný z důvodu toho, aby nedošlo ke vzniku vývojových ortopedických onemocnění, mezi která patří fyzitida, osteochondróza, subchondrální cysty, angulární a flexní deformity. Pro správný růst a vývoj mladých rostoucích koní jsou následně důležité hladiny minerálních prvků a vitaminů. Makroprvky, které mají největší dopad na zdraví hříbat, jsou vápník a fosfor. Především vyvážený poměr mezi těmito dvěma prvky je velice zásadní. V průběhu vývoje trávicího traktu hříbat dochází k vývoji mikrobiální populace v tlustém střevě. Tato bakteriální populace se následně podílí na fermentaci vlákniny. Při tomto procesu vznikají těkavé mastné kyseliny, které následně pokrývají největší podíl energetických potřeb.
Výživa vrcholových kulturistů
Knobová, Kateřina ; Hučko, Boris (vedoucí práce) ; Kodeš, Alois (oponent)
Bakalářská práce obsahuje, shrnuje a ve strukturované podobě a logicky člení všechny relevantní poznatky z odborné a vědecké literatury. Poznatky se týkají se správného postupu ve výživě vrcholových kulturistů a to jak v objemové fázi, rýsovací přípravě i období regenerace. Uváděné skutečnosti jsou ověřené vrcholovými kulturisty a dietology. Kulturistika obsahuje mnoho nedílných, souvisejících a vzájemně propojených částí (trénink, regenerace, výživa, životní styl, životospráva, atd.) a zanedbání i třeba jediné z nich se může velmi znatelně podepsat na konečném výsledku. Jednou z těchto zásadních částí je právě výživa. Práce si klade za cíl popis základních výživových atributů v období jednoho roku. Vždy je v práci podrobně uvedeno vhodné zastoupení základních složek výživy bílkovin, sacharidů a tuků, včetně výčtu konkrétních doporučených potravin. Současně je věnována pozornost i dalším složkám výživy vitamíny, minerály, potravinové doplňky apod. Z výstupů práce vyplývá, že výživa vrcholových kulturistů je velice specifická a zajímavá, i když neobsahuje žádné zázračné potraviny, které by nemohl přijímat obyčejný člověk. U kulturistů se jedná spíše o kvalitu a obsah živin v těchto potravinách, jejich množství, skladbu, jejich vstřebatelnost a využitelnost. Dalším důležitým aspektem je vlastní načasování příjmu, dodržování pitného režimu a používání vybraných doplňků stravy. Jsou uváděny zásadní suplementy jako vitamíny a minerální látky, proteinové a sacharidové koncentráty, anabolizéry a NO doplňky, kloubní výživa, BCAA (Branched Chain Amino Acids aminokyseliny s rozvětveným řetězcem), suplementy podporující spalování tuků, arginin, kreatin, glutamin a další produkty, jejich význam, dávkování, vhodnost a doba použití. Typické a ojedinělé pro kulturisty je spíše střídání jednotlivých fází v rámci kulturistického roku, intenzivní tréninky a velice důležitá regenerace. A to co v souhrnu dělá z obyčejného sportujícího člověka vrcholového kulturistu je i specifický životní styl, vůle, cílevědomost a odhodlání.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.