Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 179 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Izolace alkaloidů z prameničky obecné (Fontinalis antipyretica Hedw.)
Malá, Marie ; Martin, Jan (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Marie Malá, Izolace alkaloidů z prameničky obecné (Fontinalis antipyretica), diplomová práce, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, 2012, 55 stran. Diplomová práce s názvem "Izolace alkaloidů z prameničky obecné" se zabývá stanovením obsahu a izolací alkaloidních látek ve výše zmíněném mechu. Rostlinný materiál sesbíraný na lokalitách v České republice byl extrahován methanolem a extrakt sloužil pro izolaci alkaloidů. Podařilo se vyizolovat 2,4 mg β-karbolínového alkaloidu. Při HPLC analýzách ve srovnání se standardem harmalolu vykazoval alkaloid stejné vlastnosti (retenční čas, spektrum). Pomocí H NMR analýzy bylo zjištěno, že se nejedná o harmalol, ale jiný β-karbolínový alkaloid.
Sekundární metabolity rostlin s protizánětlivou aktivitou
Michalicová, Alena ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
- SK Michalicová A., Sekundární metabolity rostlin s protizánětlivou aktivitou, Diplomová práca 2012/2013, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, s.74. Sekundárny metabolizmus rastlín, nadväzujúci na metabolizmus primárny, je zdrojom mnohých látok - tzv. sekundárnych metabolitov. Tieto obsahové látky ponúkajú pestrú škálu účinkov, ktoré sú využívané v súčasnej farmácii i medicíne. Veľké množstvo sekundárnych metabolitov vykazuje napríklad protizápalovú aktivitu. Výber rastlín s týmto účinkom je spolu s prehľadom sekundárnych metabolitov (flavonoidy, triesloviny, alkaloidy, glykozidy atď.), ktoré sú väčšinou za túto aktivitu zodpovedné, uvedený v mojej diplomovej práci.
Železo-chelatační vlastnosti extraktů plodů z různých variet bezu černého
Gorová, Barbora ; Mladěnka, Přemysl (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Kandidát: Barbora Gorová Školitel: doc. PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Název diplomové práce: Železo-chelatační vlastnosti extraktů plodů z různých variet bezu černého Anorganické železo je hlavním potravním zdrojem železa u lidí. V organismu se účastní mnoha biochemických reakcí a poruchy metabolismu železa mohou vést k různým chorobám spojenými s nedostatkem či nadbytkem železa v těle. Jednou z možností léčby nadbytku železa je podání chelátorů železa. Bez černý, Sambucus nigra L. (Adoxaceae), je po staletí používán jako tradiční medicína. Plody bezu černého jsou bohatým zdrojem anthokyanů s cyanidinovým aglykonem jako jejich hlavní součástí. Různé variety bezu černého se mohou lišit svými chemickými a fyzikálními vlastnostmi. Anthokyany mohou interagovat s kovy v gastrointestinálním traktu a tvořit cheláty, nicméně dat týkajících se těchto interakcí je velmi málo. Hlavním cílem této diplomové práce bylo analyzovat interakce železa s extrakty bezu černého, jako bohatého a levného zdroje anthokyanů s aglykonem cyanidinem. Deset ethanolických extraktů různých variet bezu černého bylo testováno in vitro na interakci s železem v různých (pato)fyziologicky významných pH podmínkách (4.5-7.5). Pro...
Explantátová kultura Juniperus virginiana L. jako perspektivní zdroj podofylotoxinu
Srbová, Lenka ; Kašparová, Marie (vedoucí práce) ; Siatka, Tomáš (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognozie Student: Lenka Srbová Školitel: PharmDr. Marie Kašparová, Ph.D. Název diplomové práce: Explantátová kultura Juniperus virginiana L. jako perspektivní zdroj podofylotoxinu. Práce se zabývá kultivací explantátových kultur Juniperus virginiana. U dvouleté kalusové kultury Juniperus virginiana (varieta 'Glauca' a 'Grey Owl') byl ve zvolených časových intervalech sledován růst po přidání různých koncentrací fenylalaninu (1 mmol.l-1 , 10 mmol.l-1 a 100 mmol.l-1 ). Z výsledků vyplývá, že největší přírůstek čerstvé hmotnosti kalusu byl zaznamenán u Juniperus virginiana varieta 'Grey Owl', konkrétně 14. den po přidání 10 mmol.l-1 fenylalaninu. Suspenzní kulturu se podařilo odvodit z dvouleté kalusové kultury Juniperus virginiana (varieta 'Glauca').
Vliv elicitace na produkci suspenzní kultury Trifolium pratense L.
Kyprová, Kateřina ; Kašparová, Marie (vedoucí práce) ; Siatka, Tomáš (oponent)
SOUHRN Mgr. Kateřina Kyprová Vliv elicitace na produkci suspenzní kultury Trifolium pratense L. Proces elicitace využívá schopnosti rostlin i rostlinných buněk kultivovaných in vitro reagovat na různé stresové podněty řadou obranných reakcí, které vedou ke zvýšené akumulaci sekundárních metabolitů. V této práci byl sledován vliv čtyř koncentrací vápenatých iontů na produkci flavonoidů a isoflavonoidů v suspenzní kultuře Trifolium pratense L., která byla elicitovaná abiotickým elicitorem - 10 µmol roztokem chloridu olovnatého. Kultura byla kultivovaná na médiu podle Gamborga s přídavkem 2 mg.l-1 2,4- dichlorfenoxyoctové kyseliny a 2 mg.l-1 6-benzylaminopurinu. Maximální obsah flavonoidů, zjištěný fotometrickým stanovením podle Českého lékopisu 2005, byl prokázán u suspenzní kultury Trifolium pratense L. (varieta DO-9) (0,355 %) po 6hodinové aplikaci elicitoru a 1 mmol roztoku chloridu vápenatého. V porovnání s kontrolní kulturou došlo ke stimulaci produkce o 63 % a oproti elicitované kultuře o 25 %. Maximální obsah isoflavonoidů (genistinu, daidzeinu, genisteinu, formononetinu a biochaninu A) zjištěný metodou HPLC, byl prokázán u suspenzní kultury Trifolium pratense L. (varieta DO-9) po 48hodinové aplikaci elicitoru a 1 mmol roztoku chloridu olovnatého.
Kultury léčivých rostlin in vitro - VI
Čvejdlíková, Zuzana ; Tůmová, Lenka (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Zuzana Čvejdlíková Kultury léčivých rostlin in vitro - VI Abstrakt V diplomové práci jsem se zabývala kultivací rostlinných kultur in vitro. Zkoumala jsem vliv abiotického elicitoru N-(2-brom-3-methylfenyl)-5-terc-butylpyrazin-2-karboxamidu (v koncentracích: c1 = 8,36.10-4 mol/l, c2 = 8,36.10-5 mol/l, c3 = 8,36.10-6 mol/l) na produkci flavonoidů v kalusové a suspenzní kultuře Ononis arvensis L. Obsah flavonoidů jsem stanovovala fotometricky. Nejvyšší nárůst obsahu flavonoidů působením elicitoru v koncentraci c3 byl pozorován po 48 hodinách a to o 5800 %.
Mikroskopie kořenů z různých druhů rodu Glycyrrhiza (Fabaceae). II
Holečková, Dana ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Český lékopis definuje Liquiritiae radix jako usušený neloupaný nebo loupaný, celý nebo řezaný kořen a výběžky druhu Glycyrrhiza glabra L. a/nebo Glycyrrhiza inflata BAT a/nebo Glycyrrhiza uralensis FISCH. Předmětem práce bylo mikroskopické hodnocení kořenů a stolonů G. glabra, G. pallidiflora, G.echinata a G. uralensis pěstovaných v České republice. Byla zjištěna velikost krystalů šťavelanu vápenatého, stěn cév a průměrná šířka cév a počet dřeňových paprsků a množství cév. Podle anatomické stavby bychom mohli rozlišit především G. pallidiflora. Práce dále shrnuje poznatky o jednotlivých druzích lékořice, obsahových látkách, farmakologické aktivitě, dalším využití a metodice pěstování. Součástí je také fotografická dokumentace nativních preparátů a práškovaných drog.
Produkce sekundárních metabolitů v rostlinných explantátových kulturách
Beránková, Petra ; Siatka, Tomáš (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Produkce sekundárních metabolitů v rostlinných explantátových kulturách Byl zkoumán vliv dusičnanu ceričito-amonného (0,055; 0,55; 5,5; 55; 275 mg/l média) jako potenciálního elicitoru na produkci skopoletinu suspenzní kulturou Angelica archangelica L. Kultura byla kultivována v tekutém živném médiu podle Murashigeho a Skooga s přídavkem 2 mg/l kyseliny 2,4-dichlorfenoxyoctové a 0,4 mg/l benzylaminopurinu ve tmě a na světle. Stanovení skopoletinu bylo prováděno vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s fluorimetrickou detekcí. Produkce skopoletinu v kultuře se působením elicitoru zvýšila. Nejvyššího obsahu skopoletinu v kultivačním médiu i v buňkách bylo dosaženo ve srovnání s neelicitovanou kulturou za tmy při koncentraci 0,55 mg/l. Obsah skopoletinu byl v kultuře kultivované za světla působením elicitoru zvýšen pouze v médiu při koncentraci 0,055 mg/l.
Studie flavonoidů obsažených v přípravcích registrovaných v ČR.
Relovská, Magdalena ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Studie flavonoidů obsažených v přípravcích registrovaných v ČR. The study of the flavonoids contained in the preparations registrated in the Czech republic. Mgr. Magdalena Relovská ABSTRAKT Flavonoidy jsou sloučeniny rostlinného původu. Jejich význam pro rostlinu je značný. Vábí opylovače, chrání rostlinu před ultrafialovým zářením, ale také před volnými radikály. Flavonoidy jsou látky odvozené od fenylchromanu. Základní skelet tvoří 2-fenylchroman. Pokud je fenyl vázaný v poloze 3, jedná se o izoflavany a pokud je v poloze 4, jedná se o neoflavany. Flavonoidy byly, jsou a nadále budou studovány z hlediska jejich vlastností a účinků a možného využití v prevenci nebo terapii některých onemocnění. V současné době jsou využívány pro jejich venoprotektivní účinky. Kromě doplňků stravy jsou součástí i některých HVLP, které jsou používány jako venofarmaka, popřípadě se vyskytují v kombinaci s proteolytickými enzymy. Z výsledků studií vyplývá, že flavonoidy mají mnoho rozličných účinků na živý organismus. Mají výraznou antioxidační aktivitu, mají protivirové, antibakteriální a antimykotické účinky, působí protizánětlivě, mají antialergické účinky, mohou snižovat krevní tlak a hladiny cholesterolu, inhibují mnoho enzymů, mají antimutagenní a protinádorové účinky a objevují se zprávy o jejich antidiabetických,...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 179 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
9 KAŠPAROVÁ, Marie
8 KAŠPAROVÁ, Markéta
5 KAŠPAROVÁ, Martina
3 Kašparová, Magdalena
3 Kašparová, Magdaléna
2 Kašparová, Marcela
8 Kašparová, Markéta
5 Kašparová, Martina
7 Kašparová, Michaela
7 Kašparová, Monika
2 Kašparová, Monika Otmara
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.