Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výživa a suplementace ve fitness a kulturistice
Havlová, Ivona ; Kimmer, David (vedoucí práce) ; Šimková, Simona (oponent)
Výživa a suplementace ve fitness a kulturistice Abstrakt Téma diplomové práce je "Výživa a suplementace ve fitness a kulturistice". Fitness je stále více oblíbené a stává se celosvětovým byznysem. Víc než k jiným sportům, se mladí přiklánějí právě k posilovnám. Výhodou je, že pokud je člověk zdravý, tento sport není věkově nijak omezen. Setkáme se s mladými jedinci kolem 15 let, ale i s řadou seniorů přes 65 let. Empirická část práce byla uskutečněna pomocí kvalitativní metody. Informanti byli získáni pomocí metody sněhová koule, kdy jeden informant odkáže na dalšího. Získali jsme 28 informantů, kteří byli rozděleni na dvě skupiny: kondiční cvičenci a kulturisti, jejichž charakteristika je vysvětlena v kapitole Operacionalizace. Se všemi byl proveden semistrukturovaný rozhovor. Každý z informantů nám poskytl třídenní jídelníček. Cíli práce bylo zmapovat stravovací návyky a nejčastěji užívané diety u kondičních cvičenců a u kulturistů a zmapovat nejčastěji užívané suplementy. V praktické části práce jsme se snažili zjistit, jaké jsou nejčastěji užívané diety ve fitness a jaké jsou nejčastěji užívané suplementy. Zjistili jsme, že nejvíce užívaná dieta je vysokoproteinová, vysokosacharidová a zároveň nízkotuková, což některé studie označují jako typickou dietu kulturistů. Je používána i mezi pokročilými...
Primární prevence u adolescentů z pohledu stravování
KIMMER, David
Cíle: Cílem disertační práce bylo zmapovat stravovací návyky a konzumaci vybraných složek stravy u adolescentů v závislosti na pohlaví a typu navštěvované školy. Dále bylo snahou zjistit vliv médií a edukačního programu na utváření stravovacích návyků. Na základě všech poznatků byl pro potřeby sester k edukaci adolescentů vytvořen edukační plán zaměřující se na problematiku výživy. Metodika: Pro účely disertační práce byla využita kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumného šetření. Kvantitativní část výzkumného šetření byla realizována pomocí kombinace dvou dotazníkových instrumentů ? dotazníku vlastní konstrukce mapující stravovací zvyklosti adolescentů a standardizovaného dotazníku mapující jídelní chování ve třech faktorech ? Three Factor Eating Questionnaire (TFEQ). Výzkumný soubor tvořilo celkem 1130 žáků čtyřletých gymnázií, středních zdravotnických škol a středních odborných škol a středních odborných učilišť ? oboru kuchař ? číšník ve věku 15?18 let z Jihočeského kraje. Kvalitativní výzkum probíhal na základě srovnávací analýzy. Do výzkumu bylo vybráno celkem 59 probandů ze zmíněných tří typů škol. Výsledky: Výsledky našeho výzkumného šetření poukazují na fakt, že neexistují statisticky významné rozdíly v dodržování výživových doporučení dle pohlaví, nicméně byly zjištěny signifikantní rozdíly dle typu navštěvované školy, kdy výživová doporučení v největší míře dodržují žáci gymnázií, následně žáci středních zdravotnických škol a v nejmenší míře žáci středních odborných škol a středních odborných učilišť ? oboru kuchař ? číšník. Interpohlavní signifikantní rozdíly byly zaznamenány v konzumaci vybraných složek potravy, kdy dívky oproti chlapcům konzumují více čerstvou zeleninu a ovoce. Chlapci naopak oproti dívkám konzumují více hovězí, vepřové a drůbeží maso, uzeniny, brambory, vejce a smažená jídla. V této problematice byly zjištěny signifikantní rozdíly i mezi žáky jednotlivých škol. Mezi vlivem médií v oblasti stravování a dodržování výživových doporučení u adolescentů nebyl zjištěn statisticky významný vztah. Na základě výsledků dotazníku TFEQ lze konstatovat, že existuje statisticky významný rozdíl ve vědomém omezování příjmu potravy dle pohlaví, kdy dívky se omezují více než chlapci. Z výsledků kvalitativní části výzkumu je patrné, že vhodně zvolený edukační program má vliv na utváření stravovacích návyků adolescentů. Vědecké přínosy práce: Přínosem této práce je především fakt, že jako jedna z mála přináší ucelené informace o problematice výživy adolescentů ve věku 15 ? 18 let, kteří studují na gymnáziích, středních zdravotnických školách, středních odborných školách a středních odborných učilištích ? obor kuchař ? číšník. Výsledky našeho výzkumného šetření se v mnoha ohledech shodují s výzkumy jiných autorů a poukazují na fakt, že stravovací návyky adolescentů nelze označit za ideální. S ohledem na naše zjištění by bylo vhodné realizovat další výzkumná šetření mapující stravovací návyky a jídelní chování u reprezentativního výzkumného souboru adolescentů v rámci České republiky.
Rozdíly v životním stylu mužů a žen - studentů JU
KIMMER, David
Životní styl představuje z hlediska ovlivnění zdraví jeden z nejvýznamnějších faktorů. V dnešní době je však životní styl u většiny lidí poněkud alarmující. Vědci se shodují, že více než 60 % všech onemocnění je způsobeno špatným životním stylem. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části se zabývám definicí životního stylu a dalších faktorů, které životní styl ovlivňují (výživa, pohybová aktivita, užívání návykových látek, relaxace, sex, stres, spánek). V empirické části jsou vyhodnoceny výsledky realizovaného výzkumu, který byl zaměřen na porovnání životního stylu u mužů a žen ? studentů JU. Pro kvantitativní výzkum jsem použil metodu dotazníku, který měl celkem 33 otázek. Dotazník byl rozdán 420 respondentům. Návratnost dotazníků byla 87 %. Domnívám se, že tato práce najde své uplatnění ve výživových poradnách, ve výukových programech a v neposlední řadě i u laické populace, které není lhostejný její životní styl.

Viz též: podobná jména autorů
3 Kimmer, D.
3 Kimmer, David
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.