Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Technologické parametry a konzervárenské zpracování hrušek asijských odrůd
Jarolík, Ivan
V literárním přehledu diplomové práce je popsán význam senzorické analýzy pro hodnocení jakosti potravin. Dále jsou popsány nástroje smyslového vnímání používány pro senzorickou analýzu. V praktické části bylo šest odrůd hrušek (asijské odrůdy Man san gill, Kumt ghant chu, Shinseiki, Chojuro a Pung su a evropská odrůda Konference) laboratorně vyhodnoceno v čerstvém stavu a poté konzervárensky zpracováno na šťávu, kompot a pyré. Tyto výrobky byly vyhodnoceny senzorickou analýzou. Při vyhodnocování laboratorních výsledků bylo zjištěno, že letní sucho v roce 2015 mělo výrazný vliv na velikost a hmotnost plodů. Z výsledků senzorické analýzy vyplývá, že Man san gill je nejvhodnější k výrobě šťávy, odrůda Shinseiki je nejvhodnější pro výrobu kompotu a odrůda Konference je nejvhodnější k výrobě pyré. Asijské odrůdy nejsou k výrobě pyré vhodné.
Srovnání kvality plodů asijských a evropských hrušní
Jarolík, Ivan
V teoretické části této bakalářské práce je stručně popsána historie pěstování hrušek ve světě, a to od starověkého Řecka až po rozšíření hrušek v USA. V praktické části byly čtyři odrůdy asijských hrušek (Mansan, Hosui, Pung su, Chojuro) a jedna odrůda evropské hrušky (Dita) senzoricky vyhodnoceny v čerstvém stavu a zpracované na kompot a pyré. Asijské hrušky byly skladovány 40 dnů v teplotě 18°C. Bylo zjištěno, že nejvhodnější odrůda pro přímý konzum je Mansan a nejvhodnější odrůdou pro výrobu kompotu je Pung su. Z hodnocení dále vyplývá, že asijské odrůdy jsou nevhodné pro výrobu pyré a je vhodnější použít evropské odrůdy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.