Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Postoje středoškoláků k tělesné výchově
Janíčková, Klára ; Buriánek, Jiří (vedoucí práce) ; Šafr, Jiří (oponent)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku neparticipace mladistvých při hodinách tělesné výchovy na středních školách. Hlavním cílem práce bylo identifikovat příčiny tohoto jevu a najít možné alternativy, které by vedly ke zvýšené účasti žáků na tělesné výchově. Výzkum kombinuje kvantitativní dotazování na středních školách a kvalitativní rozhovory s vybranými žáky, kteří vykazují sníženou aktivitu při hodinách tělesné výchovy. Z výzkumu plyne, že nejvýznamnější vliv na účast při hodinách tělesné výchovy a na radost z těchto hodin má, vedle dalších sociálních činitelů, náplň těchto hodin. Dále kvalitativní rozhovory odhalily, že žáci středních škol mají potřebu manifestovat svou samostatnost skrze potřebu autonomie při hodinách, apelují na osobní rozvoj, a svou samostatnost projevují také vzdorem vůči autoritě. Též rozhovory poukazují na značnou křehkost identity v období dospívání, identita adolescentů je ovlivněna společenskými soudy, odsuzující povahou společnosti a tlakem na výkon. Předkládaná práce přichází s doporučeními, která by mohla přispět při vytváření školních osnov a úpravě školního prostředí a přístupu vyučujících k hodinám tělesné výchovy. Klíčová slova: sport, tělesná výchova, mladiství, střední škola, sociální zázemí
Trendy v české tradici stravování
Janíčková, Klára ; Vinopal, Jiří (vedoucí práce) ; Richter, Eva (oponent)
Stejně jako společnost prochází modernizací, kultura a tradice tuto modernizaci zažívají a mění se. Ke každé kultuře patří i jídlo, jakožto součást každodenního života všech lidí. Jídlo slouží k nasycení potřeb, rozvíjí kreativitu, ale zároveň slouží jako součást socializace a interpersonální komunikace. Celý proces nákupu potravin, přípravy pokrmu a následné konzumace je protkán pavučinou převzatých hodnot a norem, naučených stereotypů a sociálních nátlaků. Prostřednictvím obsahové analýzy receptů tradičních pokrmů v kulinářských časopisech tištěných pro českou veřejnost tato bakalářská práce odhaluje změny v preferencích konzumentů vzhledem k modernizaci společnosti, stravování a české gastronomické scény. Tyto recepty jsou porovnány s tradiční verzí od autorky Marie Janků-Sandtnerové. Z obsahové analýzy vyplynulo, že moderní recepty jsou bohatší na ingredience a také se objevují změny, co se zdravotních a výživových benefitů pokrmu týče. Klíčová slova: tradice; modernizace; jídlo; tradiční kuchyně; stravování; stravovací trendy; gastronomie
Trendy v české tradici stravování
Janíčková, Klára ; Vinopal, Jiří (vedoucí práce) ; Richter, Eva (oponent)
Stejně jako společnost prochází modernizací, kultura a tradice tuto modernizaci zažívají a mění se. Ke každé kultuře patří i jídlo, jakožto součást každodenního života všech lidí. Jídlo slouží k nasycení potřeb, rozvíjí kreativitu, ale zároveň slouží jako součást socializace a interpersonální komunikace. Celý proces nákupu potravin, přípravy pokrmu a následné konzumace je protkán pavučinou převzatých hodnot a norem, naučených stereotypů a sociálních nátlaků. Prostřednictvím obsahové analýzy tato bakalářská práce odhaluje změny v prezentaci receptů na tradiční pokrmy vzhledem k modernizaci společnosti, stravování a české gastronomické scény v kulinářských časopisech tištěných pro českou veřejnost. Tyto recepty jsou porovnány s tradiční verzí od autorky Marie Janků-Sandtnerové. Z obsahové analýzy vyplynulo, že moderní recepty jsou bohatší na ingredience a také se objevují změny, co se zdravotních a výživových benefitů pokrmu týče. Klíčová slova: tradice; modernizace; jídlo; tradiční kuchyně; stravování; stravovací trendy; gastronomie
Trendy v české tradici stravování
Janíčková, Klára ; Vinopal, Jiří (vedoucí práce) ; Richter, Eva (oponent)
Stejně jako společnost prochází modernizací, kultura a tradice tuto modernizaci zažívají a mění se. Ke každé kultuře patří i jídlo, jakožto součást každodenního života všech lidí. Jídlo slouží k nasycení potřeb, rozvíjí kreativitu, ale zároveň slouží jako součást socializace a interpersonální komunikace. Celý proces nákupu potravin, přípravy pokrmu a následné konzumace je protkán pavučinou převzatých hodnot a norem, naučených stereotypů a sociálních nátlaků. Prostřednictvím obsahové analýzy tato bakalářská práce odhaluje změny v prezentaci receptů na tradiční pokrmy vzhledem k modernizaci společnosti, stravování a české gastronomické scény v kulinářských časopisech tištěných pro českou veřejnost. Tyto recepty jsou porovnány s tradiční verzí od autorky Marie Janků-Sandtnerové. Z obsahové analýzy vyplynulo, že moderní recepty jsou bohatší na ingredience a také se objevují změny, co se zdravotních a výživových benefitů pokrmu týče. Klíčová slova: tradice; modernizace; jídlo; tradiční kuchyně; stravování; stravovací trendy; gastronomie

Viz též: podobná jména autorů
3 Janíčková, Kateřina
3 Janíčková, Kristýna
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.