Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vybrané kvalitativní ukazatele jednodruhových medů z oblastí České republiky
JURÁKOVÁ, Andrea
Tématem diplomové práce je porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů u vzorků jednodruhových medů získaných z oblastí České republiky a u vzorků medů prodávaných v různých prodejních sítích v České republice. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku jednotlivých druhů medů a jejich rozdílné složení. Dále jsou zde popsány základní fyzikální a chemické požadavky na med včetně senzorických požadavků, které udává Vyhláška č.76/2003 Sb. Praktická část obsahuje vlastní fyzikálně chemickou analýzu dle Harmonised methods of European Honey a senzorické hodnocení vybraných jednodruhových medů (medovicový, akátový, lipový, slunečnicový a řepkový). Hodnoceno bylo dvacet vzorků medů od včelařů z oblastí České republiky a patnáct vzorků medů prodávaných v různých prodejních sítích z České republiky. Následně u nich byly sledovány tyto parametry obsah vody, kyselost a dále byla provedena zkouška na důkaz porušení medu škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky. Hodnoceny byly i smyslové požadavky barva, vůně, chuť a konzistence. Z porovnávaných vzorků medů vyplývá, že jednotlivé vzorky medů se nejvíce odlišovaly v hodnotících kritériích pro chuť a vůni medu a dále byly vzorky medů často porušeny škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky . Z konečného hodnocení vyplývá, že vzorky medů získané od včelařů z oblastí České republiky splňují požadavky Vyhlášky č. 76/2003 Sb. a naopak vzorky medů prodávaných v různých prodejních sítích z České republiky tyto požadavky, které udává Vyhláška č. 76/2003 Sb. nesplňují.
Pěstování zeleniny v systému ekologického zemědělství
JURÁKOVÁ, Andrea
V systému ekologického zemědělství se hospodaří více v souladu s přírodou. Je podporováno šetrné zacházení s životním prostředím, biodiverzita, kvalitní péče o půdu, upřednostňování obnovitelných zdrojů a recyklace surovin.Tento zemědělský systém umožňuje produkovat vysoce kvalitní potraviny. Tato bakalářská práce je zpracována formou literární rešerše. Jejím cílem je ukázat odlišné zásady při pěstování zeleniny v ekologickém zemědělství. První část této práce je zaměřena na ekologické zemědělství a zahrnuje vymezení základních pojmů, popis cílů a principů ekologického zemědělství, jeho vývoj v České republice, Evropské unii a ve světě. Druhá část práce obsahuje základní informace týkající se zásady pěstování zeleniny, její ochrany, kvality, kontroly, certifikace, označování a skladování zeleniny v systému ekologického zemědělství.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.