National Repository of Grey Literature 58 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
New South District and its Connection to Svratka
Čech, Richard ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The diploma thesis is based on the urban design of a selected part of the South Quarter, which was the subject of a pre-diploma thesis in 2018, whose main concept was to use the potential of the flowing river Svratka to define the borders of the "Brno Island" by creating a water canal around the perimeter of the area. Water creates the boundary between city ties and the island, which provides a unique opportunity to create architecturally interesting buildings and create an interesting environment for life with almost direct contact with water in the center of Brno. The thesis deals with the architectural study of the selected block of the "Brno Island". It is an apartment building with rentable space in the parterre. The main architectural concept consists in transforming the natural form of the river bay into an architecturally formulated mass that creates a unique living environment. The character of the parterre resembles the stone coast on which the dwelling is built, which is not trying to compete with this environment, nor to thematise itself, but fit into such a conceived landscape.
New South District and its Connection to Svratka
Boček, Adam ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The subject of the thesis is a part of the South Center of Brno. After a long period of time, the locality is starting to "wake up to life", thanks to the fact that after a few decades it was finally decided on the fate and location of the Central Station. Thus, it is expected to expand the city in a southern direction. Then incorporate adjacent areas to the center. The thesis follows the project from 2018, the subject of which was the design of an urban concept of a territorial unit defined by Opuštěná Street, the Lower Railway Station, the Svratka River and the planned new urban class located on the visual axis of Cathedral (st. Petr and Pavel). Therefore, the thesis deals with the architectural study of a part of this area, situated near the river Svratka, on the border of the newly emerging city embankment. It is a multifunctional block, with predominant use for housing with 136 apartments for about 450 inhabitants. This block is further divided into 3 buildings, which have two underground floors providing technological background, and parking spaces for the entire multifunctional block. Further, the architectural study focuses on one of these polyfunctional block objects and processes it in more detail. The building of the residential building, called "A" in the study, provides a total of 47 apartments. And in the ground floor of the building there are rentable spaces for various uses. The effort of the proposal was to create quality living in a unique location on the waterfront and provide the inhabitants with a view of the Svratka River and the park on the opposite bank, even though it is almost in the city center.
Brno Trade Fairs Future
Beltiukov, Ilia ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The architectural project of Exhibition Hall is located in a part of Brno-Pisárky, in northern area of BVV. The objective of the land-use planning and architectural proposal was to integrate the Hall in proximity to the second entry of BVV. The pavilion is situated on the primary northen axe, which perpendiculary join the pedestrian bridge. The binding foot-bridge is used for path between the entry of BVV and the western entry into the exhibition section. Surrounding the building is situated green park. There are open areas for pedestrian, tree-hemmed paths and relaxation spots around the entire building. The exhibition hall combines four basic parts: the western entrance connected with the pedestrian bridge, public part, storage part and the multi-purpose exhibition space in between. There are two-floor restaurant and snack bars with an open view to the south part of BVV, in particular to the Hall Z. The pavilion was concieved as a ruled rectangular volume. The creative proposal was to involve the ruled surface geometry, which is formed by connecting two curves with a series of straight lines and covers the entire building. The outer curtain wall is implied «the Curtains», reveals a lightness and airiness by dynamic effect. Geometrical curved profiles clearly point the basic entry spaces outside the exhibition hall. The western entry section allows two different points of entrance: from the pedestrian bridge to the first level and from the ground level. In time of trade fairs there are possibilities to use industrial doors along northern and southern elevations as a secondary entrances. There is a lobby space with the monumental staircase in the centre of public section. The circular shape of staircase rises towards atrium. A collaboration of atrium and natural lighting optically extends and makes easier the foyer space. In addition to the trade fairs, the multi-purpose exhibition hall permits diverse possibilities of using – in time of cultural and sports events u
New South District and its Connection to Svratka
Bařinová, Anna ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
Despite a few decades of discussion and the existence of all the studies on the transfer of the Brno Main Station to the river and the subsequent construction of the new Trnitá district, it has not been decided on the exact architectural form of these major urban interventions. In my pre-diploma thesis, I worked out an urban study of a new southern district - Trnitá, which gave above all a functional and mass form of the territory. This location will be extremely interesting for both the city's visitors, who will be moving from the station to the center, and of course for the potential new residents of the district. The district offers a unique combination of city life and recreation in the immediate vicinity of the natural river and park features. For a more detailed elaboration, I chose a building within a walk-through block by a river consisting of two buildings. My goal was to create a new scenery for what's happening in the neighborhood, to design new scenarios for how we can look at blocks. Given the contact with the waterfront and the river, I decided to propose both private and public functions. An important role is played by the courtyard, which defines a private space (a raised platform intended only for the residents of the house) and a public space - a creative center courtyard using a raised part as a residence bench. The mass of the house is horizontally divided into two parts. The first and second floors belong to the creative center, which is transparent with distinctive stone columns. An important goal was to show the life and movement of the center and its openness to new people and ideas - access from the yard. From the third floor there are apartments that are terraced and offer views of the river and roof terraces of deluxe apartments.
Architecture and Art
Hrončeková, Barbora ; Hybská, Bohumila (referee) ; Hora, Jan (advisor)
The design of City Gallery in Litomyšl reacts to the viewpoints of the city’s structure with the number of volume in various heights. The volume of the building is divided into 5 units with different height levels. The main principle is the connection of urban spaces, whether in the form of terraces, which are accessible to the public and connected by exterior staircases or in the form of volumes. Volumes tactically change their height based on the purpose and filling of a given volume, the phase of passage from one elevation to another, or the desired expression. They recede and create semi-public terraces and courtyard, ascend or protrude and form dominants. At the point of direct vision from the square, the mass of the highest floor recedes, and thus does not disturb the desired expression of the church.
Housing neighbourhood at Brno-Líšeň
Uřídilová, Valentýna ; Hybská, Bohumila (referee) ; Nový, Vítězslav (advisor)
The solved area with an area of approximately 4.2 hectares is the eastern part of the statutory city of Brno. It is located in the city of Brno Líšeň on the border of a row of village character with a small scale (old Líšeň) and loose construction of point, board and typified high-rise houses from the 20th century (new Líšeň). The aim of the project is to find a dialogue between the loose structure of the new Líšeň and the town-building structure of the old one. With its masses it creates clearly defined streets and spaces. At the same time, there is an effort to loosen the mass and to integrate it into the near nature with its form. The idea design is based on the principle of cohousing (community housing), which is designed for living in family houses and apartment buildings. The main idea of the project is to respond to today's individualized and automated time, when construction has ceased to focus on the formation of shared spaces = interpersonal relationships, it increasing anonymity and isolation. Basic social interactions, mutually beneficial relations between neighbors are disappearing. It is also a response to the disintegration of the traditional family and can replace family background. In the architectural form it also solves the issue of uniformity, the loss of human scale in modern construction. The emphasis in the project is on the diversity of types of apartments and on a diverse range of public, semi-public, semi-private and private spaces.
Structure-Space-City "Urban block completion"
Czapek, Jakub ; Hybská, Bohumila (referee) ; Nový, Vítězslav (advisor)
The diploma thesis deals with the creation of a design of a new apartmen building in the city of Brno on the plot expected to be completed by the city block. Typologically it deals with the current design possibilities of gallery apartment buildings / porch houses, implementation of space-demanding grocery stores and commercial areas into urban structures. Architecturally explores the possibilities of designing new constructions with citation of architectural language a tectonics of past styles.
New South District and its Connection to Svratka
Špirková, Silvia ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The assignment of the diploma thesis follows the pre-diploma project of an urbanistic design - New South District and its Connection to Svratka. The subject of the thesis is a design of the apartment building on the riverside of Svratka. The thesis has a form of architectonic study. The architectural design is interconnected with surrounding built-up area and preserves the existing height level. It also respects the definened riverside. The construction has a shape of the letter "U" opening towards the river. The shift of the north "wing" of the building creats widened "inner block". It offers diverse views on the river and accentuates an "incorporation" of the river to inner block. The residential building has six floors and two underground parking floors. It is devided into 7 units with separate entrances. The proposed part of the building is located directly on the riverbank. It includes 16 housing units and one leasable space.
New South District and its Connection to Svratka
Nedbalová, Monika ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
Brno has been considering moving the Main railway station for several decades. Countless urban plans have been done through several competitions, the new South District, which will be located north direction of today's Dolní nádraží station in the future. The architectural study, which was the subject of this diploma thesis, designs multifunctional object called Platform. The building could become part of the emerging South District. The base for the architectural study of the Platform was urban concept of South District designed by me as a pre-diploma thesis. The significance of the South District is comparable to the new Main Railway Station in Vienna surrounded by new district. Those opportunities were the foundation for designing compact urban structure with great variability of public spaces and buildings themselves. The new building is located on the Route of experiences, which is an alternative lane to the main boulevard from the Main Station to the centre of Brno. That starts at the railway station, leads through South District and its main square, the waterfront, through the islands of Svratka, to the park next to the river. Lane continues to the rediscovered railway viaduct and further to today's Main railway station. The viaduct was an inspiration for the architectural design, in the sense of material and shape. The mass of the building itself is divided horizontally into two parts. The lower, heavy masonry brick part of the market is visually separated from the upper objects that seem to levitate above the market. These three upper masses grow from the green roof of the market. Their function is already evident due to their facades. Upper part belongs to the two apartment buildings with a regular grid of south-west orientated windows and one coworking facility located in the northern corner of the Platform. The location of the building is significant. The views from the Platform are amazing - one side there is the Svratka River with island
New South District and its Connection to Svratka
Musilová, Michaela ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
Architectual study deals with the design of an apartment building in the new south district in Brno – area the south from the existing main station. Living close to the Svratka river and concurrently near historic centre are the greatest potentials of the territory. Another similar place does not exist anywhere in Brno. The project follows plans of building a new main station of the city. This includes extensive transport infrastructure. The new district is connected to the Brno boulevard and also to „highline“ park on the historic viaduct. The area was not built till today, although it is really attractive and unusual place in the city. The main reason is flood area located here. Nowadays a city administration is preparing a new zoning plan, which suggests many flood control measures. In my thesis I am interested in one block of buildings from the new district, which is situated close to the river. One of these apartment buildings is designed in more detail. This is the coner object located near the square. The house is composed of eight floors – two underground and six upper floors. Garages are located underground. Entrance area for residents, technical background and some home-office units are planed on the first storey. The part of the first floor is rentable – coner space for cafe or bar. Upper floors have only resident function. Varied flats are two-rooms to five-rooms. A part of proposal is also outdoor spaces. They are very significant for really beautiful views to the waterfront, the river and adjancent park. All housing units have loggia, balcony or terrace. Home-office units on the first floor are completed with private gadens in the courtyard. Roof apartments are favored for theirs private roof gardens. But a part of roof green terraces is available for all residents of the house.

National Repository of Grey Literature : 58 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.