National Repository of Grey Literature 83 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
Bučovice - residential area Za zámkem
Měřínský, Michal ; Šindlar, Jiljí (referee) ; Hrabec, Josef (advisor)
The content of the thesis is a study of the new use of brownfield, which was created by the termination of the UP Závody furniture company in Bučovice. The subject of the study is the urban design of a new residential area, with additional, required and related functions. The design of the site, including the newly subsumed buildings, is only created at the urban level. In the form of an architectural study, one selected (reference) residential block of an urban complex is then solved. An important aspect is the reaction to the nearby presence of the renaissance castle by observing the preconditions for the monument care.
Revitalization of the castle Uherčice
Křídová, Nikola ; Šindlar, Jiljí (referee) ; Hrabec, Josef (advisor)
This diploma project deals with architectural study and functional use of the Uherčice castle grounds with regard to its character, location in the countryside and in the village, preservation of monuments and requirements of the inserted functions, as well as the creation of new opportunities for visitors and the reconnection to life of the inhabitants of the Uherčice village. And as a place of rest, education, employment and as a re-center of the area. A proposal of modification of the selected part of the castle and the park with the restoration of the French garden in its original place is a part of the project. The reconstruction of the former orangery and the new greenhouse building are proposed. Re-build greenhouse is attached with an apartment for the gardener. The second greenhouse complements one of the castle's axes and is designed for the world's largest water lily, Victoria Amazonica. In the selected part of the chateau, I mainly dealt with its use for cultural and social events that could take place here and the facilities that would be needed, including an apartment for short-term accommodation of visitors to these events. In addition, the entrance area and the operational facilities of the castle with a castellan apartment and accommodation for tourist guides are also solved.
Bučovice - residential area Za zámkem
Jetelina, Martin ; Vojtová, Lea (referee) ; Hrabec, Josef (advisor)
UP Zavody Bucovice was a an important furniture company in Czechoslovakia. At the end of the 20th century, production in Bucovice was terminated and the abandoned site became the largest brownfield area in the city. In early 2018, the city bought the land and began demolition of the existing production facilities and buildings. The new city district will be created after demolition. The new area will offer significant urban development potential of the city of Bucovice.
Franciscan Monastery and Roman Square in Brno
Bulej, Marek ; Tabarka, Miloslav (referee) ; Hrabec, Josef (advisor)
Diploma thesis deals with the new use of the former Franciscan monastery and the modification of the so-called Roman Square in Brno. This district was once Jewish quarter and still has a unique genius loci. The main new function of the monastery is a new branch of the diocesan museum. The Roman Square is a set of diverse places no longer found in the center of Brno. Interventions in its structure are kept to a minimum, in particular the addition of buildings at the gaps. A valuable passage element in the northeastern sector remains accessible through the arcade on the ground floor of the block of flats no. 2. In addition, a new passage will be created in the northwest sector with a covered market. Thanks to these interventions, the whole space of the square will be revived and made more attractive with regard to monument restoration.
Revitalization of the Veľké Leváre Chateau
Bačiková, Lenka ; Vojtová, Lea (referee) ; Hrabec, Josef (advisor)
The aim of this work was to create a study of revitalization and restoration of the manor house and park in Veľké Leváre. During the creation of the design it was necessary to re-evaluate the cultural-historical values of the manor house, the construc- tional-technical condition, the requirements of the potential investor and the demand for functions in the village’s proximity. I have realized that placement of a mono-function in a mansion is almost impossible, considering its extensive ground plan. The manor house, thus, creates a complex of functions that overlap each other. The result of the entire design is a com- prehensive solution of the full use of the manor house with the park. Hence, the park will have a relaxing and recreational function. In the proposal, I have also offered a possible plan of stages of project’s works. The manor house and the adjacent park can, thus, fulfill the full function in the society again.
Thonet vila Korycany
Večeřová, Pavla ; Hrabec, Josef (referee) ; Vojtová, Lea (advisor) ; Kalousek, Lubor (advisor)
This Bachelor’s thesis is based on an architectural study made in winter semester of the third year of bachelor study program on the topic of “Thonetova vila v Koryčanech”. The task of this study was to find out new and suitable working and spatial solution of current building of the factory owner Thonet’s family house. The building should be used for holding public events, e.g. weddings, exhibitions or public screening. Small ceremony room, wine room, exposition of Thonet and his factory for bentwood furniture are parts of the building. Two housing units for temporary living are also designed in the attic. Another part of the compound is house of culture, which is not part of this project. There is an original park in the surroundings of the family house. The project considers some park changes on the town’s land. The compound should be more open to public, show its visitors parts of the factory owner Thonet’s work and other natives of Koryčany. It should be more used by the citizens for relaxing or education together with park too. The work is divided into documents, constructional study, constructional part of the project documentation for construction and architectural detail.
Favorite Brno / cycling / track stadium bikrosová architectural study design
Vranová, Marta ; Hrabec, Josef (referee) ; Šindlar, Jiljí (advisor)
The diploma thesis is focused on an architectonic study of cycling stadium in Brno Komárov that shall substitute the current velodrome at Brno´s fair ground that does not conform to current Olympic standards and that shall provide new and better conditions not only for the club Favorit Brno base but also for other enthusiastic sportsmen of track cycling. The study regards also the future adding of another sport, of athletics as Brno has not enough of covered training areas. That is why I add the cycling with this sport in my diploma thesis so that the building can offer its maximum not only to top sportsmen but also occasional sport enthusiasts and to enrich its surroundings to its maximum. The building design uses combination of concrete, steel and glass. Large glass façade is shielded with a great roof overlap that shall provide a natural shielding in summer period. The diploma thesis was preceded with a specialised atelier TG02 that was focused on the development of adjacent surfaces, on the BMX track that should closely cooperate with the new cycling stadium. The specified territory in Komárov Brno presents a great sport potential that shall be developed in the future.
Café club BIKROS FAVORIT Brno - Komárov
Valach, Lukáš ; Hrabec, Josef (referee) ; Šindlar, Jiljí (advisor) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The theme of the bachelor thesis is the proposal of the Café club Bikros Favorit at Hněvkovského street in the Brno-Komárov district. The aim of this work is to create an architectural and urbanistic concept whose function will be of great benefit to the users of the area and the racetrack and to the general public. It is a three-story building with flat roofs. The terrace, which allows access to the starting hill, is covered and walked all over the area. Access to this terrace is also possible outside the ramp, which borders a starting hill from one side. It is created by leaning against the northern wall in a certain part of the building. The building then becomes a part of the racetrack. The whole structure is designed from simple shapes in the form of a block. The flat terrain did not complicate the laying of the building on the land. On the south - west corner there is a café for perfect view and connection to the cycle path. The proposed pre-space responds to the local road and cycle path along the Svratka river. Entrance 1st ground floor can be divided into two parts. The larger are the club spaces, accessible from the east side. From the long central corridor, we have access to bicycle storage, bicycle service, cleaning rooms, women's and girl's cloakroom and sanitary facilities, and four identical dressing rooms and hygiene for men and boys. At the end of the corridor we find stairs. The second part includes a café - coffee & snack bar, accessible from the south. The main area is adjacent to the toilet for visitors (men, women, immobile), a cleaning room and a smaller warehouse. There is also an area of staff and supply - cloakroom and hygiene, garbage storage, food and beverage storage and preparation that is connected to the bar. Individually accessible from the outside are the infirmary and the technical room. 2nd floor offers a club for leisure or social events and meetings. There are also a small kitchen and the coach’s office.
Renovation of the railway station in Ústí nad Orlicí
Malečková, Kateřina ; Hrabec, Josef (referee) ; Šindlar, Jiljí (advisor) ; Kolář, Radim (advisor)
The Bachelor’s Thesis is based on the architectural study which was done in the winter semester of the third year of my bachelor’s studies. Theme of Bachelor´s Thesis is Renewal of the train station Ústí nad Orlicí. The goal was to create a new way how to use this building, which is on a list of immovable cultural monument since 27. 8. 2010. The functional role was replaced by new building. Because of distant location of the building from centre of Ústí nad Orlicí, there was a goal to create new function which is not in the vicinity of city and it should be attractive for people. The Bachelor’s Thesis respect a value of this building and new suitable function. The solution is a family centre with spaces for workout of mother with kids or for these two groups separately, also playroom and reading room for children and workshop area. Another function is a café in thematic style with an adjoining multi-purpose hall, occasional accommodation and administrative purpose. It is also profitable for owner of this building. The owner is Oustecké nádraží s.r.o. - a company formed predominantly by the inhabitants of the town Ústí nad Orlicí, who have deserved to prevent the planned demolition of the building. The architectural study also suggests the modification of the area on the west side of the building, which will make the surrounding area more attractive.
Renovation of the railway station in Ústí nad Orlicí
Bortlová, Kateřina ; Hrabec, Josef (referee) ; Šindlar, Jiljí (advisor) ; Kolář, Radim (advisor)
The aim of the thesis was to create documentation for building permit and a part of building design documentation, based on architectural study prepared in subject named AG34 – Architectural Design Studio IV. Main content of the study was reconstruction of the former railway station in Ústí nad Orlicí building and finding a new function for the object that is situated near of town centre. The basic idea of the design was to use the building to preserve its historical value along with a reference to the former technical use that will bring new life to this part of the city. At present the building is not used, it does not fulfill its original function and it is cleared. Only occasionally used by a building manager or a mobile refreshment stand. The exterior of the building will not be altered, it will still preserve its atmosphere and new use of the object of the invite passing to visit the preserved historical functions of the café, which is conceived as a literary or restaurant. Visitors can also visit the VIDA-Park service, which refers to the historical technical use of the object. This use has the role of education through by play, so it is also an attraction for school trips, which are a benefit to children.

National Repository of Grey Literature : 83 records found   1 - 10nextend  jump to record:
See also: similar author names
1 Hrabec, Jakub
1 Hrabec, Jan
1 Hrabec, Jiří
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.