Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Problematika výživy při vysokohorské turistice
Honzejková, Kateřina ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Vágnerová, Tereza (oponent)
Výživa nejen profesionálních horolezců, ale i příležitostných turistů ve vysokohorských podmínkách se stává ve sportovní nutrici stále diskutovanějším tématem. A to hlavně vzhledem ke studiím vedoucím k závěru, že zejména dehydratace má na vliv organismu v těchto nadmořských výškách značný vliv a můžeme jí přisoudit mnoho symptomů dříve přisuzovaných samotné hypoxii. Diplomová práce byla rozdělena na teoretickou část, která popisuje základní problematiku nutrice a hydratace, stejně tak jako akutních potíží, které mohou horolezci na svých cestách do vysokohorského prostředí zažít. Praktická část byla založena na kvantitativním přístupu za pomoci dotazníkového šetření a jeho vyhodnocení. Dotazník byl anonymní, nestandardizovaný s otevřenými i uzavřenými otázkami. Výzkumu se účastnilo celkem 68 respondentů. Výsledky šetření jsou vyhodnoceny a diskutovány v závěrečné části práce. Cílem práce bylo zmapovat stravovací návyky respondentů během pobytu ve vysokohorském prostředí, zhodnotit jejich povědomí o rizicích a potížích, které mohou souviset v nutricí a dehydratací při aktivitách ve vysokohorském prostředí a posoudit, zda respondenti řeší nutrici a hydrataci během svých cest. Pro práci byly stanoveny 4 hypotézy. Klíčová slova Nutrice; hydratace; akutní horská nemoc; vysokohorská turistika; vysoká...
Hodnocení frekvence a kvality stravy školních dětí 4. třídy ZŠ 28. října v České Lípě
HONZEJKOVÁ, Kateřina
Výživa školních dětí je stále častějším tématem nejrůznějších debat a to jednak z hlediska správného a zdravého vývoje dítěte, tak z hlediska prevence proti civilizačním nemocem ve věku pozdějším. Moje práce na téma "Hodnocení frekvence a kvality stravy školních dětí 4. třídy ZŠ 28. října v České Lípě" je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Již zmíněná teoretická část se věnuje základům stravování dětí daného věku. Důraz je kladen především na jednotlivé makronutrienty, jejich zdroje a doporučené dávky pro děti daného věku. Neméně důležité makronutrienty, tekutiny a vláknina jsou zmíněny také i se zdroji a doporučenými dávkami. Samostatnou kapitolou, kterou jsem se rozhodla zařadit, je pak alternativní stravování, které v dnešní moderní společnosti nabírá na oblíbenosti. Důvodem je lepší přístup veřejnosti ke zdrojům informací o těchto způsobech stravování, dále pak mimo jiné také rostoucí nabídka sortimentu speciálních potravin jako jsou vegetariánské a veganské potraviny, ale také například raw produkty. Výzkumná část byla vedena jak formou kvantitativního dotazníkového řešení, tak formou kvalitativního zápisu stravy vybranou skupinou dětí. Výzkumným souborem je 83 dětí v rozmezí věku 9-11 let vybrané základní školy. Mým hlavním cílem bylo kvantitativně zmapovat především frekvenci stravy u celého výzkumného souboru respondentů. U osmi vybraných jedinců probíhal i kvalitativní výzkum se zaměřením na kvalitu stravy s důrazem na makronutrienty a sůl.

Viz též: podobná jména autorů
2 HONZEJKOVÁ, Kateřina
5 Honzejková, Karolína
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.