Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti primární prevence kolorektálního karcinomu z hlediska výživy
Stárková, Klára ; Holcátová, Ivana (vedoucí práce) ; Kudlová, Eva (oponent)
Tato diplomová práce se věnuje možnostem primární prevence kolorektálního karcinomu z hlediska výživy. I když incidence a mortalita na kolorektální karcinom v posledních letech v ČR klesá, stále je to jedno z nejčastějších rakovinných onemocnění. Jedná se o nádorové onemocnění, jehož vznik lze až z 50 % ovlivnit zdravým životním stylem. Teoretická část se věnuje nejnovějším poznatkům v oblasti ovlivnitelných faktorů, přestože některé ještě nejsou dostatečně prozkoumány. Za prokázané karcinogeny jsou označeny uzeniny, častá úprava stravy grilováním, smažením, uzením nebo pečením (obzvlášť červeného masa a uzenin), nadváha a obezita, pravidelná konzumace alkoholu a kouření. Naopak za protektivní faktory je považován dostatečný příjem vlákniny, dostatek fyzické aktivity a pravděpodobně dostatečná konzumace ryb, mléka a mléčných výrobků, ovoce a zeleniny. V praktické části byly zkoumány dvě skupiny - lidé ve věku 18-50 let a pacienti s diagnostikovaným kolorektálním karcinomem. Obě skupiny byly tázány na stravovací návyky, faktory životního stylu a na informovanost ohledně možností primární prevence kolorektálního karcinomu. Předpokladem bylo, že se lidé ve věku 18-50 let stravují méně rizikově a jsou lépe informováni než pacienti s diagnostikovaným kolorektálním karcinomem. Dále bylo předpokládáno, že...
Vliv zateplování obytných budov na koncentraci CO2 v ovzduší bytů
Čejková, Eliška ; Hovorka, Jan (vedoucí práce) ; Holcátová, Ivana (oponent)
1 ABSTRAKT Tato diplomová práce se zabývá vlivem zateplování obytných budov na koncentraci CO2 v ovzduší bytů a s ní spojenou intenzitu výměny vzduchu. Zateplování budov má bezesporu pozitivní vliv na energetickou náročnost budov, tedy na úsporu spotřebované tepelné energie, která přímo souvisí s emisemi CO2. Často má však pouhé zateplení bez celkového řešení vzduchotechniky negativní vliv na kvalitu vnitřního prostředí (ovzduší) bytů. Hlavní část práce uvádí měření parametrů kvality vnitřního ovzduší - teploty, relativní vlhkosti vzduchu, koncentrace CO2 a intenzity větrání v zateplených, s plastovými okny, a nezateplených, s původními dřevěnými okny, vybraných bytových jednotkách. Cílem práce je rozdíly měřených parametrů mezi dvěma typy bytů kvantifikovat. Studovanou oblastí je sídlištní panelová zástavba ve městě Sezimovo Ústí. Měření probíhalo od října 2015 - března 2016 vždy po dobu 3 dnů ve vybraných 22 dvojicích bytů - s plastovými a dřevěnými okny, kde byla kontinuálně monitorována koncentrace CO2, teplota a relativní vlhkost. Měření probíhalo v ložnicích bytů během noci, protože jen tak se dalo zaručit stejné chování lidí během měření, což má zásadní vliv na sledované veličiny. Intenzita větrání byla pak vypočítána z poklesu CO2 po odchodu lidí z ložnice po dobu 3 hodin jejich nepřítomnosti....
Charakterizace jemné frakce aerosolu (PM1) ve vnitřním prostředí - hmotnostní koncentrace a chemické složení
Řezáčová, Pavla ; Braniš, Martin (vedoucí práce) ; Schwarz, Jaroslav (oponent) ; Holcátová, Ivana (oponent)
10 Abstrakt Znečištění ovzduší aerosolem se v souvislosti s dopadem na lidské zdraví v posledních desetiletích věnuje stále větší pozornost, ale teprve v poslední době se studie zaměřily na sledování jemnějších velikostních frakcí aerosolu. I přes narůstající počet odborných publikací je stále velice málo známo o hygienicky významné frakci PM1, její koncentraci, chemickém složení a vztahu k hrubším částicím. Předkládaná disertační práce se zabývá charakterizací aerosolu a chemického složení jemné frakce PM1 (částice o aerodynamickém průměru menším než 1 µm) ve vnitřním prostředí. Odběr částic aerosolu byl proveden v Praze jako součást projektu Evropské Unie "Urban Aerosol" EVK4-CT-2000-00018 v průběhu tří (2 zimních a 1 letní) přibližně 30-ti denních kampaní. Byly odebírány 24-hodinové vzorky frakce PM1, PM2,5 a PM10 uvnitř a frakce PM2,5 venku. Pro další srovnávání byly použity průměrné denní koncentrace PM10 z nejbližší měřící stanice AIM poskytnuté ČHMÚ. Koncentrace frakce PM1 byly nalezeny v rozsahu 8,1 µg m-3 (medián pro zimu 2002) do 23,0 µg m-3 (medián pro zimu 2003). Frakce PM1 tvořila většinu (více než 70%) koncentrace frakce PM2,5 a téměř 1/2 koncentrace frakce PM10 ve vnitřním prostředí. Frakce PM2,5 tvořila většinu (přibližně 60%) koncentrace frakce PM10 ve vnějším prostředí. Koncentrace frakcí...
Metody hodnocení mikroklimatických podmínek a osvětlení na kolejích - srovnání moderní a staré budovy
Cechel, Zbyszek ; Holcátová, Ivana (vedoucí práce) ; Dohnal, Karel (oponent)
Ve své bakalářské práci se zabývám hodnocením mikroklimatických podmínek a umělého osvětlení v různých místnostech na dvou kolejích. Hodnocení se týká těchto místností: studentské pokoje, studovny, předsíně, kuchyně a koupelny. Do měření, které se týká mikroklimatu zahrnujeme hlavně teplotu okolního vzduchu, střední radiační teplotu (globe teplotu), rychlost proudění vzduchu a vlhkost vzduchu. Všechny tyto čtyři veličiny jsem měřil v každé místnosti zvlášť. Z těchto čtyřech hlavních naměřených veličin jsem pomoci počítačového programu vypočítal další vedlejší mikroklimatické veličiny, které se také podílejí na celkovém stavu mikroklimatu v místnosti a tudíž je nelze ignorovat. Tyto konkrétní veličiny jsou uvedeny níže v praktické části pří hodnocení každé měřené místnosti zvlášť. V teoretické části práce jsou rovněž vzorce, podle kterých lze vypočítat konkrétní přesnou námi požadovanou hodnotu veličiny, díky dalším údajům týkajících se nebo vycházejících z dalších poznatků o mikroklimatu. Navíc jsem vypočítal pomocí tohoto programu doporučené hodnoty (limity) některých z těchto veličin, které by neměly být překročeny. V případě překročení stanovených limitů by se s největší pravděpodobností jednalo o stav, ve kterém by nebyla zajištěna optimální pohoda organismu v konkrétní měřené místnosti. Teoretické...
Procesní kontaminanty v potravinách, jejich výskyt a negativní účinky
Valchová, Jana ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Holcátová, Ivana (oponent)
Pro es í ko ta i a t jsou teprve ěkolik desetiletí z á ý i látka i, které přiroze ě potravi á h při ěkterý h tepel ý h úpravá h a jsou e ezpeč é pro zdraví člověka. E istují studie, které dokazují jeji h kar i oge itu a úči k a zdraví člověka ještě ejsou ezpeč ě z á . Cíle dotaz íkového šetře í, které lo součástí prá e, lo z apovat stravova í áv k vzorku popula e a jeji h z alost o lasti kvalit a ezpeč osti potravi . B l klade otázk týkají í se frekve e používá í ěkterý h rizikový h tepel ý h úprav a frekve e ko zu a e po huti a potravi , které často o sahují e ezpeč é ko ta i a t . Přestože si je dotazova á veřej ost v elku vědo a rizika pl ou ího z ěkterý h tepel ý h úprav potravi , jako je s aže í, grilová í, uze í a peče í, stále u i h často vítězí huť a vů ě ad zdravot í ezpeč ostí. Otázkou pro es í h ko ta i a tů se čí dál ví e za ývají i stitu e po elé světě. Co ale ůže udělat ěž ý ko zu e t pro své zd této pro le ati e, se příliš eliší od o e ý h doporuče í týkají í h se zdravého život ího st lu - používat é ě škodlivé způso tepel ý h úprav potravi , ko zu ovat převáž ě čerstvou stravu, d át a dostatek ovo e, e o slože í výro ků, které kupuje. klíčová slova:
The role of exposure assessment in development of risk reduction strategies for air quality
Bartoňová, Alena ; Braniš, Martin (vedoucí práce) ; Hůnová, Iva (oponent) ; Holcátová, Ivana (oponent)
Vztah mezi zhoršenou kvalitou vnějšího ovzduší a lidským zdravím je jedním z nejvíce studovaných problémů v oblasti životního prostředí. Jak však charakterizovat kvalitu ovzduší? Pojem expozice jako spojujícího článku mezi stavem ovzduší a lidským zdravím se výrazněji objevil koncem 70. let 20. století, jako concept, který umožní přesněji popsat zátěž, které jsme vystaveni. Až do té doby byla tato zátěž převážně charakterizována měřěními na pevných monitorovacích stanicích. Snaha charakterizovat expozici jednotlivce nebo subpopulace přesněji, jinak než přímo měřenou koncentrací, nás nicméně přivádí k otázce jak smysluplně využít těchto informací pro legislativu a management kvality ovzduší, kde je přímo měřená koncentrace jediným regulovaným indikátorem. Tato práce se zabývá odhadem expozice z různých hledisek. Cílem je ozřejmit roli expozice v managementu ochrany ovzduší. Studujeme, je-li informace o expozici relevantní pro rozhodování o opatřeních na zlepšení kvality ovzduší, jakou informaci poskytne odhad expozic pro podskupiny obyvatel a jak vyřešit konkrétní situaci, kdy přímá informace o expozicích není k dispozici. Dále studujeme, jak experti hodnotí kvalitu informací o expozici v poměru k informacím v ostatních krocích odhadování rizik. Opatření na snížení znečistění ovzduší je možné...
Dietární zátěž vybranými kontaminanty potravin
Hábová, Markéta ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Holcátová, Ivana (oponent)
Práce se zabývá potravinami z hlediska obsahu složek, zejména kontaminantů. Jsou zmíněna zdravotní rizika spojená s konzumací kontaminovaných potravin, detailnější pohled je věnován těžkým kovům. Je popsán monitoring dietární zátěže cizorodými látkami v ČR a způsob zajištění bezpečnosti potravin. Zvláštní pozornost je věnována Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Praktická část se věnuje analýze oznámení v kategorii hazardu těžké kovy sdílených v RASFF členskými zeměmi v období leden 2020 až duben 2021. Celkem 16 zemí předalo 116 oznámení, která se týkají 117 nadlimitních výskytů těžkých kovů v potravinách. 44 oznámení bylo uvedeno v kategorii varování, 56 v kategorii informační upozornění a 16 v kategorii odmítnutí na hranicích. Jako vážné je v souvislosti s rozhodnutím o riziku označeno 92 % oznámení. Nejčastějším opatřením bylo zničení nebezpečné potraviny a/nebo její stažení z trhu. Předmětem oznámení byla v 57 případech rtuť, 46krát bylo uvedeno kadmium, 12krát olovo a 2krát arsen. Kadmium se vyskytovalo v hlavonožcích (43,5 %), rybách (15,2 %) a v menší míře i v potravinách z dalších skupin. Nevyhovující produkty obsahovaly v průměru 1,66 mg kadmia/kg. Nadlimitní obsahy olova byly detekovány zejména v doplňcích stravy, v nevyhovujících potravinách bylo zjištěno od 0,16 do...
Procesní kontaminanty v potravinách, jejich výskyt a negativní účinky
Valchová, Jana ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Holcátová, Ivana (oponent)
Pro es í ko ta i a t jsou teprve ěkolik desetiletí z á ý i látka i, které přiroze ě potravi á h při ěkterý h tepel ý h úpravá h a jsou e ezpeč é pro zdraví člověka. E istují studie, které dokazují jeji h kar i oge itu a úči k a zdraví člověka ještě ejsou ezpeč ě z á . Cíle dotaz íkového šetře í, které lo součástí prá e, lo z apovat stravova í áv k vzorku popula e a jeji h z alost o lasti kvalit a ezpeč osti potravi . B l klade otázk týkají í se frekve e používá í ěkterý h rizikový h tepel ý h úprav a frekve e ko zu a e po huti a potravi , které často o sahují e ezpeč é ko ta i a t . Přestože si je dotazova á veřej ost v elku vědo a rizika pl ou ího z ěkterý h tepel ý h úprav potravi , jako je s aže í, grilová í, uze í a peče í, stále u i h často vítězí huť a vů ě ad zdravot í ezpeč ostí. Otázkou pro es í h ko ta i a tů se čí dál ví e za ývají i stitu e po elé světě. Co ale ůže udělat ěž ý ko zu e t pro své zd této pro le ati e, se příliš eliší od o e ý h doporuče í týkají í h se zdravého život ího st lu - používat é ě škodlivé způso tepel ý h úprav potravi , ko zu ovat převáž ě čerstvou stravu, d át a dostatek ovo e, e o slože í výro ků, které kupuje. klíčová slova:
Charakterizace jemné frakce aerosolu (PM1) ve vnitřním prostředí - hmotnostní koncentrace a chemické složení
Řezáčová, Pavla ; Braniš, Martin (vedoucí práce) ; Schwarz, Jaroslav (oponent) ; Holcátová, Ivana (oponent)
10 Abstrakt Znečištění ovzduší aerosolem se v souvislosti s dopadem na lidské zdraví v posledních desetiletích věnuje stále větší pozornost, ale teprve v poslední době se studie zaměřily na sledování jemnějších velikostních frakcí aerosolu. I přes narůstající počet odborných publikací je stále velice málo známo o hygienicky významné frakci PM1, její koncentraci, chemickém složení a vztahu k hrubším částicím. Předkládaná disertační práce se zabývá charakterizací aerosolu a chemického složení jemné frakce PM1 (částice o aerodynamickém průměru menším než 1 µm) ve vnitřním prostředí. Odběr částic aerosolu byl proveden v Praze jako součást projektu Evropské Unie "Urban Aerosol" EVK4-CT-2000-00018 v průběhu tří (2 zimních a 1 letní) přibližně 30-ti denních kampaní. Byly odebírány 24-hodinové vzorky frakce PM1, PM2,5 a PM10 uvnitř a frakce PM2,5 venku. Pro další srovnávání byly použity průměrné denní koncentrace PM10 z nejbližší měřící stanice AIM poskytnuté ČHMÚ. Koncentrace frakce PM1 byly nalezeny v rozsahu 8,1 µg m-3 (medián pro zimu 2002) do 23,0 µg m-3 (medián pro zimu 2003). Frakce PM1 tvořila většinu (více než 70%) koncentrace frakce PM2,5 a téměř 1/2 koncentrace frakce PM10 ve vnitřním prostředí. Frakce PM2,5 tvořila většinu (přibližně 60%) koncentrace frakce PM10 ve vnějším prostředí. Koncentrace frakcí...
Výskyt a negativní zdravotní účinky akrylamidu v potravinách
Grassová, Sandra ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Holcátová, Ivana (oponent)
Akrylamid patří do skupiny procesních kontaminantů vznikající v potravinách s vysokým obsahem sacharidů během tepelného procesu, jako jsou pečení, smažení, grilování či pražení. Pro člověka je průmyslově vyráběný akrylamid neurotoxický a byl označen Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny jako pravděpodobný lidský karcinogen. Potraviny, ve kterých se akrylamid nachází, tvoří přibližně 1/3 denního energického příjmu. Bakalářská práce se v teoretické části snaží podat ucelený přehled informací o akrylamidu - popis jeho fyzikálních a chemických vlastností, možnosti jeho průmyslového využití, možnosti jeho expozice a dietního příjmu, informace o jeho toxicitě, vzniku a výskytu v potravinách, způsoby jeho eliminace a v neposlední řadě možnosti jeho analytického stanovení. V laboratorní části bylo množství akrylamidu u vybraných potravin stanoveno kapalinovou chromatografií s tandemovou hmotnostní detekcí. Ze 42 vzorků nebyl akrylamid detekován ve dvou vzorcích extrudovaných snídaňových cereálií. Nejnižší obsah akrylamidu byl stanoven v extrudovaných snídaňových cereáliích (45 µg.kg-1 ), zapékaném müsli a kukuřičných lupíncích. Množství akrylamidu v těchto komoditách se pohyboval v rozmezí 45-279 µg.kg-1 . Střední hodnoty akrylamidu byly obsažené v sušenkách. Nejvyšších hodnot bylo naměřeno u bramborových...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 20 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.