Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Jídelní zvyklosti a chování u českých adolescentů ve vztahu k jejich tělesné hmotnosti
Paterová, Zuzana ; Hlavatá, Karolína (vedoucí práce) ; Vašíčková, Jitka (oponent)
Prevalence obezity u dětí a dospívajících dosahuje pandemických rozměrů. Obézní jedinci jsou ohroženi vznikem kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu, dyslipidémie, onemocnění pohybového aparátu aj. Děti čím dál tím častěji žijí sedavým způsobem života a konzumují vysokoenergetické potraviny s nesprávnou skladbou živin. V České republice však neexistuje ucelená struktura pro boj proti dětské obezitě a chybějí data vypovídající o prevalenci obezity u dospívající populace. Tato práce je sepsána v rámci projektu COPAT (Childhood Obesity Prevalence And Treatment). Předložená bakalářská práce se věnuje problematice základních složek výživy a jejich vztahu k nadměrné hmotnosti, výživovými doporučeními pro adolescenty, hodnocením nutričního stavu, etiologií vzniku obezity a komplikacím s obezitou spojenými. Hlavní důraz je kladen na praktickou část práce, ve které jsou uvedeny a zpracovány výsledky výzkumu výživových zvyklostí a chování 100 adolescentů ve vztahu k jejich hmotnosti. Klíčová slova: obezita, výživa, nutriční stav, adolescenti, zdravotní rizika
Vliv jednotlivých nutričních faktorů na úspěšnost redukčního režimu -prediktory hmotnostní redukce
Hlavatá, Karolína ; Hainer, Vojtěch (vedoucí práce) ; Müllerová, Dana (oponent) ; Sucharda, Petr (oponent)
O tom, jak dalece bude redukce hmotnosti úspěšná, rozhoduje mnoho faktorů. Nejvýznamnějšími jsou faktory genetické, nutriční, psychobehaviorální a hormonální, na jejichž vliv jsme se zaměřili. Z nutričních faktorů je sledován především vliv vápníku, pozornost je zaměřena také na působení PUFA řady n-3. V dalších pracích jsme sledovali prediktory hmotnostní redukce. V pilotní studii (studie 1) byl v rámci komplexního redukčního programu na 208 jedincích s nadměrnou hmotností sledován vliv příjmu vápníku. Z výsledků pilotní studie vyplývá, že změna hmotnosti negativně koreluje se změnami v příjmu vápníku. V druhé práci jsme na souboru 67 perimenopauzálních žen s nadváhou nebo obezitou zjišťovali vliv různých forem vápníku přidaného k redukční dietě na antropometrické, biochemické, hormonální a psychobehaviorální parametry. Neprokázali jsme vliv vápníku na redukci hmotnosti, nicméně skupiny substituované vápníkem vykazovaly menší úbytek beztukové hmoty (FFM) oproti placebové skupině. Ve skupinách s vápníkem byl prokázán signifikantní pokles skóre hladu. Ve studiích 3, 4 a 5 byly sledovány prediktory hmotnostní redukce. Studie 3 se účastnilo 80 obézních žen, které podstoupily 12měsíční komplexní redukční program spojený s podáváním 10 mg sibutraminu. Prediktory snížení hmotnosti na konci 12. měsíce byly vstupní...
Zkušenosti českých teenagerů s redukčními dietami
Daňková, Martina ; Kytnarová, Jitka (vedoucí práce) ; Hlavatá, Karolína (oponent)
Ve společnosti se dnes velice diskutuje vzestup prevalence nadváhy a obezity v dětském věku. Již méně se ale zmiňuje nárůst nespokojenosti s vlastním tělem u dospívajících a s ním související nezdravé dietní chování ve snaze kontrolovat vlastní tělesnou hmotnost. Toto nebezpečné chování, zvyšující riziko rozvoje poruch příjmu potravy, nejlépe definuje v zahraniční literatuře uváděný výraz "dieting" Teoretická část předložené práce definuje dieting, jeho jednotlivé metody a zabývá se i psychologií výživy a jídelního chování. Cílem praktické části bylo zjistit zkušenosti s dietingem (a rozdíly mezi porovnávanými skupinami) u českých dospívajících ve věku 12-18 let. Kohorta 151 probandů zahrnovala 50 probandů přicházejících k prvnímu ambulantnímu vyšetření pro nadváhu či obezitu a 101 probandů, z nichž 58 se ambulantně léčí s jinou diagnózou než je obezita v téže ordinaci, 43 probandů pocházelo z odlišného prostředí. Byla použita kvantitativní metoda hodnocení pomocí anonymních dotazníků. V dotazníku byly zahrnuty otázky o držení diet a jejich konkrétní podobě. Dále bylo zjišťováno, jak respondenti hodnotili své postavy a jaký byl zdroj informace o naposledy držené dietě. Bylo zjištěno, že z celkového souboru (n=151) zkoušelo hubnout 44 % respondentů (dieters, n=66), zkušenost s držením diet naopak...
Vliv jednotlivých nutričních faktorů na úspěšnost redukčního režimu -prediktory hmotnostní redukce
Hlavatá, Karolína ; Hainer, Vojtěch (vedoucí práce) ; Müllerová, Dana (oponent) ; Sucharda, Petr (oponent)
O tom, jak dalece bude redukce hmotnosti úspěšná, rozhoduje mnoho faktorů. Nejvýznamnějšími jsou faktory genetické, nutriční, psychobehaviorální a hormonální, na jejichž vliv jsme se zaměřili. Z nutričních faktorů je sledován především vliv vápníku, pozornost je zaměřena také na působení PUFA řady n-3. V dalších pracích jsme sledovali prediktory hmotnostní redukce. V pilotní studii (studie 1) byl v rámci komplexního redukčního programu na 208 jedincích s nadměrnou hmotností sledován vliv příjmu vápníku. Z výsledků pilotní studie vyplývá, že změna hmotnosti negativně koreluje se změnami v příjmu vápníku. V druhé práci jsme na souboru 67 perimenopauzálních žen s nadváhou nebo obezitou zjišťovali vliv různých forem vápníku přidaného k redukční dietě na antropometrické, biochemické, hormonální a psychobehaviorální parametry. Neprokázali jsme vliv vápníku na redukci hmotnosti, nicméně skupiny substituované vápníkem vykazovaly menší úbytek beztukové hmoty (FFM) oproti placebové skupině. Ve skupinách s vápníkem byl prokázán signifikantní pokles skóre hladu. Ve studiích 3, 4 a 5 byly sledovány prediktory hmotnostní redukce. Studie 3 se účastnilo 80 obézních žen, které podstoupily 12měsíční komplexní redukční program spojený s podáváním 10 mg sibutraminu. Prediktory snížení hmotnosti na konci 12. měsíce byly vstupní...
Jídelní zvyklosti a chování u českých adolescentů ve vztahu k jejich tělesné hmotnosti
Paterová, Zuzana ; Hlavatá, Karolína (vedoucí práce) ; Vašíčková, Jitka (oponent)
Prevalence obezity u dětí a dospívajících dosahuje pandemických rozměrů. Obézní jedinci jsou ohroženi vznikem kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu, dyslipidémie, onemocnění pohybového aparátu aj. Děti čím dál tím častěji žijí sedavým způsobem života a konzumují vysokoenergetické potraviny s nesprávnou skladbou živin. V České republice však neexistuje ucelená struktura pro boj proti dětské obezitě a chybějí data vypovídající o prevalenci obezity u dospívající populace. Tato práce je sepsána v rámci projektu COPAT (Childhood Obesity Prevalence And Treatment). Předložená bakalářská práce se věnuje problematice základních složek výživy a jejich vztahu k nadměrné hmotnosti, výživovými doporučeními pro adolescenty, hodnocením nutričního stavu, etiologií vzniku obezity a komplikacím s obezitou spojenými. Hlavní důraz je kladen na praktickou část práce, ve které jsou uvedeny a zpracovány výsledky výzkumu výživových zvyklostí a chování 100 adolescentů ve vztahu k jejich hmotnosti. Klíčová slova: obezita, výživa, nutriční stav, adolescenti, zdravotní rizika

Viz též: podobná jména autorů
3 Hlavatá, Karolina
2 Hlavatá, Kateřina
4 Hlavatá, Kristina
4 Hlavatá, Kristína
7 Hlavatá, Kristýna
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.