| |
|
Víno jako lék, v proměnách času a vědomostí
Harmatha, Juraj
Víno svými léčivými účinky bylo, je a v určitých mezích jistě i zůstane v myslích lidí mediem zasluhujícím pozornost odborníků a důvěru amatérů - konzumentů toužících po dobrém zdraví a lepším stáří. Na své pouti časem bylo víno téměř neustále řazeno k lékům. Tuto stránku jeho identity ovšem současná definice léku odsunula do oblasti bioaktivních podpůrných složek potravy - nutraceutik. jeho faktická preventivní a léčebná hodnota však přetrvává.
|
|
Chemické faktory ovlivňující chuť a léčivý účinek vína
Harmatha, Juraj
Víno je neustále a průběžně se měnící přírodní produkt, který má své jedinečné vlastnosti pocházející z několika zdrojů, k nimž patří jeho původ, enologický postup zpracování, proces školení, jakož i kvalifikované hodnocení se zpětnou vazbou na všechny faktory, které utváří charakter a hodnotu vína. Pojednává se zde o chemické podstatě chuťových aspektů, a o možnosti jejich ovlivnění. Obsahové (extraktivní) látky jsou zde představeny i jako nositelé léčivých účinků, které staví víno do role aktivního potravinového doplňku (nutraceutika) s blahodárným vlivem na zdraví.
|
|
Kvalita vína z pohledu chemika a sommeliera
Harmatha, Juraj
Pojednáno je o obsahových látkách nejen jako o nositelích senzoricky vnímatelných vlastností, ale jako o nositelích léčivých účinků vína. Víno je představeno jako aktivní potravinový doplněk - nutraceutikum, s výrazným vlivem na zdraví.
|
| |
| |
| |
|
Resveratrol
Šmidrkal, J. ; Filip, V. ; Prekop, J. ; Kolouchová, I. ; Melzoch, K. ; Harmatha, Juraj
Resveratrol je polyfenol (3,4',5-trihydroxystilben), který je obsažen v hroznech révy vinné a rovněž ve víně jako nápoji. Uvádí se, že úzce souvisí s tzv. francouzským paradoxem. Předpokládá se rovněž, že kromě resveratrolu jsou též účinné další látky, a to zejména pterostilben a pinosylvin.
|