Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Srovnání tělesné zdatnosti a všestrannosti žáků třetích ročníků ZŠ žijících na venkově s žáky ve velkých městech
Hůlová, Michaela ; Kuhnová, Věra (vedoucí práce) ; Engelthalerová, Zdeňka (oponent)
NÁZEV: Srovnání tělesné zdatnosti a všestrannosti žáků třetích ročníků ZŠ žijících na venkově s žáky ve velkých městech AUTOR: Michaela Hůlová KATEDRA (ÚSTAV) Katedra tělesné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze VEDOUCÍ PRÁCE: Mgr. Věra Kuhnová ABSTRAKT: Problematika snižující se tělesné zdatnosti i pohybové všestrannosti dětí je v dnešní době zřejmá z mnoha jiných výzkumů. Do jaké míry ovlivňují dětskou pohybovou všestrannost a celkovou tělesnou zdatnost žáků třetích ročníků ZŠ také podmínky k pohybovým aktivitám spojené s místem bydliště, vybaveností obce, technickou vybaveností základních škol a v neposlední řadě hodnotová orientace rodičů a jejich čas na společné pohybové aktivity? Na tyto otázky se snaží odpovědět tato diplomová práce. Prostředkem k porovnání tělesné zdatnosti žáků slouží v této práci testovací baterie Odznak všestrannosti olympijských vítězů. Práce se snaží popsat možné aspekty ovlivňující případný rozdíl v tělesné zdatnosti žáků třetích ročníků pomocí dotazníků a rozhovorů s učiteli tělesné výchovy a rodiči. KLÍČOVÁ SLOVA: tělesná zdatnost, žáci 3. ročníků, rodiče, vybavenost obcí, vybavenost škol
Mikroorganismy s dekarboxylázovou aktivitou z mléka a mléčných výrobků
Hůlová, Michaela
Disertační práce se zabývá bakteriemi, které jsou schopné dekarboxylovat jednu nebo více aminokyselin a tím se podílet na tvorbě biogenních aminů. Cílem disertační práce bylo charakterizovat dekarboxylázovou aktivitu bakterií Escherichia coli, Bacillus, Lactobacillus, Enterococcus izolovaných z mléka a mléčných výrobků. Mikroorganismy byly inokulovány do zkumavek s diagnostickým médiem. Pro testování bylo použito 7 aminokyselin. Inkubace zkumavek probíhala při teplotě 6, 25, 30 a 37 °C po dobu 10 dnů v jejichž průběhu byla kontrolována barevná změna. U testovaných izolátů Escherichia coli byla zjištěna dekarboxylázová aktivita a to především pro tyrozin a ornitin. U bakterie Bacillus licheniformis byla zjištěna dekarboxylázová aktivita a to především pro tyrozin. U testovaných izolátů bakterie Lactobacillus byla prokázána nejsilnější dekarboxylázová aktivita především pro arginin. U bakterie Enterococcus byla prokázána nejsilnější dekarboxylázová aktivita především pro arginin. Dále byla sledována produkce oxidu uhličitého a tvorba biogenních aminů kontaminujícími mikroorganismy v kravském a kozím tvarohu.

Viz též: podobná jména autorů
2 HŮLOVÁ, Marie
1 Hůlová, Magdalena
2 Hůlová, Marie
5 Hůlová, Martina
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.