Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Metabolická chirurgie - léčba diabetu mellitu 2. typu u pacientů s obezitou 2. a 3. stupně
Hásková, Aneta ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Hvižď, Robert (oponent)
Úvod: V literatuře se popisuje remise, resp. vymizení, diabetu mellitu po bariatrických výkonech u 70 - 90 % případů. Cílem práce je popsat změny v metabolických parametrech, především kompenzaci cukrovky, u pacientů po bariatrických výkonech. Sledován je tedy nejen vývoj hmotnosti a kompenzace diabetu podle glykovaného hemoglobinu, ale i deficit některých mikronutrientů. Cíl: Cílem této bakalářské práce je popsání změn parametrů diabetu mellitu 2. typu u pacientů s druhým a třetím stupněm obezity po absolvování bariatrického zákroku. Sledován je také i vývoj hmotnosti a deficit některých vitamínů a minerálů. Metody: Během průběžné praxe na III. interní klinice VFN a 1. LF UK v Praze jsme zpracovávali metabolické parametry pacientů po bariatrických zákrocích. K získání dat pro bakalářskou práci je využito kvantitativního výzkumu formou pozorování vývoje hmotnosti, glykemie, glykovaného hemoglobinu a vitamínů. Toto pozorování se stalo základním informačním zdrojem pro další statistické zpracování. Výsledky: Ve všech skupinách (bandáž žaludku, gastrická plikace, sleeve gastrektomie a žaludeční bypass) došlo k významnému poklesu hmotnosti. V přítomnosti diabetu 2. typu pak také nastalo významné zlepšení jeho kompenzace. Z dostupných dat se jeví jako nejefektivnější nejen na pokles hmotnosti, ale...
Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus 1. typu
Němečková, Monika ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Hásková, Aneta (oponent)
Tématem diplomové práce je vliv nízkosacharidové stravy na léčbu onemocnění diabetes mellitus 1. typu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém je pro pacienty nutné aplikovat inzulin. K úspěšné kompenzaci diabetu přispívá také výběr vhodných sportovních aktivit, dobrý zdravotní i psychický stav a především úprava stravovacích návyků. Tato práce poukazuje na nízkosacharidovou stravu jako na jednu z možností, jak se diabetici mohou stravovat. Práce je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část stručně popisuje onemocnění a představuje doporučenou a nízkosacharidovou stravu. V další části se zabývá také pohybovou aktivitou. Popisuje problematiku sportování lidí s diabetem, kteří jsou jak na běžné stravě, tak na stravě s omezeným množstvím sacharidů. Praktická část ukazuje výsledky z glukózových senzorů (Free Style Libre, Dexcom G6 a Medtronic), které kontinuálně měří hladinu krevního cukru. V praktické části bylo formou dotazníku osloveno osm respondentů s diabetem 1. typu, kteří přešli z doporučené stravy na nízkosacharidové stravování. Účelem dotazníku bylo posouzení vlivu přechodu na nízkosacharidovou stravu na kompenzaci diabetu, četnost hypoglykémií, spotřebu inzulinu i zvládání sportovních aktivit. Další součástí praktické části bylo porovnání základních...
Vliv edukace na počítání sacharidových jednotek a flexibilní dávkování inzulinu u pacientů s diabetes mellitus 1. typu
Zadáková, Eliška ; Horová, Eva (vedoucí práce) ; Hásková, Aneta (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá pacienty s diabetes mellitus 1. typu (T1DM) a možností využívat počítání sacharidů a flexibilní dávkování inzulinu jako strategii pro zlepšení pacientovy kompenzace. V teoretické části je představen diabetes mellitus jako takový. Krátce jsou zde popsány podstaty ostatních typů diabetu, avšak nejvíce prostoru je věnováno T1DM. Je zde popsána patofyziologie nemoci, příznaky, diagnostika, akutní i chronické komplikace. Jaká je léčba a možnosti, výhody a nevýhody jednotlivých typů inzulinoterapie. Část nefarmakologické léčby se zabývá obecně významem pohybových aktivit při T1DM ve vztahu k hyperglykémiím a hypoglykémiím. Jsou zde popsány teoretické podklady problematiky počítání sacharidových jednotek s návazností na flexibilní inzulinový režim. Celá praktická část je věnována otázce edukací a využívání počítání sacharidů a flexibilního dávkování inzulinu, tedy úpravě dávek inzulinu k jídlu a korekčním bolusům u pacientů, kteří jsou sledováni v Diabetologickém centru 3. IK VFN. Data k výzkumu byla získána pomocí dotazníkové metody. Odpovědi celkem 88 respondentů a sběr dat ze systému po jejich zpracování potvrdily při využívání počítání sacharidů a flexibilního dávkování inzulinu zlepšení pacientovy kontroly nad diabetem i zlepšení kompenzace, která byla zhodnocena na...
Mléko a mléčné výrobky a jejich vnímání mladými dospělými
Valchová, Jana ; Křížová, Jarmila (vedoucí práce) ; Hásková, Aneta (oponent)
Raná dospělost je obdobím tvorby vrcholné kostní hmoty, která je jedním ze základů prevence osteoporózy ve vyšším věku. Příjem mléka a mléčných výrobků jako zdroje dobře vstřebatelného vápníku je v tomto věku stále velmi podstatný, stejně jako v předchozí době dospívání. Často jde ale zároveň o období hledání vlastního výživového směru a vyřazování některých skupin potravin z jídelníčku, a to často také v důsledku podléhání velmi rozšířeným mýtům. Mléko je tak pro veřejnost jednou z potravin nejvíce kontroverzních. Cílem dotazníkového šetření, které bylo součástí práce, bylo tedy zjistit, jak velká část mladých dospělých lidí těmto mýtům věří a podléhá. Byly kladeny otázky týkající se stravovacích návyků a názorů respondentů na zdravotní prospěšnost mléka. Z šetření vyplývá, že nemalé procento z nich je takovými mýty dezinformováno a mléko z jídelníčku, často bezdůvodně, vyřazuje. Přestože kampaně na podporu konzumace mléka stále probíhají a měly na vnímání prospěšnosti mléka veřejností bezpochyby pozitivní vliv, je jisté, že v této činnosti je potřeba stále pokračovat a mýty (nejen) o mléce stále vyvracet. klíčová slova: mléko, mléčné výrobky, raná dospělost, mýty, vrchol kostní hmoty, vápník
Rizikové jídelní chování v synchronizovaném plavání
Cibulková, Natálie ; Karbanová, Martina (vedoucí práce) ; Hásková, Aneta (oponent)
Název: Rizikové jídelní chování v synchronizovaném plavání Cíle: Cílem diplomové práce je pomocí dotazníků EAT - 26 a ORTO - 15 zjistit, jaká je prevalence rizikového jídelního chování v synchronizovaném plavání. Metody: V teoretické části diplomové práce jsou zpracovány teoretické poznatky o synchronizovaném plavání, diagnostických kritériích poruch příjmu potravy a narušeném jídelním chování a poruchách příjmu potravy ve vodních sportech. Výzkumný soubor je tvořen 133 respondenty, kteří jsou dále děleni na dvě primární skupiny a to skupinu akvabel, která čítá 72 respondentů a skupinu kontrol, která čítá 61 respondentů. Skupina kontrol je dále rozdělena na dvě podskupiny a to dle toho, zda je respondent registrovaný ve sportovním klubu, anebo nikoliv. Pro výzkum byly použity standardizované dotazníky EAT - 26 a ORTO - 15, které byly zcela anonymní a měly elektronickou podobu. Výsledky byly vyhodnoceny kvantitativně a zpracovány formou grafů v tabulkovém editoru Microsoft Excel. Výsledky: Prevalence rizikového jídelního chování u skupiny akvabel je při použití dotazníku EAT - 26 nižší (8,31 %) ve srovnání s kontrolní skupinou (24,58 %). V kontrolní skupině je prevalence vyšší u jedinců neregistrovaných ve sportovních klubech (16,39 %) ve srovnání s registrovanými (8,19 %). Podobných výsledků bylo...
Znalosti pacientů s diabetem mellitem 2. typu o výživě a pohybové aktivitě
Valentová, Lucie ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Hásková, Aneta (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na znalosti pacientů trpících diabetem mellitu 2. typu. Hlavním cílem práce je zjistit do jaké míry jsou tito pacienti edukovaní ohledně diabetu mellitu 2. typu, a to i v závislosti na délce trvání onemocnění a na tom, zda navštěvují nutričního terapeuta. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část podává obecné informace o diabetu mellitu. Je zde okrajově popsána funkce slinivky břišní, dále historie diabetu mellitu, definice a klasifikace. Podrobněji je pak rozebrán diabetes mellitus 2. typu, jeho patogeneze, klinický obraz, diagnostika, screening, terapie a přidružené komplikace jak akutní, tak chronické. V rámci terapie diabetu mellitu 2. typu je nejvíce rozebrána nefarmakologická léčba, do které spadají dietní opatření a fyzická aktivita. Praktická část byla vytvořena na základě kvantitativního výzkumu, který probíhal pomocí dotazníkového šetření. Sběr dat probíhal od prosince 2019 do března 2020. Na lůžková oddělení a do ambulancí nemocnice v Jičíně bylo rozdáno 150 dotazníků. Navrátilo se 106 dotazníků, z toho 24 jich muselo být pro neúplné nebo nesprávné vyplnění vyřazeno. Výzkumný vzorek tedy obsahoval 82 respondentů. U těchto respondentů pak byla porovnávána míra edukovanosti podle otázek, které byly zodpovězeny správně nebo částečně...
Nízkosacharidové stravování pro diabetiky 1. typu
Němečková, Monika ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Hásková, Aneta (oponent)
Téma bakalářské práce je na stravování pacientů s diabetem 1. typu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, které pomáhají kompenzovat především správné stravovací návyky, dobrý zdravotní a psychický stav a sportovní aktivity. Práce se zaměřuje na nízkosacharidovou stravu, porovnává ji se stravou doporučovanou a snaží se zjistit, zda je prospěšná při léčbě cukrovky. Je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části je stručně popsáno onemocnění a rozebrány klady a zápory doporučované stravy pro diabetiky, a to jak v běžném životě, tak při sportu. Další text představuje stravu nízkosacharidovou, její pozitiva i kontraindikace. Pro praktickou část byla sbírána data pomocí anonymního dotazníkového šetření. Dotazník vyplňovali pacienti s diabetem 1. typu na doporučené a nízkosacharidové stravě. Součástí praktické části je také několik záznamů z kontinuálního měření glukózy pomocí senzorů (Dexcom G5 a Enlite). Cílem praktické části bylo zjistit, jaký vliv má nízkosacharidová strava na zkvalitnění života diabetiků, zda jim pomáhá snížit četnost hypoglykémií při běžných i sportovních aktivitách a zlepšuje celkovou hodnotu glykovaného hemoglobinu. Z výsledků šetření a ukázek grafů vyplývá, že by zavedení nízkosacharidové stravy do praxe mohlo přispět k celkové kompenzaci diabetu. klíčová...
Vliv edukačních pobytů na kompenzaci diabetu 1. typu
Hásková, Aneta ; Šoupal, Jan (vedoucí práce) ; Flekač, Milan (oponent)
Úvod: Většina pacientů s diabetem 1. typu (DM 1. typu) stále i přes pokroky v léčbě nedosahuje uspokojivé kompenzace. K základním pilířům úspěšné léčby DM 1. typu přitom patří důkladná edukace. Cíl: Cílem této práce bylo popsat změny glykovaného hemoglobinu (HbA1c) u pacientů, kteří absolvovali čtyřdenní edukační pobyt. Metody: Do této retrospektivní analýzy bylo zařazeno 40 pacientů s DM 1. typu (věk 32 let ± 13, HbA1c před pobytem 67,1 mmol/mol ± 11,75, délka trvání DM 12,5 let ± 7,01). HbA1c byl hodnocen před edukačním pobytem a dále v intervalu 3, 6, 12 a 24 měsíců po pobytu. Během pobytu se pacienti účastnili edukací zaměřených převážně na počítání sacharidů, flexibilní dávkování inzulinu, efektivní řešení hypoglykemií a fyzickou aktivitu. Statistické zpracování bylo provedeno neparametrickými testy (Kruskal-Wallis, ANOVA -opakované měření). Výsledky: Tři měsíce po edukačním pobytu došlo k signifikantnímu poklesu HbA1c (67,1 mmol/mol ± 11,75 vs. 60,2 mmol/mol ± 9,52; p=0,0093). Toto zlepšení bylo setrvalé i po 6 (59,7 mmol/mol ± 9,59; p=0,0174), 12 (56,5 mmol/mol ± 9,02; p=0,0006) a 24 (57,6 mmol/mol ± 8,43; p=0,0221) měsících. Závěr: Provedené šetření prokázalo pozitivní vliv edukačního pobytu na stav glykovaného hemoglobinu u pacientů s DM 1. typu. Zlepšení bylo navíc setrvalé po dobu 2...
Metabolická chirurgie - léčba diabetu mellitu 2. typu u pacientů s obezitou 2. a 3. stupně
Hásková, Aneta ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Hvižď, Robert (oponent)
Úvod: V literatuře se popisuje remise, resp. vymizení, diabetu mellitu po bariatrických výkonech u 70 - 90 % případů. Cílem práce je popsat změny v metabolických parametrech, především kompenzaci cukrovky, u pacientů po bariatrických výkonech. Sledován je tedy nejen vývoj hmotnosti a kompenzace diabetu podle glykovaného hemoglobinu, ale i deficit některých mikronutrientů. Cíl: Cílem této bakalářské práce je popsání změn parametrů diabetu mellitu 2. typu u pacientů s druhým a třetím stupněm obezity po absolvování bariatrického zákroku. Sledován je také i vývoj hmotnosti a deficit některých vitamínů a minerálů. Metody: Během průběžné praxe na III. interní klinice VFN a 1. LF UK v Praze jsme zpracovávali metabolické parametry pacientů po bariatrických zákrocích. K získání dat pro bakalářskou práci je využito kvantitativního výzkumu formou pozorování vývoje hmotnosti, glykemie, glykovaného hemoglobinu a vitamínů. Toto pozorování se stalo základním informačním zdrojem pro další statistické zpracování. Výsledky: Ve všech skupinách (bandáž žaludku, gastrická plikace, sleeve gastrektomie a žaludeční bypass) došlo k významnému poklesu hmotnosti. V přítomnosti diabetu 2. typu pak také nastalo významné zlepšení jeho kompenzace. Z dostupných dat se jeví jako nejefektivnější nejen na pokles hmotnosti, ale...

Viz též: podobná jména autorů
4 Hašková, Adéla
3 Hašková, Alena
2 Hašková, Arina
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.