Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Gelace hydrofobizovaného hyaluronanu
Gruberová, Eliška ; Venerová, Tereza (oponent) ; Pekař, Miloslav (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá hyaluronem modifikovaným palmitoylem a jeho gelací. Byly vytvořeny gely z palmitoyl hyaluronanu o molekulové hmotnosti 216 kDa a substituci 11 % v koncentracích 15 a 20 g dm-3 ve vodě a v koncentracích 10, 15, 20 g dm-3 v NaCl a TSB. Dále byl vytvořen gel z palmitoyl hyaluronanu o molekulové hmotnosti 35 kDa a substituci 10 % v koncentracích 20, 30 g dm-3 v NaCl. Vzniklé gely byly prozkoumány s ohledem na využití v medicínských aplikací. Vysokou tuhost gelů a jejich výborné vlastnosti potvrdila reologie, byly zkoumány jejich fyzikální vlastnosti (pH, obsah vody) a jejich stabilita byla ověřena metodou zahřívání a ochlazování. Na základě výsledků MTT testu byly navrženy tři metody osazení gelu buňkami, aby gel mohl být použit jako náhrada extracelulární matrice nebo skafold vmedicínských aplikacích. Gely jsou netoxické, biokompatibilní a biodegradovatelné s netoxickými degradačními produkty, proto jsou výborným adeptem na využití v biomedicíně.
Hydrogely hylauronan-tenzid - fázový diagram
Gruberová, Eliška ; Hurčíková, Andrea (oponent) ; Pekař, Miloslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá prozkoumáním fázové separace v systému hyaluronan-kationtový tenzid v modelu fyziologického roztoku 0,15 M NaCl vedoucí ke vzniku gelu. K tvorbě gelu byly použity nejčastěji využívané koncentrace hyaluronanu a široké rozmezí koncentrací tenzidu a bylo zkoumáno, za jakých podmínek vznikne největší množství kompaktního gelu. Bylo zjištěno, že v celém rozmezí koncentrací dochází k fázové separaci. Největší množství gelu se tvořilo při nejvyšší koncentraci jak hyaluronanu, tak tenzidu. Výsledky byly zaznamenány do přehledných grafů. K indikaci přítomnosti micelárních útvarů bylo použito hydrofobní barvivo a výsledky byly zaznamenány do schématického fázového diagramu.
Gelace hydrofobizovaného hyaluronanu
Gruberová, Eliška ; Venerová, Tereza (oponent) ; Pekař, Miloslav (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá hyaluronem modifikovaným palmitoylem a jeho gelací. Byly vytvořeny gely z palmitoyl hyaluronanu o molekulové hmotnosti 216 kDa a substituci 11 % v koncentracích 15 a 20 g dm-3 ve vodě a v koncentracích 10, 15, 20 g dm-3 v NaCl a TSB. Dále byl vytvořen gel z palmitoyl hyaluronanu o molekulové hmotnosti 35 kDa a substituci 10 % v koncentracích 20, 30 g dm-3 v NaCl. Vzniklé gely byly prozkoumány s ohledem na využití v medicínských aplikací. Vysokou tuhost gelů a jejich výborné vlastnosti potvrdila reologie, byly zkoumány jejich fyzikální vlastnosti (pH, obsah vody) a jejich stabilita byla ověřena metodou zahřívání a ochlazování. Na základě výsledků MTT testu byly navrženy tři metody osazení gelu buňkami, aby gel mohl být použit jako náhrada extracelulární matrice nebo skafold vmedicínských aplikacích. Gely jsou netoxické, biokompatibilní a biodegradovatelné s netoxickými degradačními produkty, proto jsou výborným adeptem na využití v biomedicíně.
Hydrogely hylauronan-tenzid - fázový diagram
Gruberová, Eliška ; Hurčíková, Andrea (oponent) ; Pekař, Miloslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá prozkoumáním fázové separace v systému hyaluronan-kationtový tenzid v modelu fyziologického roztoku 0,15 M NaCl vedoucí ke vzniku gelu. K tvorbě gelu byly použity nejčastěji využívané koncentrace hyaluronanu a široké rozmezí koncentrací tenzidu a bylo zkoumáno, za jakých podmínek vznikne největší množství kompaktního gelu. Bylo zjištěno, že v celém rozmezí koncentrací dochází k fázové separaci. Největší množství gelu se tvořilo při nejvyšší koncentraci jak hyaluronanu, tak tenzidu. Výsledky byly zaznamenány do přehledných grafů. K indikaci přítomnosti micelárních útvarů bylo použito hydrofobní barvivo a výsledky byly zaznamenány do schématického fázového diagramu.

Viz též: podobná jména autorů
4 GRUBEROVÁ, Eva
4 Gruberová, Eva
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.