National Repository of Grey Literature 2 records found  Search took 0.00 seconds. 
High-density, Low-rise housing in Brno, Černá Pole
Fajkusová, Kateřina ; Kratochvíl, Jan (referee) ; Májek, Jan (advisor)
This diploma thesis deals with the urban study on the revitalization of the barracks in Brno, the Black Fields. In the defined area a new residential complex is designed to integrate the area into the surrounding area. The proposal also envisages the creation of development areas for Mendel University, where within these areas will be created a sports hall, accommodation facilities for students library and a representative building. An interesting element is the creation of a public space shielded from traffic.
Completion of the Construction of Slovanské náměstí Elementary School
Fajkusová, Kateřina ; Kunc, Ing Petr (referee) ; Vojtová, Lea (advisor) ; Švecová, Táňa (advisor)
 The project deals with an optimization of functions and an extension of the building of ZŠ Slovanské náměstí primary school. The school is in the Slovanské náměstí square (No. 1218) in Brno – Královo pole and it is a preserved historic building. The preserved historic facades which face all the three streets where the building stands are an example of geometric modern art, which is influenced by cubism in this case. Its designer is Antonín Blažek, who cooperated with Václav Prokop and Václav Hynek Mach. Functions of rooms in the building were optimized along with linking of their scheme. The project also aimed to facilitate access for people with physical disabilities which was realized by a construction of a lift and by an adaptation of sanitary facilities. Lavatories were reorganized in order to have men's and ladies' lavatories in both wings of the building. The small and insufficient capacities of the kitchen and of the canteen were increased by an extension of the building in the area of the school yard. The extension created a connection between the two wings of the building and enabled a passage between them. Since the passages in the ground floor and in the first floor connect different points, the disposition of each floor is different. Therefore, the designed construction system is a monolithic reinforced concrete skeleton, it is composed of circular columns and of a locally supported slab. It is founded on a monolithic concrete slab because of the disposition of the construction elements. Both roofs are flat and the roof of the ground level can be walked on in order to make up for the lost room in the yard. Some of the walls in the ground floor are glass so the yard does not look as a confined space. The façade is specially designed for this building, it is meant to replace the piece of art and it is inspired by a modern abstract painting.

See also: similar author names
2 Fajkusová, Klára
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.