Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Potravinová alergie u pacientů s atopickým ekzémem starších 14 let - klinický význam vybraných imunologických parametrů
Čelakovská, Jarmila ; Ettler, Karel (vedoucí práce) ; Bystroň, Jaromír (oponent) ; Dastychová, Eliška (oponent)
SOUHRN Potravinová alergie je nyní považována za světově rozšířený problém a, jako jiné projevy atopie, její výskyt stále vzrůstá. Všeobecně se uznává význam potravinové alergie u dětí s atopickým ekzémem, zvláště u dětí do tří let věku. Zatím neexistuje rozsáhlá studie zaměřená na potravinovou alergii u dospělých jedinců s atopickým ekzémem. Přibývá však dokladů, že i u dospívajících a dospělých jedinců s atopickým ekzémem může hrát potravinová alergie významnou úlohu. Závažná je zejména alergie na potraviny zkříženě reagující s pyly, která může průběh atopického ekzému zhoršovat. Význam potravinové alergie na běžné potravinové alergeny (kravské mléko, pšeničná mouka, sója, vejce) u dospělých pacientů s atopickým ekzémem je zřejmě podceněn. Cílem naší práce bylo vyhodnotit výskyt potravinové alergie na kravské mléko a pšeničnou mouku, vyhodnotit význam atopických epikutánních testů, eliminační diety a dalších vyšetřovacích postupů v diagnostice potravinové alergie u pacientů s atopickým ekzémem starších 14 let v porovnání s dvojitě slepým, placebem kontrolovaným expozičním testem, který je považován za zlatý standard v diagnostice potravinové alergie. Podařilo se nám v našem souboru 149 pacientů zachytit alergii na pšeničnou mouku a kravské mléko u pěti pacientů, což jsou 3,4 % z celkového počtu pacientů...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.