Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Antonymie u adjektiv
Chomyková, Gabriela ; Kováříková, Dominika (vedoucí práce) ; Adam, Robert (oponent)
Cílem diplomové práce je popsat, jak se užívají vybraná frekventovaná adjektivní záporová antonyma, která vyjadřují dva hlavní významy lexikálního záporu, a to význam prostého popření obsahu slova základového (např. neplatný) a význam kontrastního opaku k obsahu slova základového (např. nešťastný). Tyto významy jsou sledovány ve vztahu k logickým pojmům kontradikci a kontrárnosti, k opakokladnosti významů a k rozlišení subjektivního a objektivního pojmu. Zdrojem dat je jazykový korpus SYN2020, ve kterém byla vyhledávána záporová antonyma splňující kritéria vysoké frekvence a nízké polysémie výrazů. Jejich význam byl určován dle kolokací a porovnáván s charakteristikami afirmativních variant. Na základě výzkumu lze konstatovat širokou variabilitu užívání těchto antonym. Zároveň bylo zjištěno, že význam prostého popření je mnohdy určen terminologickou povahou výrazu. Klíčová slova: antonymie, záporová adjektiva, lexikální zápor, kontradikce, kontrárnost
Typická slovní zásoba psaných kuchařských receptů v korpusech ČNK
Chomyková, Gabriela ; Kováříková, Dominika (vedoucí práce) ; Bozděchová, Ivana (oponent)
Cílem bakalářské práce je popsat typickou slovní zásobu současných psaných kuchařských receptů v korpusech Českého národního korpusu. Hlavním předpokladem je, že kuchařské recepty mají svoji specifickou slovní zásobu. Typickou slovní zásobu kuchařských receptů představuje seznam klíčových slov, přičemž byla vyhledávána slova čtyř plnovýznamových slovních druhů, tj. podstatná jména, přídavná jména, slovesa a příslovce. Slovní zásobu popisuji především z hlediska významu. Na základě výzkumu lze konstatovat, že kuchařské recepty mají svoji typickou slovní zásobu. Sestává z názvů různých druhů surovin, pokrmů, činností spojených s přípravou pokrmů, kuchařských pomůcek a zařízení, mimo jiné i z partitiv spojených s kuchařským kontextem (zvl. ingrediencemi) a z názvů organických látek souvisejících se správnou životosprávou. Klíčová slova: kuchařský recept, jazykový korpus, klíčové slovo, typická slovní zásoba, DIN

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.