Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 18 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hormonálně aktivní látky ve vodním prostředí a rizika pro vodní organismy a člověka.
Duisembay, Zhuldyz ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Ezechiáš, Martin (oponent)
Cílem této bakalářské práce je zkoumat přítomnost, zdroje a dopady hormonálně aktivních látek neboli endokrinních disruptorů (ED) ve vodním prostředí. Tyto látky, včetně dlouhodobých perzistentních organických polutantů (POPs), např. pesticidů a polycyklických aromatických uhlovodíků (PAHs), a nepersistentních polutantů, jako je bisfenolA a alkyfenoly, přímo či nepřímo ovlivňují hormonální systémy vodních organismů a člověka. Bylo například zjištěno, že zvýšené koncentrace některých progestagenů ovlivňují plodnost, reprodukční procesy, vyvolávají transkripční změny a mění poměr pohlaví v rybích populacích. Četné studie v této oblasti se zaměřují na hodnocení projevů ED ve vodě, jejich vlivu na chování a životní funkce vodních organismů a člověka a na problémy spojené s jejich detekcí a odstraňováním z odpadních vod vypouštěných do životního prostředí. Nedávné výzkumy odhalily zvýšené koncentrace specifických ED v různých regionech včetně České republiky (v řece Blanici byly zjištěny významné koncentrace levonorgestrelu, megestrol acetátu (MGA), drospirenonu a dienogestu). To svědčí o nedostatečné regulaci a možných obtížích při účinném odstraňování těchto látek z vody běžnými technologiemi čištění odpadních vod. Další důležitou součástí bakalářské práce je řešení omezení tradičních technologií...
Přirozené toxiny v potravinách a jejich vliv na lidské zdraví
Houdková, Kristine ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Schlenker, Anna (oponent)
Bakalářská práce se zabývá výskytem přirozených toxických látek v potravinách a popisuje jejich vliv na lidské zdraví. Zaměřuje se na toxické látky, které jsou přirozenou součástí rostlin, živočichů, a také na přírodní kontaminanty. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cílem této práce je poskytnout informace a rozšířit povědomí o těchto látkách, protože jsou nedílnou součástí většiny potravin. Praktická část prověřuje informovanost veřejnosti ohledně toxinů v potravinách a dále zjišťuje frekvenci výskytu mykotoxinů v potravinách ze systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), která funguje v rámci Evropské unie. Toxiny plísní představují velký celosvětový problém jak zdravotní, tak i ekonomický. Výzkumná část práce byla prováděna pomocí dotazníkového šetření přes sociální sítě. Prokázalo se, že veřejnost má základní povědomí o toxických látkách v potravinách i o bezpečnosti potravin. Bakalářská práce může sloužit jako informační a edukační materiál pro veřejnost. Klíčová slova přirozené toxiny - toxické látky - mykotoxiny - alkaloidy - otrava
Procesní kontaminanty v potravinách, jejich výskyt a negativní účinky
Valchová, Jana ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Holcátová, Ivana (oponent)
Pro es í ko ta i a t jsou teprve ěkolik desetiletí z á ý i látka i, které přiroze ě potravi á h při ěkterý h tepel ý h úpravá h a jsou e ezpeč é pro zdraví člověka. E istují studie, které dokazují jeji h kar i oge itu a úči k a zdraví člověka ještě ejsou ezpeč ě z á . Cíle dotaz íkového šetře í, které lo součástí prá e, lo z apovat stravova í áv k vzorku popula e a jeji h z alost o lasti kvalit a ezpeč osti potravi . B l klade otázk týkají í se frekve e používá í ěkterý h rizikový h tepel ý h úprav a frekve e ko zu a e po huti a potravi , které často o sahují e ezpeč é ko ta i a t . Přestože si je dotazova á veřej ost v elku vědo a rizika pl ou ího z ěkterý h tepel ý h úprav potravi , jako je s aže í, grilová í, uze í a peče í, stále u i h často vítězí huť a vů ě ad zdravot í ezpeč ostí. Otázkou pro es í h ko ta i a tů se čí dál ví e za ývají i stitu e po elé světě. Co ale ůže udělat ěž ý ko zu e t pro své zd této pro le ati e, se příliš eliší od o e ý h doporuče í týkají í h se zdravého život ího st lu - používat é ě škodlivé způso tepel ý h úprav potravi , ko zu ovat převáž ě čerstvou stravu, d át a dostatek ovo e, e o slože í výro ků, které kupuje. klíčová slova:
Příjem kuchyňské soli u dětí předškolního věku
Prchalová, Hana ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Kudlová, Eva (oponent)
Příjem kuchyňské soli u dětí předškolního věku Abstrakt Tato práce se věnuje příjmu kuchyňské soli u dětí předškolního věku. Ačkoliv hraje sůl v lidském organismu nezastupitelnou roli, lidská populace se v dnešní době potýká s jejím nadbytkem ve stravě, který může vést ke komplikacím u pacientů s hypertenzí nebo jiným chronickým onemocněním. Jelikož je návyk na slanou chuť naučený, je vhodné snižovat příjem soli už od dětského věku. Cílem této práce bylo zjistit, jaké množství kuchyňské soli přijímají děti v předškolním věku a jaké potraviny jsou jejím hlavním zdrojem. Výzkumu se zúčastnily 3 mateřské školy, jejichž hlavní kuchařky zapisovaly po dobu 10 dní množství soli použité při vaření, dalším zdrojem informací ohledně soli v potravinách byly jídelníčky a skladové výdejky, ze kterých bylo možné zjistit, jaké množství soli během dne děti v mateřské škole v pokrmech přijaly. Druhým výzkumným subjektem bylo 10 dětí, jejichž rodiče zapisovali přesné množství potravin a soli přidané do pokrmů po dobu 1 týdne. Následně byly výsledky zaneseny do grafů a zhodnoceny. Z výzkumu vyplynulo, že děti konzumují v domácím prostředí téměř 3x více soli než v případě celodenního stravování v mateřské škole. Hlavním zdrojem soli v domácím prostředí i v mateřské škole jsou pekárenské výrobky, i přes reformulace, které...
Preventivní účinky kyseliny listové ve výživě
Chalánková, Veronika ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Tláskal, Petr (oponent)
Diplomová práce se zabývá kyselinou listovou a jejími preventivními účinky pro zdraví člověka. Kyselina listová má v lidském organismu mnoho důležitých funkcí a obzvláště velký význam má v období těhotenství. Je nepostradatelná pro správný vývoj plodu a její dostatečný příjem je prevencí vzniku závažných vrozených vývojových vad, jako jsou defekty neurální trubice, předčasného porodu, potratu a dalších těhotenských patologií. Zvýšenou potřebu tohoto vitaminu není snadné naplnit běžnou stravou. Je tedy doporučeno užívat kyselinu listovou ve formě doplňků stravy (v dávce 400-600 µg/den) v průběhu těhotenství a alespoň měsíc před plánovaným početím. Z těchto důvodů je nezbytné zaměřit se na podporu primární prevence ohledně užívání kyseliny listové, a to nejlépe u všech fertilních žen. Kyselina listová má také zásadní roli v krvetvorbě a hlavním projevem jejího deficitu je megaloblastická anémie. Kyselina listová bývá dále spojována s prevenci kardiovaskulárních a nádorových onemocnění a ovlivnění vývoje kognitivních funkcí. Praktická část práce byla zaměřena na sledování saturace těhotných žen tímto vitaminem. Práce obsahuje laboratorní analýzu obsahu metabolitu kyseliny listové 5-methyltetrahydrofolátu (5-MTHF) v moči těhotných žen s cílem zjistit jeho obsah a zhodnotit, zda jsou dostatečně...
Dietární zátěž vybranými kontaminanty potravin
Hábová, Markéta ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Holcátová, Ivana (oponent)
Práce se zabývá potravinami z hlediska obsahu složek, zejména kontaminantů. Jsou zmíněna zdravotní rizika spojená s konzumací kontaminovaných potravin, detailnější pohled je věnován těžkým kovům. Je popsán monitoring dietární zátěže cizorodými látkami v ČR a způsob zajištění bezpečnosti potravin. Zvláštní pozornost je věnována Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Praktická část se věnuje analýze oznámení v kategorii hazardu těžké kovy sdílených v RASFF členskými zeměmi v období leden 2020 až duben 2021. Celkem 16 zemí předalo 116 oznámení, která se týkají 117 nadlimitních výskytů těžkých kovů v potravinách. 44 oznámení bylo uvedeno v kategorii varování, 56 v kategorii informační upozornění a 16 v kategorii odmítnutí na hranicích. Jako vážné je v souvislosti s rozhodnutím o riziku označeno 92 % oznámení. Nejčastějším opatřením bylo zničení nebezpečné potraviny a/nebo její stažení z trhu. Předmětem oznámení byla v 57 případech rtuť, 46krát bylo uvedeno kadmium, 12krát olovo a 2krát arsen. Kadmium se vyskytovalo v hlavonožcích (43,5 %), rybách (15,2 %) a v menší míře i v potravinách z dalších skupin. Nevyhovující produkty obsahovaly v průměru 1,66 mg kadmia/kg. Nadlimitní obsahy olova byly detekovány zejména v doplňcích stravy, v nevyhovujících potravinách bylo zjištěno od 0,16 do...
Zdravotní aspekty kuchyňské soli v potravinách
Wűrzová, Anna ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Králíková, Eva (oponent)
Chlorid sodný je nedílnou součástí naší výživy a má důležitou funkci v metabolismu lidského organismu. Obsahuje sodík, který je jedním ze základních minerálů těla. Sůl je pro naše tělo nezbytná, avšak její nadbytečný příjem vede k řadě negativních zdravotních účinků. Teoretická část práce popisuje jak fyziologický význam chloridu sodného, tak i negativní vliv kuchyňské soli na organismus. Dále se zabývá legislativními požadavky na sůl, doporučenými denními dávkami a trendy ve spotřebě soli. V neposlední řadě informuje o léčebné výživě a prevenci vzniku onemocnění, která souvisí s nadbytečným příjmem soli. Cílem práce je vypracovat přehled o významu a použití soli a negativních zdravotních účincích nadbytečného množství soli ve výživě člověka a dále laboratorní ověření obsahu soli u vybraných potravin a porovnání naměřených výsledků s údaji o obsahu soli uvedených na obalech. Součástí práce jsou vzorové jídelníčky s různým obsahem soli. Sestavené celodenní jídelníčky pomocí programu Nutriservis představují, jak se správně stravovat a dodržet zdravotní doporučení pro příjem soli dle WHO a zároveň obsahují i nevhodné příklady jídelních lístků s překročenou denní dávkou soli. Pro laboratorní práci byla zvolena metoda argentometrické titrace chloridů podle Mohra. Chlorid sodný byl stanovován celkem v 10...
Význam rybího masa ve výživě člověka a prevenci kardiovaskulárních onemocnění
Škrletová, Štěpánka ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Kudlová, Eva (oponent)
Ryby jsou výborným zdrojem kvalitních a zároveň lehce stravitelných bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Mořské ryby obsahují významné množství jódu a nenasycené mastné kyseliny omega-3. V České republice jsme bohužel značně podprůměrní ve spotřebě rybího masa oproti Evropské unii. Konzumace rybího masa může v rámci prevence ovlivnit výskyt kardiovaskulárních onemocnění, a proto existuje doporučení díky jeho příznivým vlivům pravidelně konzumovat rybí maso. Bakalářská práce se v teoretické části snaží podat ucelený přehled informací o významu rybího masa, popisu jeho složení, informace o jeho prospěšnosti, informace o spotřebě, možná potencionální rizika. Praktická část byla zaměřena na výzkum. S pomocí dotazníkového šetření byl vyhodnocen stav konzumace a míra informovanosti obyvatelstva. Po zpracování výsledků bylo zjištěno, že 76 % dotázaných konzumuje rybí maso a 15 % dotazovaných jej spíše nekonzumuje a také vyplynulo, že respondenti jsou o výživových hodnotách masa převážně informováni. Klíčová slova: Rybí maso, omega-3, spotřeba, KVO, výživa
Procesní kontaminanty v potravinách, jejich výskyt a negativní účinky
Valchová, Jana ; Bušová, Milena (vedoucí práce) ; Holcátová, Ivana (oponent)
Pro es í ko ta i a t jsou teprve ěkolik desetiletí z á ý i látka i, které přiroze ě potravi á h při ěkterý h tepel ý h úpravá h a jsou e ezpeč é pro zdraví člověka. E istují studie, které dokazují jeji h kar i oge itu a úči k a zdraví člověka ještě ejsou ezpeč ě z á . Cíle dotaz íkového šetře í, které lo součástí prá e, lo z apovat stravova í áv k vzorku popula e a jeji h z alost o lasti kvalit a ezpeč osti potravi . B l klade otázk týkají í se frekve e používá í ěkterý h rizikový h tepel ý h úprav a frekve e ko zu a e po huti a potravi , které často o sahují e ezpeč é ko ta i a t . Přestože si je dotazova á veřej ost v elku vědo a rizika pl ou ího z ěkterý h tepel ý h úprav potravi , jako je s aže í, grilová í, uze í a peče í, stále u i h často vítězí huť a vů ě ad zdravot í ezpeč ostí. Otázkou pro es í h ko ta i a tů se čí dál ví e za ývají i stitu e po elé světě. Co ale ůže udělat ěž ý ko zu e t pro své zd této pro le ati e, se příliš eliší od o e ý h doporuče í týkají í h se zdravého život ího st lu - používat é ě škodlivé způso tepel ý h úprav potravi , ko zu ovat převáž ě čerstvou stravu, d át a dostatek ovo e, e o slože í výro ků, které kupuje. klíčová slova:

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 18 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 Bušová, Magdalena
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.