Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Právní úprava odměňování žen a mužů v evropském právu
Brabcová, Markéta ; Scheu, Harald Christian (vedoucí práce) ; Svobodová, Magdaléna (oponent)
Právní úprava odměňování žen a mužů v evropském právu Abstrakt Tato diplomová práce se věnuje právní úpravě rozdílů v odměňování v evropském právu. Navzdory zakotvení rovnosti žen a mužů v mezinárodních, regionálních i vnitrostátních právních systémech, není skutečné naplňování zásady rovnosti odměňování žen a mužů v evropských státech uspokojivé. Tato práce se věnuje přehlednému shrnutí relevantní právní úpravy rovnosti odměňování na mezinárodní a evropské úrovni. Práce se v rámci jednotlivých právních systémů zabývá podrobností právní úpravy, existencí kontrolních a vymáhacích mechanismů a skutečnému uplatňování právní úpravy zásady rovnosti odměňování prostřednictvím těchto mechanismů. Diplomová práce je rozdělena do čtyř kapitol. V první kapitole jsou vymezeny hlavní pojmy, které jsou v této práci používány. Zejména se jedná o pojmy rovnosti a diskriminace. Dále jsou vymezeny pojmy pohlaví, gender a rozdíly v odměňování. Druhá kapitola se věnuje právní úpravě rovnosti odměňování na úrovni OSN. V práci je rozebrána relevantní právní úprava obsažená v Úmluvě o odstranění všech forem diskriminace žen a v relevantních úmluvách Mezinárodní organizace práce, včetně mechanismů, které slouží k naplňování těchto úmluv. Třetí kapitola se věnuje právní úpravě rovnosti odměňování žen a mužů přijaté Radou Evropy....
Senzorické hodnocení nealkoholických piv v závislosti na technologii výroby
BRABCOVÁ, Markéta
Cílem této diplomové práce bylo senzorické posouzení nealkoholických piv v závislosti na technologii výroby. Pomocí senzorické analýzy bylo hodnoceno deset vzorků nealkoholických piv od různých pivovarů. Nealkoholická piva Lobkowic Premium Nealko a Radegast Birell byla vyrobena pomocí speciálních druhů kvasinek. Ostatní nealkoholická piva byla vyrobena technologií řízeného kvašení. V senzorickém hodnocení dosáhlo nejlepších výsledků (1. místo) nealkoholické pivo Samson vyráběné metodou řízeného kvašení a 2. místo pivo Radegast Birell vyráběné pomocí speciálních druhů kvasinek Birell. Ze zjištěných výsledků se nedá přesně určit, která z používaných technologií pro výrobu nealkoholického piva má prokazatelně pozitivní vliv na senzorickou jakost piva. Při senzorickém hodnocení vybraných kritérií vykazoval nejvyšší hodnoty vzorek D (Samson) u celkového vjemu vůně, plnosti, říznosti a charakteru hořkosti. Nejvyšší hodnoty u celkového vjemu chuti byly zaznamenány u vzorku J (Radegast Birell). Naopak vzorek F (Budweiser Budvar) vykazoval nejnižší hodnoty u celkového vjemu chuti, plnosti a říznosti. Vzorek G (Dudák) vykazoval nejnižší hodnoty pro celkový vjem vůně a vzorek C (Bernard) pro celkový vjem charakteru hořkosti. Vzorky B (Platan) a D (Samson) obsahovaly přídavek sladidla E 954 (sacharin). Sacharin je sladší než běžný cukr. Po požití však zanechává hořkou chuť. Vzorek B (Platan) byl muži vnímán negativně z hlediska vůně a chuti, charakter hořkosti byl hodnocen pozitivně. Ženy zaznamenaly jen minimální rozdíly ve vjemu vůně, intenzity chuti a charakteru hořkosti tohoto vzorku. Použité sladidlo mohlo mít u mužů vliv na celkový vjem chuti z důvodu možného ulpívání hořké chuti. Z provedeného dotazníkového šetření dále vyplynulo, že v situacích, kdy si respondenti nemohou dát alkoholické pivo, 80 % dotazovaných mužů by zvolilo nealkoholické pivo. Naopak 87 % žen by upřednostnilo jiný nealkoholický nápoj.
Výživa člověka jako součást prevence osteroporézy a osteomalacie
BRABCOVÁ, Markéta
Bakalářská práce se zabývá onemocněním osteoporózou a osteomalacií. Je zde popsáno složení kostí, historie výskytu osteoporózy, charakteristika osteoporózy, osteomalacie a rozdíl mezi těmito kostními chorobami. V další části se práce zaměřuje na prevenci osteoporózy z hlediska výživy. Je zde rozebírán vliv minerálních látek, vitamínů a hormonů na tvorbu kosti. Osteoporóza je staré onemocnění. Již na některých starých čínských a řeckých malbách můžeme vidět ženy s osteoporózou. Předčasná osteoporóza byla také nalezena na kosterních pozůstatcích mladých žen pocházejících z 3. - 5. století našeho letopočtu. Příčinou osteoporózy takto mladých žen byl příjem chleba s vyšším obsahem fytátu, který váže kalcium. Osteomalacie je z celé skupiny kostních metabolických osteopatií nejméně časté onemocnění. Vyskytuje se i v rozvojových zemích v Indii a Pákistánu, ale i u muslimských menšin ve Spojeném království. Vzniká z nedostatku vitamínu D. Cílem této práce bylo zjistit vliv výživy člověka na onemocnění kostí. Kost není trvale utvořena, dochází k její neustálé tvorbě a odbourávání. Osteoporóza je způsobena porušením rovnováhy mezi tvorbou nové kosti a jejím odbouráváním. S věkem převažuje odbourávání kosti nad její novotvorbou, dochází k úbytku celkové kostní hmoty a k nadměrnému úbytku všech složek kostí ? minerálů ? zejména vápníku. Z tohoto důvodu jsou důležité zásoby vápníku v kostech. Ke zrychlenému úbytku kostní hmoty dochází i vlivem pohlavních hormonů. Jedná se o menopauzální osteoporózu, která postihuje ženy v menopauze. U mužů se projevuje v pozdějším věku a má mírnější průběh. Osteomalacie je způsobená poruchou mineralizace kostí. Kostní hmoty je dost, ale chybí jí minerály. K mineralizaci kostí potřebujeme dostatek vitamínu D, vápník, fosfor, hořčík a stopové prvky bór a fluor. Osteoporóza a osteomalacie se v posledních letech stávají významným problémem v rozvinutých zemích. To souvisí s prodlužující se délkou života. Náklady na léčbu osteoporózy a osteomalacie jsou vysoké, proto je kladen stále větší důraz na prevenci. S prevencí bychom měli začít co nejdříve, protože nedostatek vápníku ve výživě dětí a mládeže působí v dospělém věku zdravotní problémy a vznik osteoporózy. Nejdůležitějším preventivním opatřením je dostatek vápníku a vitamínu D. Dále je to pohyb, pobyt na slunci, dostatečný příjem minerálů ? hořčíku, fosforu fluoru a vitamínů ? vitamínu C, K a B12 ze stravy. Negativně působí na kost nadměrná spotřeba proteinů a kofeinu, ta způsobuje vylučování vápníku močí. Strava bohatá na ovoce a zeleninu zvyšuje zásaditost prostředí, které snižuje vylučování vápníku močí.
Symbolický jazyk knižních ilustrací. Projekt Digitalizace signovaných ilustrací v tiscích z let 1501-1750 uchovávaných ve fondu Knihovny Akademie věd ČR, v. v. i
Beránková, Hana ; Brabcová, Markéta
Článek představuje projekt Digitalizace signovaných ilustrací v tiscích z let 1501-1750 uchovávaných ve fondu Knihovny Akademie věd ČR, v. v. i., jehož výsledkem bude zveřejnění databáze s cca 3000 signovanými ilustracemi, které jsou dílem cca 600 umělců a jsou součástí 510 tisků z fondu KNAV. Díky detailnímu popisu ilustrací a spisů, v nichž se ilustrace nacházejí, i širokým vyhledávacím možnostem, které databáze nabídne, bude projekt významným příspěvkem nejen pro studium dějin knihy, knihtisku a knižní kultury, ale i dějin obecně a dalších příbuzných disciplín. Příspěvek se zaměřuje i na obecnou charakteristiku zmíněného souboru ilustrací a na některé problémy při dešifrování jejich symbolického jazyka.

Viz též: podobná jména autorů
2 BRABCOVÁ, Marie
4 BRABCOVÁ, Markéta
5 BRABCOVÁ, Michaela
1 BRABCOVÁ, Miroslava
2 Brabcová, Marie
5 Brabcová, Michaela
1 Brabcová, Michala
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.