National Repository of Grey Literature 137 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
New scene of the Beseda House in Vyškov - neoplasm in a historical setting
Husárová, Anette ; Kipila, Lubomír (referee) ; Boháč, Ivo (advisor)
The aim of the proposal is to create an object that will extend the existing one, which is currently unsuitable for requirements on the modern audiovisual scene. The proposed object mirrors this aim in its modern timeless mass which is originally designed for the given region. It is the unrepeatable neoplasm in a historical environment that will help raise the architectural level of the region by its concept.
New scene of the Beseda House in Vyškov - neoplasm in a historical setting
Skrušný, Petr ; Plášil, Jiří (referee) ; Boháč, Ivo (advisor)
The plot is located in the very center of the town of Vyskov, in the perfect connection of the main pedestrian hub on Masaryk Square. This is an extension of the loose gap following the shield facade of the existing house of the house. The orientation of the parcel is northeast. The plot is located on the pedestrian passage through the main square, where I create a park with a paved area. The new building is adjacent to the parish church of the Assumption of the Virgin Mary, a baroque chateau and an object of the shopping center. The proposed object stops the vacant loop with the slate wall of the existing beseda house, creating the corner between Kostelní street and the pedestrian corridor from Masaryk square. The building itself has 5 above-ground floors, with terraced ramps to the raised corners of the building with the possibility of using roofs. The building is a structural reinforced concrete skeleton with monolithic beams and stiffening cores. The façade is a double-ventilated solution with internal glazing and an outer sheath made of stone, semi-transparent blocks mounted on metal frames. The construction is based on a base plate with feet under the support pillars. To prevent the foundations of the existing house of the house from being interrupted, the pillars of the pillars are separated by two meters from the house and the individual boards are monolithically insulated. The construction height of the floor is 4.5 m. 4 m clearance height 0.5 m floor composition for keeping the floors connected and connecting the old building with the new building. In the connecting part of the existing building there is a reconstruction and modernization. The connection of both objects is by means of a rubber expansion joint. The technical background of the building is located at the site of the building. The heating of buildings is solved by means of an air heat pump located on the roof with both air heating and cooling function. As an additional heating system there is an electric underfloor heating, which is a suitable solution due to the location of the photovoltaic power plant on the roof. The air exchange is solved by means of recuperation. The outlets are led by a shaft into individual floors, where they are led by the technical part of the building and then projecting in the soffit. Water heating is solved by solar panels located on the roof of the building with the possibility of water heating by electric energy. The produced energy is stored in the tanks and then distributed to the building. Rainwater is drawn into the sewer and is not used in any way. Escape routes are the main staircase with a fire safety lift, a staircase with a lift for the halls and the existing vertical communications of an existing house. Public lighting is designed with the illuminated joint of the front facade of the building, which creates a pleasant light effect. Parking space is provided in the vicinity of the building on Masaryk Square, next to the parks and the nearby parking spaces.
KROMĚŘÍŽ - THE EMBANKMENTS OF THE RIVER MORAVA AND CITY STATION‘S
Kvietková, Veronika ; Pospíšil, Zdeněk (referee) ; Boháč, Ivo (advisor)
The purpose of the urban design is to solve the traffic problems of the area and design new parts of the Main Railway Station, with a program of accompanying functions connected with the use of the water element of the Morava River. The proposal involves join the train and bus stations to one separate building located at the historic train station. Nearby is the proposed modular marketplace, train museum and café.
ZOO BRNO – TROPICAL PAVILON
Malík, Lukáš ; Pospíšil, Zdeněk (referee) ; Boháč, Ivo (advisor)
The assignment was to create a design of a tropical pavilion at the Brno Zoo. The most important aspect influencing the overall solution is the unique location of the existing pavilion, located at the top of the hill. In the wider area there is a forested landscape. There is an opportunity to build new exhibition spaces with regard to the future development of the zoo. So how to proceed with such assignment? The exhibition of the pavilion focuses on fauna and flora of the rainforest: Central America and the Amazon. The proposal envisages the demolition of the existing pavilion, which is currently unsuitable and obsolete. Part of the new pavilion is also the design of outdoor exposure areas. The main inspiration for the new pavilion was the Mayan Pyramid in the jungle. The outdoor expositions are inspired by the relief of the Amazonian landscape.
Brno - Street Údolní
Staroňová, Lenka ; Pospíšil, Zdeněk (referee) ; Boháč, Ivo (advisor)
The diploma thesis is concerned on the conceptual definition of a quality place and what defines the quality of places in general. Then the approach is applied on the urban block on the Udolni street in the city of Brno. The goal is to make lives of inhabitants better. In the end, a highly synergical urban block is designed, with functions and forms such as coworking, cohousing and new models of sharing. The whole urban block is connected through a garden which extends the Spilberk castle park.
TOWNHOUSE ON THE WATERFRONT IN PŘEROV
Kielar, Václav ; Boháč, Ivo (referee) ; Ponešová, Barbora (advisor)
Dancing centre with theatre.
Revitalization Program of Floral Garden in Kromeriz
Šupák, Lukáš ; Pospíšil, Zdeněk (referee) ; Boháč, Ivo (advisor)
The main of project itself is to gain remown and proper suverenity once more. Theese aspects are given to Czech gardens by Glowing garden in Kroměříž. I was Trying to get from this piece of knowledge realistic as possible and to conceptionally define area to coexist arm in arm with such historical garden. This area is Filling and leveling up majesty of place in Full capacity. By composition hierarchy is trying to evokes impression of many hallways which are acting like subterranean mysteries from antic culture. Individual buildings are creating in boardered space their own area. At the beginning and at the end of this area are kordered courts yard. First court is neighbouring with entrance builidng and it has to look rough with its rigorous and clear scheme of cubes. This evokes solidity not just by cubes themselves, but by used materials as well, which is simple pure and clear. On the other hand, the second court yard is concipated more in harmony with nature. So it creates complete and balanced Fusion of naturalness and artifaciality.
Historical brewery - potential for regional development
Mosler, Štěpán ; Boháč, Ivo (referee) ; Králová, Eva (referee) ; Zemánková, Helena (advisor)
Nowadays there are hundreds of breweries scattered throughout Bohemia, Moravia and Silesia, waiting for their new future. They are either abandoned or in private property. In the worst case they have been deteriorating with no hope of recovery. There are not many left. It is very difficult to find a new function and especially enlightened investor. Important thing is how we will treat with these structures in the future. Will we use this unique potential, or leave this place for a new function? Which way we can choose? What is the potential of these buildings and what they need? This thesis attempts to briefly describe and demonstrate the value of brewery architecture which due to dramatic changes in society became endangered. And to offer possible solutions for the preservation this unique buildings their charm and atmosphere for the next generations.
A Multifunctional Sports Hall - Great Karlovice
Provázková, Petra ; Plášil, Jiří (referee) ; Boháč, Ivo (advisor)
The aim was to create a new space for sport near the elementary school. The building is directly connected with the school and at the same time refers to the folk architecture of Walachia, mainly because of extrierer signs. The new sports hall will serve elementary school pupils and the general public.

National Repository of Grey Literature : 137 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.