Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zhodnocení vlivu zemědělské politiky ČR na hospodaření vybraných zemědělských subjektů
Straková, Alena ; Gebeltová, Zdeňka (vedoucí práce) ; Blanka, Blanka (oponent)
Diplomová práce Zhodnocení vlivu zemědělské politiky ČR na hospodaření vybraných zemědělských subjektů se zabývá dopadem získaných dotací vybraných zemědělských podniků za období 2010 až 2014. Na vybrané podniky je aplikována finanční analýza. Metody finanční analýzy zahrnují rozbor absolutních ukazatelů, která za pomoci horizontální analýzy zhodnotí vývoj položek účetních výkazů. Dále je použita metoda analýzy poměrovými ukazateli, kde jsou vypočteny ukazatele likvidity, zadluženosti, aktivity a rentability. Následuje rozbor získaných dotací a jejich vliv na hospodaření podniku, srovnání výsledků hospodaření jednotlivých subjektů včetně provozních dotací a bez nich. Posledním krokem je výpočet poměrových ukazatelů bez zmíněných provozních dotací. Závěr hodnotí na základě výsledků analýzy závislost podniků na dotacích a odhaluje nejlépe prosperující podnik v rámci sledované skupiny. Dále jsou navržena opatření, která by mohla vést ke zlepšení situací podniků. Například více se zaměřit na běžné činnosti přinášející tržby, posoudit velikost propachtované půdy a jejího využití v rámci hlavní činnosti podniku či zvážit vhodnost financování cizími zdroji.
Udržitelnost vodních zdrojů pro město Dobříš
Vacek, Ondřej ; Synáčková, Marcela (vedoucí práce) ; Blanka, Blanka (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá vodními zdroji, které zajišťují pitnou vodu jak pro město Dobříš, tak i nedalekou obec Stará Huť. První část je zaměřena na zpřehlednění problematiky povrchových a zejména podzemních vod. Dále na vodohospodářství a klimatické změny s možnými adaptačními opatřeními. Druhá část práce je věnována detailnímu rozboru zájmové oblasti. Jde především o vývoj počtu obyvatel, významné zaměstnavatele a občanskou vybavenost. Předmětem práce je zjištění maximální denní potřeby vody pro rok 2025 na základě proměnných ukazatelů s ohledem na územní plán města Dobříš a obce Stará Huť. Výsledné hodnoty jsou porovnány se současnou vydatností všech vodních zdrojů. Závěr práce je věnován možnému řešení za mimořádné situace v případě poklesu vydatností.
Stanovení změn koncentrace hliníku v odvaru a digestátu Hibiscus sabdariffa
Binderová, Denisa ; Potůčková, Miroslava (vedoucí práce) ; Blanka, Blanka (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývala charakterizací obsahu hliníku v odvaru a digestátu ibišku súdánského (Hibiscus sabdariffa), jehož sušené části jsou často používány pro přípravu jednodruhových i směsných bylinných či ovocných čajů po celém světě. Tento prvek je totiž při nadměrné expozici vůči lidskému organismu toxický. Množství hliníku, které lidský trávicí trakt s určitou potravinářskou matricí přijme a je schopen vstřebat, závisí na mnoha faktorech, například na formě přítomného prvku, fyzikálně-chemických vlastnostech potraviny a v neposlední řadě také na jejich společném chování v lidské gastrointestinální soustavě. Koncentrace hliníku v samotné sušené rostlinné matrici ibišku súdánského je dána mimo jiné schopností rostliny akumulovat v půdě přítomný prvek a vytvářet ve svých pletivech komplexy, díky kterým se chrání před jeho toxicitou. V praktické části bakalářské práce proběhlo stanovení množství hliníku v sušené rostlinné matrici 8 čajů z ibiškového květu, jejich nálevu a digestátu emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Tráveniny odvarů byly připraveny podle aktuální verze statického in vitro gastrointestinálního modelu Infogest Working Group. Bylo zjištěno, že obsah prvku v rostlinné matrici nebyl ovlivněn (p < 0,05) způsobem zemědělské produkce (konvenční × ekologické) ani zemí původu. Ze sušeného ibiškového květu pak přešlo do jeho odvaru pouze průměrně 5 % původního množství hliníku, jež nebylo (p < 0,05) přímo úměrné výchozímu obsahu. Po průchodu nálevů simulovaným trávicím procesem byl zaznamenán statisticky významný (p > 0,05) nárůst koncentrace prvku. Pozorované zvýšení obsahu hliníku bylo pravděpodobně způsobeno kyselým pH žaludeční fáze trávení, díky kterému přešel prvek do dobře rozpustných a tím lépe vstřebatelných forem.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.