Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Odraz náboženských poměrů a renesančního myšlení ve Francii v díle Markéty Navarrské Heptameron
Beranová, Daniela ; Listíková, Renáta (vedoucí práce) ; Ébert-Zeminová, Catherine (oponent)
Diplomová práce Odraz náboženských poměrů a renesančního myšlení ve Francii v díle Markéty Navarrské Heptameron seznamuje čtenáře se životem a dílem významné postavy francouzské historie a literatury Markéty Navarrské, která je představena jako žena osvícená, pokroková a v mnohém překračující svou dobu. Dále se práce zaměřuje na rozbor jejího jediného prozaického díla Heptameron. Analýza dokazuje, že v této knize můžeme nalézt jak středověké, tak i renesanční prvky. Markéta Navarrská zde zpracovává v beletristické podobě hluboké filosofické a teologické otázky aktuální pro náboženskou reformaci. Tato diplomová práce se snaží vyvrátit mylnou představu o nevýznamném postavení žen v minulosti a dokázat, že nelze nacházet ostré předěly v dějinách. KLÍČOVÁ SLOVA Markéta Navarrská Heptameron Renesance Reformace
Odraz náboženských poměrů a renesančního myšlení ve Francii v díle Markéty Navarrské Heptameron
Beranová, Daniela ; Listíková, Renáta (vedoucí práce) ; Ébert-Zeminová, Catherine (oponent)
Diplomová práce Odraz náboženských poměrů a renesančního myšlení ve Francii v díle Markéty Navarrské Heptameron seznamuje čtenáře se životem a dílem významné postavy francouzské historie a literatury Markéty Navarrské, která je představena jako žena osvícená, pokroková a v mnohém překračující svou dobu. Dále se práce zaměřuje na rozbor jejího jediného prozaického díla Heptameron. Analýza dokazuje, že v této knize můžeme nalézt jak středověké, tak i renesanční prvky. Markéta Navarrská zde zpracovává v beletristické podobě hluboké filosofické a teologické otázky aktuální pro náboženskou reformaci. Tato diplomová práce se snaží vyvrátit mylnou představu o nevýznamném postavení žen v minulosti a dokázat, že nelze nacházet ostré předěly v dějinách. KLÍČOVÁ SLOVA Markéta Navarrská Heptameron Renesance Reformace
Krmení psů přirozenou stravou
Beranová, Daniela ; Rozinek, Jiří (vedoucí práce) ; Libuše, Libuše (oponent)
Bakalářská práce má charakter literární rešerše. Věnuje se tématu krmení psů přirozenou stravou. Je rozdělena do několika kapitol. V první kapitole je popsáno trávicí ústrojí psa, její části a úkony, které zajišťuje. Nejprve je popsána trávicí soustava celkově a její důležitost pro organismus psa. První část trávicí soustavy je hlavové ústrojí, kam se zahrnují ústa, včetně zubů a hltan. V hltanu se kříží cesty trávicí s dýchacími. Hrtanová příklopka odděluje hlavovou část od předního střeva, které začíná jícnem a pokračuje do žaludku. Na něj navazuje tenké střevo, jehož části jsou dvanáctník, lačník a kyčelník. Tenké střevo vstupuje do střeva tlustého. Má tři odlišné části: slepé střevo, tračník a konečník. Konečník se zužuje v řitní kanál, který je zakončen řitním otvorem. Dále jsou popsány přídatné orgány střeva a jejich funkce. Jsou to játra a slinivka břišní. Druhá kapitola je zaměřena na fakt, že pes je masožravec. Krátce je shrnut vznik psa domestikací vlka a jeho trávicí soustava, jelikož mu je stále hodně podobná. Změna trávení je proces, který vyžaduje několik stovek let. V této části je také popsáno, jaké důležité živiny jsou v potravě obsaženy a jejich stručný popis. Neméně důležitou součástí potravy je pitná voda. Ve třetí kapitole je rozdělení komerčně vyráběných krmiv. Rozdělují se podle obsahu vody a způsobu konzervace, podle kvality vstupních surovin a podle věkové kategorie, velikosti plemene a pracovního vytížení. V další části je shrnuta kniha od doktora Hanse-Ulricha Grimma. Je to žurnalista a autor několika knih, ve kterých odhaluje pravdu o průmyslových potravinách a o některých značkách v průmyslovém odvětví. Hlavní část práce se zabývá přirozenou stravou pro psa. Je jí kombinace masa, zeleniny, ovoce a někdy i dalších doplňků, jako například mléčné produkty, obilniny, bylinky a další. V této kapitole jsou shrnuty výhody a nevýhody krmení přirozenou stravou. Závěr práce rozlišuje rozdíl prospěchu psa krmeného nejdříve průmyslově vyráběnými krmivy a poté přirozenou stravou.

Viz též: podobná jména autorů
2 BERANOVÁ, Diana
1 Beranová, Dagmar
4 Beranová, Denisa
2 Beranová, Dominika
1 Beranová, Drahomíra
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.