Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ovlivnění jaterního metabolismu ethanolu dihydromyricetinem
Boubínová, Gabriela ; Hodek, Petr (vedoucí práce) ; Bebová, Michaela (oponent)
Dihydromyricetin (DHM) se řadí mezi přírodní flavonoidní látky, které mají pozitivní účinky na lidský organismus. v čínské tradiční medicíně byly rostliny obsahující tuto látku využívány jako terapie při jaterních onemocněních a pro zmírnění projevů alkoholové intoxikace. Mechanismus účinku DHM na metabolismus ethanolu není doposud zcela znám. Na modelu primárního hepatocytu potkana byly studovány účinky DHM při ethanolové intoxikaci. Pomocí dvou fluorescenčních sond DCFDA a DHR bylo prokázáno, že DHM v závislosti na koncentraci snižuje množství reaktivních forem kyslíku a dusíku v primárních hepatocytech. Hepatoprotektivní efekt DHM se ale neprojevil, když byl u buněk exponovaných alkoholu stanovována aktivita či množství enzymu alaninaminotransferasy (ALT) jako markeru poškození. Následně byl studován vliv DHM na metabolismus ethanolu in vivo na modelu potkana. Potkani byli jednorázově premedikováni buď ethanolem nebo ethanolem s DHM. Ze stanoveného množství ethanolu a acetaldehydu v krvi je patrné, že DHM neovlivňuje rychlost ani množství metabolizovaného ethanolu. Vliv DHM na metabolismus ethanolu byl sledován také při opakované premedikaci ethanolem. u skupiny premedikované DHM byla zjištěna zvýšená koncentrace ethanolu v krvi, což naznačuje zpomalení metabolismu alkoholu vlivem DHM. Získané...
Interakce vybraných flavonoidních látek se sulfotransferasou 1A1
Bebová, Michaela ; Hodek, Petr (vedoucí práce) ; Černá, Věra (oponent)
V poslední době je věnována stále větší pozornost přírodním polyfenolickým sloučeninám, obsaženým v rostlinné stravě. Velkou skupinu těchto látek představují flavonoidy, které jsou obsaženy v mnoha doplňcích stravy. Spotřeba těchto preparátů se s nově objevovanými prospěšnými účinky na zdraví stále zvyšuje. Užívání vysokých dávek přírodních, ale přesto pro tělo cizích látek, může být spojeno s nežádoucími efekty. Některé flavonoidní látky jsou modulátory enzymů I. a II. fáze biotransformace xenobiotik a jejich inhibice či indukce může zasáhnout do endogenního metabolismu. V této rigorózní práci byly zkoumány vlivy vybraných flavonoidních sloučenin dihydromyricetinu (DHM) a myricetinu (MYR) na aktivitu a expresi enzymů II. fáze biotransformace, sulfotransferas 1A1 (SULT1A1) v játrech a střevech potkanů. SULT1A1 se významně podílí na metabolické aktivaci xenobiotik. Indukce či stimulace prostřednictvím flavonoidních sloučenin tedy může potencovat tvorbu karcinogenů a zvýšit riziko rozvoje rakoviny. Jako referenční látky byly do studie dále zahrnuty flavonoidy biochanin A (BIA) a kvercetin. Flavonoidní látky byly podávány potkanům gaváží do žaludku za účelem studia interakcí v podmínkách in vivo. Flavonoid DHM zvýšil aktivitu SULT1A1 a také indukoval expresi SULT1A1 v jaterní tkáni. Podání BIA zvýšilo...
Studium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotik
Bebová, Michaela ; Hodek, Petr (vedoucí práce) ; Hansíková, Hana (oponent)
V poslední době se věnuje stále větší pozornost chemopreventivním sloučeninám a to zejména fytochemikáliím, které jsou všeobecně považovány za zdraví prospěšné látky a to hlavně díky jejich přírodnímu původu. Velkou skupinu fytochemikálií představují flavonoidy, které jsou obsaženy v mnoha potravních doplňcích. Spotřeba těchto koncentrovaných zdrojů flavonoidů se v posledních letech dramaticky zvýšila. Užívání flavonoidních látek ve velkém množství však může být spojeno s některými nežádoucími účinky. Některé flavonoidy jsou známé modulátory enzymů I. a II. fáze biotransformace xenobiotik a jejich indukce může vést ke zvýšení aktivace karcinogenů. V rámci této diplomové práce byly zkoumány účinky vybraných flavonoidních sloučenin -naftoflavonu, -naftoflavonu, myricetinu a dihydromyricetinu a karcinogenů (BaP, PhIP) na enzymy II. fáze biotransformace, sulfotransferasy (SULT). Pro stanovení indukčního efektu byly připraveny protilátky pro jejich imunodetekci. Peptidické imunogeny, které byly vybrány z proteinových sekvencí potkaních sulfotransferas rSULT1A1, 1B1, 1C1, 1C2, 1C1/2, 1E1 a 2A1 byly použity ve formě KLH konjugátů pro imunizaci slepic za účelem získání antipeptidových protilátek (IgY) z vaječných žloutků. Frakce jednotlivých IgY byly izolovány jednoduchou extrakcí a následným vysrážením...
Doplňky stravy jako modulátory aktivace potravních karcinogenů, 2. fáze biotransformace
Bebová, Michaela ; Hodek, Petr (vedoucí práce) ; Koblihová, Jitka (oponent)
Heterocyklické aromatické aminy (HAA) jsou zástupci karcinogenních a mutagenních látek, které vznikají při tepelné úpravě masa včetně ryb, zejména při smažení a grilování. V organismu může docházet po vstupu těchto cizorodých látek k jejich metabolické aktivaci na látky s vyšší toxicitou či karcinogenním potenciálem. Vedle enzymů první fáze biotransformace se tohoto procesu účastní i enzymy druhé fáze biotransformace, zejména sulfotransferasy (SULT) a N-acetyltransferasy (NAT). Protože mohou být tyto enzymy inducibilní, může prostřednictvím jiných látek obsažených v potravě docházet k jejich indukci. Významnými induktory jsou někteří zástupci flavonoidních látek - genistein, biochanin A a ß-naftoflavon. U těchto látek byla prokázána schopnost indukovat tvorbu sulfotransferas v podmínkách in vitro a in vivo. Zvýšené množství enzymů může vést k podpoře metabolické aktivace prokarcinogenů za vzniku většího množství aduktů s DNA, což má za následek rozvoj karcinogeneze. Pro výzkum indukce potkaních enzymů rSULT a rNAT byly navrženy peptidy, které poslouží k produkci protilátek vhodných pro jejich imunodetekci.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.