Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Obsah rutinu v odpadním biologickém materiálu z výsadeb bezu černého
Boháčová, Hana ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na stanovení koncentrace rutinu ve větvičkách bezu černého (Sambucus nigra L.). Teoretická část podává přehled o vlastnostech, výskytu a využití černého bezu v lidovém léčitelství, medicíně a potravinářství. Dále jsou zde uvedeny nejdůležitější obsahové látky černého bezu, zejména flavonoidy, mezi které patří i rutin a kvercetin. Stručně jsou zde popsány jejich vlastnosti, biologické účinky a možnosti stanovení. Náplní experimentální části diplomové práce byl vývoj levné extrakční metody pro získání maximálního výtěžku rutinu ze sušených větviček bezu černého. Obsah rutinu byl sledován ve větvičkách šlechtěných bezových odrůd i v planém bezu. K identifikaci a kvantifikaci rutinu v extraktech byla optimalizována a validována metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Jako porovnávací metoda k vyvíjené extrakci byla použita extrakce stlačenou horkou vodou (PHWE). Pro extrakci byly testovány 3 velikosti částic pomletých větviček. Částice byly extrahovány různě teplou vodou různě dlouhou dobu. Nejvíce rutinu bylo zjištěno u vzorků namletých na 4 mm částice. Optimální doba a teplota extrakce byla: 7 hodin při 80°C. Nejvyšší množství rutinu ve šlechtěných bezech bylo stanoveno ve vzorku Mladší 2014, metodou digesce 1,49 ± 0,004 mg.100g-1 a metodou PHWE 5,75 ± 0,015 mg.100g-1. U planých variant bezu černého bylo stanoveno nejvíce rutinu ve vzorku Září 2014. Digescí mletých větviček bylo získáno 0,90 ± 0,022 mg.100g-1 rutinu, pomocí PHWE 2,98 ± 0,022 mg.100g-1.
Obsah rutinu v odpadním biologickém materiálu z výsadeb bezu černého
Boháčová, Hana ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na stanovení koncentrace rutinu ve větvičkách bezu černého (Sambucus nigra L.). Teoretická část podává přehled o vlastnostech, výskytu a využití černého bezu v lidovém léčitelství, medicíně a potravinářství. Dále jsou zde uvedeny nejdůležitější obsahové látky černého bezu, zejména flavonoidy, mezi které patří i rutin a kvercetin. Stručně jsou zde popsány jejich vlastnosti, biologické účinky a možnosti stanovení. Náplní experimentální části diplomové práce byl vývoj levné extrakční metody pro získání maximálního výtěžku rutinu ze sušených větviček bezu černého. Obsah rutinu byl sledován ve větvičkách šlechtěných bezových odrůd i v planém bezu. K identifikaci a kvantifikaci rutinu v extraktech byla optimalizována a validována metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Jako porovnávací metoda k vyvíjené extrakci byla použita extrakce stlačenou horkou vodou (PHWE). Pro extrakci byly testovány 3 velikosti částic pomletých větviček. Částice byly extrahovány různě teplou vodou různě dlouhou dobu. Nejvíce rutinu bylo zjištěno u vzorků namletých na 4 mm částice. Optimální doba a teplota extrakce byla: 7 hodin při 80°C. Nejvyšší množství rutinu ve šlechtěných bezech bylo stanoveno ve vzorku Mladší 2014, metodou digesce 1,49 ± 0,004 mg.100g-1 a metodou PHWE 5,75 ± 0,015 mg.100g-1. U planých variant bezu černého bylo stanoveno nejvíce rutinu ve vzorku Září 2014. Digescí mletých větviček bylo získáno 0,90 ± 0,022 mg.100g-1 rutinu, pomocí PHWE 2,98 ± 0,022 mg.100g-1.
Faktory ovplyvňujúce mieru nezamestnanosti v Českej republike
Boháčová, Hana
Diplomová práce je zaměřena na identifikaci faktorů, které mají vliv na míru nezaměstnanosti České republiky. Literární přehled slouží k uvedení do dané problematiky. Na jeho základě jsou vymezeny ekonomické proměnné, které dle teorie, mají významný vliv na hodnoty míry nezaměstnanosti. Následně tyto faktory vstupují jako nezávislé časové řady do vícerozměrného regresního modelu, prostřednictvím kterého je ověřována jejich statistická významnost vzhledem k závislé proměnné - mírě nezaměstnanosti. Na základě získaných výsledků jsou naznačeny doporučení pro hospodářskou politiku, které by měly podporovat růst zaměstnanosti. Závěr vlastní práce je věnovaný predikci budoucího vývoje míry nezaměstnanosti.
Účetnictví obchodní společnosti zabývající se produkcí masa a obchodní činností
BOHÁČOVÁ, Hana
Cílem práce je zachycení celého procesu výroby masa a masných výrobků ve finančním a vnitropodnikovém účetnictví a dále zpracování projektu zpětné dohledatelnosti v tomto výrobním závodě a jeho návaznost na účetnictví firmy. Hlavním úkolem projektu bylo zajistit on-line přenos informací do účetnictví firmy a zárovň zabezpečení identifikace použitých surovin, polotovarů a hotových výrobků od prvovýroby až ke konečnému spotřebiteli tak, aby se zajistila co nejvyšší kvalita a bezpečnost výrobků a tím i spokojenost zákazníků.
Kalkulace cen hotových výrobků v podniku zabývajícím se potravinářskou výrobou na bázi vlastních i nakoupených surovin
BOHÁČOVÁ, Hana
Cílem práce bylo nalezení vhodného systému pro stanovování aktuálních výrobních cen nejen pro potřeby obchodního jednání, ale i veškeré řídící a rozhodovací činnosti, dále posouzení jednotlivých vlivů, které mohou cenotvorbu ovlivnit jak z věcného tak i časového hlediska. Projekt byl zpracován ve firmě Maso Planá,a.s.. Pro zdárné splnění úkolu bylo nutné změnit nejen kompletní systém kalkulací cen výrobků, ale i s tím související plánování výroby, zpracování norem výrobků včetně řešení dopadů do účetnictví firmy. V průběhu realizace se řešili mnohé problémy, jako například bonusy od dodavatelů a jejich vliv na cenotvorbu, evidence skladových zásob, změna postupu při zadávání nového výrobku do sortimentu a nabídky firmy. Realizací projektu byl zajištěn komplexní funkční systém stanovování operativních kalkulací, oceňování výroby a on-line přenos potřebných informací do účetnictví. Největší přínos má tato změna pro pracovníky obchodního oddělení. V jakýkoliv okamžik mají k dispozici kalkulaci výrobku, která odráží přesnější náklady a tím je možné stanovit co možná nejlepší cenu pro odběratele.

Viz též: podobná jména autorů
6 Boháčová, Hana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.