Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití sippingu u onkologicky nemocných
Andrysíková, Šárka ; Aschermannová, Alexandra (vedoucí práce) ; Jirsová, Kateřina (oponent)
Příjmení a jméno autora: Andrysíková Šárka Instituce: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Název práce: Využití sippingu u onkologicky nemocných Vedoucí práce: as. MUDr. Alexandra Aschermannová Počet stran: 60 Počet příloh: 7 Rok obhajoby: 2015 Klíčová slova: Nádorové onemocnění, malnutrice, prevence, screening, nutriční podpora, parenterální výživa, enterální výživa, sipping Tato práce pojednává o praktickém využití nejjednodušší formy enterální výživy - sippingu z pohledu pacientů s onkologickým onemocněním. Cílem práce je zjistit, zda nutriční intervence využívání sippingu je dostatečně motivační pro nemocné nebo zda využití záleží na subjektivním pohledu onkologicky nemocného - cena, dostupnost či příchuť. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje pojmy - vznik nádorových buněk, statistiky nádorových onemocnění v ČR, základní modality onkologické léčby. Diagnóza malnutrice a zhodnocení nutričního stavu, druhy farmaceutické enterální výživy - sondová výživa a sipping, parenterální výživa. Ve výzkumné části je zkoumána realita praktického využití sippingu z pohledu pacientů s onkologickým onemocněním.
Výživa při onkologickém onemocnění
Strejčková, Vendula ; Jirsová, Kateřina (vedoucí práce) ; Aschermannová, Alexandra (oponent)
Dostatečná a kvalitní výživa při onkologickém onemocnění, je velmi důležitou podporou při zvládání náročné onkologické léčby a vysilující nemoci. Edukace veřejnosti o riziku malnutrice v souvislosti s onkologickým onemocněním a významu vyvážené stravy, je tím závažnější, čím vyšší je výskyt nových malignit každým rokem. V roce 2015 onemocnělo zhoubným novotvarem více než 94 000 lidí a celkově v roce 2015 žilo téměř 542 000 osob s diagnózou rakovina. (LINKOS, 2018) Nejen mezi pacienty, je obecně rozšířená představa, že podvýživa je něco, co se nás nemůže týkat, protože se máme dobře. Mnoho pacientů nemá náhled na svůj výživový stav, nepomýšlejí nad tím, že by jim hrozila podvýživa. Ale pokud někdo onemocní rakovinou, dříve nebo později se u něj projeví příznaky nemoci a spolu s náročnou léčbou, která s sebou nese také mnoho nežádoucích účinků, ho mohou omezovat v příjmu stravy a váhový úbytek se dostaví. V teoretické části jsou popsány příčiny onemocnění, jeho vliv na organizmus s celkovými projevy, jaké jsou nejčastěji druhy léčby spolu s nežádoucími účinky a typy, jak je lépe zvládnout. Druhá polovina teoretické práce se věnuje hodnocení nutričního rizika u onkologických pacientů, výživovým doporučením a v případě nedostatečné výživy, z jakéhokoliv důvodu, i nutriční podpoře. Cíl praktické práce...
Využití sippingu u onkologicky nemocných
Andrysíková, Šárka ; Aschermannová, Alexandra (vedoucí práce) ; Jirsová, Kateřina (oponent)
Příjmení a jméno autora: Andrysíková Šárka Instituce: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Název práce: Využití sippingu u onkologicky nemocných Vedoucí práce: as. MUDr. Alexandra Aschermannová Počet stran: 60 Počet příloh: 7 Rok obhajoby: 2015 Klíčová slova: Nádorové onemocnění, malnutrice, prevence, screening, nutriční podpora, parenterální výživa, enterální výživa, sipping Tato práce pojednává o praktickém využití nejjednodušší formy enterální výživy - sippingu z pohledu pacientů s onkologickým onemocněním. Cílem práce je zjistit, zda nutriční intervence využívání sippingu je dostatečně motivační pro nemocné nebo zda využití záleží na subjektivním pohledu onkologicky nemocného - cena, dostupnost či příchuť. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje pojmy - vznik nádorových buněk, statistiky nádorových onemocnění v ČR, základní modality onkologické léčby. Diagnóza malnutrice a zhodnocení nutričního stavu, druhy farmaceutické enterální výživy - sondová výživa a sipping, parenterální výživa. Ve výzkumné části je zkoumána realita praktického využití sippingu z pohledu pacientů s onkologickým onemocněním.
Prognostické faktory ve vztahu k riziku karcinomu prsu a indikace cílené léčby jako prevence relapsu a komplikací léčby
Prausová, Jana ; Eckschlager, Tomáš (vedoucí práce) ; Kocáková, Ilona (oponent) ; Aschermannová, Alexandra (oponent) ; Jelínková, Alena (oponent)
Nádorová onemocnění jsou zcela nepochybně jedním z nejzávažnějších problémů i v 21. století. Svědčí o tom především neustálý nárůst počtu nemocných, kteří jsou postiženi tímto onemocněním. Tento problém je celosvětový a je velmi aktuální i v České republice, kde na některý z druhů maligních nádorů v průběhu života onemocní každý třetí a zemře každý čtvrtý z nás. Nádorová onemocnění postihují jedince v každém věku, od útlého novorozeneckého až po vysoké stáří. Maligní nádory jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí v dospělosti po kardiovaskulárních onemocněních. V České republice dle posledních údajů z roku 2004 onemocnělo zhoubným nádorem 68 641 jedinců za 1 rok a zemřelo 29 168. V roce 1994 onemocnělo 52 770. Tento rozdíl v incidenci potvrzuje jednoznačnou tendenci k růstu počtu nových onemocnění v čase. Častěji onemocní nádory muži, incidence standardizovaná podle světového standardu představuje 447,1 mužů na 100 000 obyvatel v České republice a 354,8 žen na 100 00 obyvatel. Incidence malignit stoupá s věkem, 80% vzniká nad 50 let věku. Ve srovnání se světem má Česká republika nepříliš dobrou pozici. U mužů jsme v incidenci maligních nádorů na druhém místě v Evropě a u žen na třetím místě. Karcinom prsu představuje v České republice 16,6% všech nádorů a je u žen nejčetnější malignitou. Incidence karcinomu...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.