National Repository of Grey Literature 68 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Photocatalytic concrete screeds with self-cleaning and antimicrobial function
Bíbová, Hana ; Šubrt, Jan ; Pližingrová, Eva ; Jakubičková, M. ; Sázavská, T. ; Dohnálek, P. ; Hykrdová, Lenka ; Jirkovský, Jaromír
All right reserved. Photocatalytic concrete screeds with self-cleaning and antimicrobial function have been developed and tested. These building materials contain sand grains with deposited composite TiO2/SiO2 layers. Two types of the screeds, grey and white, were prepared and their photoactivity and material characteristics were compared. Commercial TiO2 photocatalysts from several manufacturers were employed. Effects of different parameters, such as temperature of the coated sand calcination, humidity, and surface abrasion, were followed. Mechanical properties of the screeds were analyzed by SEM/XRD microscopy. Photocatalytic activity was tested by means of NOx oxidation (ISO norm 22197-1/2007). Antibacterial activity was evaluated by modified ISO norm 27447/2009 with Bacillus subtilis as a model organism.
Condominium Hlinky in the city centre of Brno
Tomický, Ondřej ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Hradil, Dušan (advisor)
In my bachelor thesis I further develop the architectural design I worked out during the fifth semester, at the subject AG034. My work was led by Ing. arch. Marcela Uřídilová. Now, I have elaborated the study led by doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D., and Ing. Dušan Hradil, on the level of Documentation for building permit, and subsequently on the level of Documentation for Construction Execution. The theme of this work is the design of a multifunctional town house in a gap site between two existing buildings in Hlinky street in Brno. The 9.4-meter-wide gap is in a street with terraced houses, right next to the public transport stop, opposite the main entrance to the Brno Exhibition Center. The house has one basement and five above-ground floors, is based on a foundation slab and finished with a flat roof. It has a longitudinal wall construction system; the load is transmitted by reinforced concrete monolithic walls and ceilings. The house creates a height transition between both adjoining buildings. In the basement is located the technical facilities of the whole building, on the ground floor there is the main and secondary entrance, entrance for cars and the access to the parking stackers with eight parking places. On the 2nd floor is located a studio and office with a common hall. The 3rd, 4th and 5th floors contains two luxury maisonettes. The common partition between both apartments is located on the 4th floor. Across the entire height of the house pervades the inner core of vertical routes - staircase and elevator. The main mass of the house is aligned between adjoining buildings. On the south side, the last fifth floor is lightly indented from the street. On the north side, a mass of the space parking protrudes from the main mass of the building into the slope of Žlutý kopec. Because the building plot is enclosed by adjoining houses on two sides, the only free facades are oriented to the south and to the north.
Berkova Residence
Seďa, Ondřej ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Jelínek, Petr (advisor)
The topic of the bachelor thesis is a design of Berkova Residence. The building plot is situated in the corner of the streets Berkova and Bulharská in Královo Pole. The residence has 6 storeys. In the residence there is a big variety of flats, 2 maisonettes, common areas – an underground garage, the cellar cubicles, garden, a place for storage bikes, baby carriages and wheelchairs, an exterior entrance hall with mailboxes and staircase core with a design facade.
Villa apartment in Masaryk district
Chriašteľová, Nikola ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Petříček, Tomáš (advisor)
The subject of this bachelor thesis is the design of HR villa house in Masaryk's’ district, Brno. The Masarykova čtvrť (original name of this part) is characterized by its historical and functionalist development, with villas of Brno factory workers and German officials, remaining small garden city. In the surroundings, we can find buildings from architects such as Ernst Wiesner or Bohuslav Fuchs. Strong genius loci, corner location of the plot and the views from the north-facing slope were a key to the concept of my design. Main idea is to create residential with a higher standard of the current requirements of living, while at the same time, it's mass and the material solution will complement the character of the surrounding development. HR villa house is a four-storey building with a sloped 4th floor and a rounded corner complemented by bay windows. The shape of the building was created in response to neighbouring semi-detached houses. Its shape complements the imaginary curve, which is created as a connection of these objects. There is 1 housing unit on each floor. Moreover, apartment on the first floor has own adjacent garden. The common roof terrace offers not only views of Brno, but also supports community activities of the residents.
Zig Zag Houses
Ňukovičová, Karin ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Kalousek, Lubor (advisor)
On the basis of my study sketched in the second year of my studies at Faculty of Civil Engineering, the following bachelor thesis is elaborated and the study is further divided into the Documentation for building permit and Documentation for building construction. The thesis deals with Zig Zag houses in Masaryk district in Brno. I have designed two main separate objects with a common glazing passage – atrium divided into two separate parts. The design is a unique solution to long narrow dispositions, designed to make residential parts of the buildings as bright as possible. The buildings are designed as four-storey with two underground and two above-ground floors. On the first underground floor there is an underground garage, which connects two separate residential buildings. One residential part of the building includes four maisonettes. In the entrance glazed atrium there is a tree that functions as a design element and to improves the air of the common areas of the apartment buildings. This atrium serves not only as an entry area, but we also get through it into common garages and a common garden behind the house. From a construction point of view, the object is a synthesis of Porotherm wall system and reinforced concrete that solidifies the whole building due to the long and narrow disposition. The main goal of the work was to create an object that provides home for young people, flexible families, and also allows them to spend time in airy space.
Condo near Little chapel
Medzihorský, Dávid ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Šuhajda, Karel (advisor)
The aim of the bachelor thesis is to design a mixed use apartment building on the corner of the streets of Táborská and Nezamyslova with a dominant chapel. The land is located in Brno - Židenice. There are two buildings on the plot, following the surrounding area, which is predominantly residential. Both of these objects have a simple, cubic form with a brick facade, which features extended window jamb lining with a segment window shutter system. These envelopes combine multiple windows in some places to break a uniform raster created by the regular arrangement of the elements. On the ground floor of both buildings are commercially available spaces. On the above-ground floors of the buildings are located flats of size 3 + kk, 1 + kk and 2 + kk. Underground spaces of one of the buildings are used by an automatic parking system. Buildings have a different flooring, which is given in relation to the building in the adjacent street. Within the bachelor's thesis, only one of these objects was elaborated.
Renovation Osterled 7c-7d
Borisová, Alexandra ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The basis of the Bachelor thesis is a project which was designed during study program on VIA University in town Horsens in Denmark. The thesis is developed into the level of building permit documentation and documentation for execution of the project. The object of the study is a four-storey building and a basement. It has a saddle roof. The building is located in the town Horsens. The main idea is to design the building which does not disturb surrounding buildings. That is the reason why facade and roof finishes are in traditional Danish style. One of the most important parts of it is floor plans. The object has 12 flats. The first floor has wheelchair access.
Multifunctional apartment house
Vtípilová, Jana ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Šuhajda, Karel (advisor)
The bachelor's thesis is the design of a new multifunctional apartment building in Brno in the town district of Pisárka. Designed apartment building is located on Hlinky Street. The building was designed to fit in to the surrounding area. The object respect the building line and its ground plan was planned according to the adjacent objects. There is cafeteria in the ground floor. The first floor is dedicated to office space. In the second floor and third floor there are spacious apartments. Carpark is accessible by car elevator, which transports cars to the basement of the house where individual parking spaces are located. Vehicular access is accesible from the main street.
Multifunctional house in a gap
Vencovská, Tereza ; Šubrt, Jan (referee) ; Elešová, Klára (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Utíkalová, Ivana (advisor)
The subject of my bachelor’s thesis is the design of a new Multifunctional house on a gap in Hlinky street in Brno, Pisárky. The land has a great depth and a relatively small width due to the character of the gap, located on a southern slope. The building uses the entire width of the gap and respects the surrounding buildings with its height. In the neighbourhood, there are public buildings for education and student dormitories, administrative buildings, multifunctional buildings and detached houses. The urban design is based on the character of the plot and the surrounding buildings. The building is composed of 3 parts connected by an underground garage. The entire complex is accessed from Hlinky street through the main building, which respects the street line unlike the original building. Two other objects are located in the garden. The architectural design is based on simple cubic forms with a brick facade and large windows. The objects are grouped into an atrium. The object in the gap consists mainly of public spaces. There is a café with background and a stationery shop on the ground floor, open-space offices on the 2nd and 3rd floor, and two maisonnettes on the 5th and 6th floor. On the ground floor, there are cellars, warehouses and the technical background of the building. The objects in the garden serve as a residential and administrative building with flats 1 + 1 to 3 + 1 and rentable offices or studios. There is an atrium between the houses which serves as a half-open space for the residents and employees of the building. Parking is provided in an underground garage with 17 parking spaces including 1 parking space for the disabled. The garage is located on the ground floor underneath the atrium and the objects located in the garden. The garage is accessed by means of a ramp that runs through neighbouring plots of Vinařská Street. An easement will be signed with the owner of the land on which the ramp is located.
Halfway home
Metalnikova, Elizaveta ; Šubrt, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Utíkalová, Ivana (advisor)
The aim of the work was to design a residential halfway house in Brno, in the districts of Maloměřice and Obřany. The proposed objects are located on the plot around the boundary of the parcel, thus creating a space between the houses that can be used as a sport playground. The complex is designed to provide residential services for orphan young persons under the age of 26 who, after reaching the age of majority, leave school facilities for institutional or protective care or for persons from other childcare and youth care facilities. The halfway house always includes social therapeutic activities and social care. Therefore, the main place of the complex is a therapeutic building. In addition to the building, there are two residential hostels. Each residential building has seven apartments 2+kk and a common room. Each apartment has a bedroom, a living room with kitchen and hygienic equipment. Up to four people can live in each apartment. The supporting structure of buildings is formed by YTONG blocks. There are two floors and the basement floor that is partly below the ground floor in each residential building. These buildings have a rather rhythmic structure. The facade is made of two types of materials – white smooth pargeting and wood decks.

National Repository of Grey Literature : 68 records found   1 - 10nextend  jump to record:
See also: similar author names
12 Šubrt, Jiří
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.