Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vyhodnocení nabídky probiotických mléčných výrobků
ŠTROBLOVÁ, Petra
Fermentované mléčné výrobky s probiotiky patří mezi funkční potraviny, vedle výživové hodnoty mají i příznivé účinky na naše zdraví, které vychází především z obsahu bakterií mléčného kvašení a probiotických mikroorganismů. Cílem diplomové práce bylo i) prostřednictvím dotazníkového šetření zhodnotit informace týkající se fermentovaných mléčných výrobků a probiotik u široké veřejnosti ii) posoudit nabídku fermentovaných mléčných výrobků s probiotiky v pěti obchodních řetězcích (Globus, Terno, Tesco, Billa a Trefa). Z celkem 972 respondentů většina (96 %) uvedla, že konzumuje fermentované mléčné výrobky. Nejoblíbenějším fermentovaným mléčným výrobkem je jogurt (87 %). Většina dotázaných (61 %) preferuje neochucené varianty fermentovaných mléčných výrobků. Výběr fermentovaných mléčných výrobků při nákupu je nejvíce ovlivňován chutí výrobku (607 odpovědí), jeho cenou (461 odpovědí) a předchozími zkušenostmi (423 odpovědí). Většina respondentů správně vědě-la, že pravidelná konzumace fermentovaných mléčných výrobků zlepšuje naše trávení (730 odpovědí) a podporuje imunitní systém (562 odpovědí). Obchodní řetězce celkem nabízely 147 produktů (z toho 70 % neochucených). Produkty pocházely od 18 výrobců (z toho byly pouze tři zahraniční). Z informací na produktech bylo zjištěno, že výrobci do svých produktů přidávají tyto probiotické mikroorganismy: Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. rhamnosus, L. paracasei, Bifidobacterium spp. a Streptococcus thermophilus. Nejčastěji je však využíván rod Bifidobacterium.
Úroveň informovanosti studentů vysokých škol o vlivu probiotik na lidské zdraví
ŠTROBLOVÁ, Petra
Probiotika jsou takové mikroorganismy, které při vhodném dávkování podporují rozvoj a funkci mikrobiot jedince a tím i jejich celkové zdraví. V současné době tvoří cenově dostupnou, biologickou metodu v prevenci a terapii některých onemocnění. Podporují fyziologickou funkci gastrointestinálního systému, který tvoří hlavní imunitní systém organismu. Bakalářská práce byla zaměřena na možnosti využití probiotik a jejich vlivu na zdraví člověka. Cílem bakalářské práce bylo sestavení dotazníkového šetření a s jeho využitím zjistit informovanost vysokoškolských studentů v oblasti probiotik. Průzkumem bylo zjištěno, že informovanost vysokoškolských studentů je velice dobrá, avšak je zapotřebí se v této problematice neustále vzdělávat.
Probiotika a jejich význam z hlediska lidského zdraví
ŠTROBLOVÁ, Petra
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při vhodném dávkování podporují rozvoj a funkci mikrobioty jedince, a tím i celkové zdraví. Cílem bakalářské práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření posoudit informovanost veřejnosti o probioticích a zhodnotit nabídku probiotických preparátů na našem trhu. Z 551 respondentů jich většina (63 %) věděla, co jsou to probiotika, jaké mají účinky (96 %) a v jakých potravinách se nejčastěji nachází (81 %). Průzkumem trhu s probiotiky bylo zjištěno, že nabídka těchto doplňků stravy na našem trhu je velmi široká. Celkem je k dispozici 72 synbiotických a 12 probiotických doplňků stravy od 41 firem.
Profesní připravenost studentů v oborech Nutriční asistent (SOŠZ), Diplomovaný nutriční terapeut (VOŠZ), Nutriční terapeut (VŠ).
ŠTROBLOVÁ, Petra
Cílem bakalářské práce Profesní připravenost studentů v oborech Nutriční asistent (SOŠZ), Diplomovaný nutriční terapeut (VOŠZ), Nutriční terapeut (VŠ) je poukázat na rozdíly ve vzdělávání v posledních ročnících (denního studia) oborů Nutriční asistent (SOŠZ), Diplomovaný nutriční terapeut (VOŠZ), Nutriční terapeut (VŠ), a to pomocí didaktického testu. Teoretická část práce je zaměřena na vzdělávání ve výše uvedených oborech a na jejich porovnání. V teoretické části jsou uvedeny základní charakteristiky oborů, průběh studia a následné uplatnění na trhu práce. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumného šetření, kterého se účastnily tři poslední ročníky výše uvedených oborů. Použitou výzkumnou metodou byl didaktický test, který jim byl rozdán k vyplnění. Didaktický test byl složen ze tří částí (celkem třicet otázek). Výsledky byly zpracovány v programu ,,MS Excel".
Nutriční stav pacientů trpících hlubokou dehiscencí sternotomické rány
Štroblová, Petra ; Špaček, Miroslav (vedoucí práce) ; Zlatohlávek, Lukáš (oponent)
Úvod: Podélná střední sternotomie je nejčastěji používaným přístupem v kardiochirurgii s nutnou komplexní pooperační léčbou. Multifaktoriální přístup je důležitý zejména z důvodu předcházení pozdějším komplikacím, které mohou být velmi závažné až fatální. Teoretická část práce se proto věnuje popisu nejen rizikových faktorů, kvůli kterým může být narušen proces hojení, ale také nutričním opatřením, která by mohla snížit riziko či zcela předejít vzniku hluboké dehiscence sternotomické rány. Metodika: Metoda výzkumu spočívala v retrospektivní analýze rizikových faktorů hluboké dehiscence sterna u 22 pacientů, kteří podstoupili kardiochirurgickou operaci technikou podélné střední sternotomie v desetiletém rozmezí. Vybráno bylo 11 pacientů s poruchou hojení sterna, kteří byli zahrnuti do skupiny 1. Následně se vybralo dalších 11 pacientů bez sternální dehiscence. Tito pacienti byli vybráni tak, aby jejich charakteristika odpovídala charakteristice pacientů první skupiny z hlediska statistického vyhodnocení a porovnání obou skupin (typ výkonu, délka operace, použití mimotělního oběhu, odběr LIMA/BIMA, atp.). Při výběru pacientů do kontrolní skupiny 2 nebylo hleděno na laboratorní ukazatele stavu výživy, jelikož objasnění nutričního stavu bylo jedním z cílů této práce. Výsledky: Retrospektivní analýzou...
Méně známé doplňky stravy
Štroblová, Petra ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Svačina, Štěpán (oponent)
Tato práce zkoumá tři doplňky stravy - chrom, kolostrum a taurin. Jejím cílem je prokázat účinky a význam těchto tří suplementů nejen pro sportovní výživu, ale také pro léčebné účely. Trojmocný chrom je esenciální prvek, jehož aktivní forma se významným způsobem podílí na metabolismu sacharidů tím, že napomáhá inzulinu zprostředkovávat přenos cukru do cílových buněk. Doporučený denní příjem je stanoven na 25 až 45 µg. Studie potvrdily, že chrom výrazně zvyšuje aktivitu inzulinu a dokáže zlepšit glukózovou toleranci, a to ho činí nezbytným prvkem pro lidi, kteří trpí diabetem mellitem II. typu. Prostudováním dostupných studií bylo zjištěno, že chrom nemá významný vliv na budování svalové hmoty. Jen polovina studií prokázala efekt požívání chromu na snížení tělesné hmotnosti. Kolostrum je předlaktační výměšek tvořený po několik hodin po porodu, bohatý na růstové faktory, aminokyseliny a bioaktivní proteiny. Kolostrum je ceněno hlavně díky obsahu mnoha složek podporujících imunitní systém. Jeho doporučená denní dávka se pohybuje od 20 do 60 g. Ačkoliv je kolostrum bohaté na růstový faktor IGF-I, jeho vliv na nárůst svalové hmoty nebyl prokázán. Jako pozitivní výsledek se ukázalo, že po podání kolostra se urychlila regenerace po sportovním výkonu. Několika dalšími studiemi bylo potvrzeno, že se po...
Souvislosti compliance a hladin glykémie u pacientů s diabetes mellitus I. typu
ŠTROBLOVÁ, Petra
Cílem bakalářské práce Souvislosti compliance a hladin glykémie u pacientů s diabetes mellitus 1. typu se stala snaha poukázat, jak souvisí naměřené hodnoty glykémie s jídelníčkem diabetika, jeho fyzickou aktivitou nebo jiným uvedeným faktorem a přijatými dávkami inzulínu (v období pěti měsíců u tří respondentů s tímto onemocněním). Teoretická část práce se skládá z obecných informací o diabetu včetně popsání jeho historie a výskytu ve světě a České republice. Dále jsou uvedena specifika u prvního typu tohoto onemocnění. Jde o jeho definici, charakteristiku, prevenci, projevy a diagnostiku. V textu nechybí taktéž informace o léčbě tohoto typu ani o možných komplikacích vznikajících v důsledku nesprávného postupu léčby u diabetika. Výzkumnou část tvoří tři případové studie postavené na výsledcích kvalitativně i kvantitativně orientovaného výzkumu. Metodami získávání dat byl anamnestický dotazník a deník, do něhož respondenti týdně zaznamenávali důležité informace související s nemocí. Informace poskytovali tři mladí dospělí (do 25 let) s diabetem mellitus I. typu. Celková doba zapisování do deníků byla pět měsíců a bylo vybráno 21 komplexních týdenních záznamů. Veškeré záznamy týkající se příjmu stravy a optimální hodnoty energie byly zpracovávány v programu "Nutriservis Professional". Data obsahující hladiny glykémie a přísun inzulínu byly poté porovnávány s jídelníčky a pohybovou aktivitou respondentů. Výsledky výzkumu jsou reprezentovány v písemné formě, doplněné o grafy hladin glykémie. První respondentka plní zásady léčby přesně (dle pokynů). Dodržuje tak dietní režim a selfmonitoring a vhodně aplikuje inzulín. Plán druhého respondenta je také vhodně kompenzováný. Z toho vyplívá, že veškeré hladiny glykémie u něj příliš nekolísají. I on zodpovědně dodržuje léčbu. U třetí respondentky je z výsledků patrné, že své onemocnění vhodně kompenzuje. Dva poslední zmínění respondenti však příliš dobře nespolupracovali.
Incentivní cestovní ruch
Štroblová, Petra ; Jarolímková, Liběna (vedoucí práce)
Tato práce je shrnutím toho nejdůležitějšího, co incentivní cestovní ruch obnáší. Kromě vysvětlení samotného pojmu incentiva, vymezení jednotlivých forem incentivního cestovního ruchu a jeho specifik, se práce týká také postavení incentivního cestovního ruchu na území České republiky a jeho propagace ve světě i u nás. Teorie je prokládána příklady pro lepší porozumění dané problematiky.

Viz též: podobná jména autorů
8 ŠTROBLOVÁ, Petra
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.