Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mechanické a fyzikální vlastnosti hořčíkových slitin připravených metodou rotačního kování
Škraban, Tomáš ; Drozd, Zdeněk (vedoucí práce) ; Mathis, Kristián (oponent)
v češtině Metody intenzivní plastické deformace jsou již nějakou dobu populární díky svému pozi- tivnímu vlivu na mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu. Rotační kování je jednou z těchto metod. Při svojí jednoduchosti a produktivitě má potenciál pro průmyslové využití. Jedná se o radiální kování tyčí či trubek, čímž dochází ke snižování jejich průměru. Vliv této metody je zkoumán na extrudovaných tyčích z hořčíkové slitiny AZ31. Experimenty jsou provedeny na pěti vzorcích různého stupně zkování (různého průměru). Díky tomu se dá zkoumat postupný vývoj vlastností během kování. Výsledky experimentů ukazují výrazný pozitivní vliv na velikost zrn (a mikrostrukturu obecně) původně extrudované tyče. Při kování také dochází k vývoji textury a zvýšení pevnosti materiálu.
Anizotropie teplotní roztažnosti hořčíkových materiálů vykazujících texturu
Škraban, Tomáš ; Drozd, Zdeněk (vedoucí práce) ; Mathis, Kristián (oponent)
v českém jazyce Hořčíkové slitiny jsou ceněny pro svoji nízkou hustotu a dobré mechanické vlastnosti. Jejich charakteristikou je náchylnost k získávání textury během zpra- cování, která má společně s jejich hcp krystalovou strukturou za následek ani- zotropii některých fyzikálních vlastností. V této práci zjišťujeme vliv textury na anizotropii teplotní roztažnosti hojně používaných hořčíkových slitin AZ31 a ZE10. Tyto slitiny jsou ve formě válcovaných plechů a zkoumáme je ve stavu z výroby a ve stavu po určitém vyžíhání. Měřené vzorky jsou z plechu vyříznuty ve směru válcování a ve směru kolmém. Obor teplot, kterým jsou vzorky vysta- veny, sahá od pokojové teploty do 400 ◦ C. Měření teplotní roztažnosti plechů je problematické, protože se mohou prohýbat a znehodnocovat tak výsledky měření. Výsledkem této práce je potvrzení existence této anizotropie a její popis. 1
Mechanické a fyzikální vlastnosti hořčíkových slitin připravených metodou rotačního kování
Škraban, Tomáš ; Drozd, Zdeněk (vedoucí práce) ; Mathis, Kristián (oponent)
v češtině Metody intenzivní plastické deformace jsou již nějakou dobu populární díky svému pozi- tivnímu vlivu na mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu. Rotační kování je jednou z těchto metod. Při svojí jednoduchosti a produktivitě má potenciál pro průmyslové využití. Jedná se o radiální kování tyčí či trubek, čímž dochází ke snižování jejich průměru. Vliv této metody je zkoumán na extrudovaných tyčích z hořčíkové slitiny AZ31. Experimenty jsou provedeny na pěti vzorcích různého stupně zkování (různého průměru). Díky tomu se dá zkoumat postupný vývoj vlastností během kování. Výsledky experimentů ukazují výrazný pozitivní vliv na velikost zrn (a mikrostrukturu obecně) původně extrudované tyče. Při kování také dochází k vývoji textury a zvýšení pevnosti materiálu.
Anizotropie teplotní roztažnosti hořčíkových materiálů vykazujících texturu
Škraban, Tomáš ; Drozd, Zdeněk (vedoucí práce) ; Mathis, Kristián (oponent)
v českém jazyce Hořčíkové slitiny jsou ceněny pro svoji nízkou hustotu a dobré mechanické vlastnosti. Jejich charakteristikou je náchylnost k získávání textury během zpra- cování, která má společně s jejich hcp krystalovou strukturou za následek ani- zotropii některých fyzikálních vlastností. V této práci zjišťujeme vliv textury na anizotropii teplotní roztažnosti hojně používaných hořčíkových slitin AZ31 a ZE10. Tyto slitiny jsou ve formě válcovaných plechů a zkoumáme je ve stavu z výroby a ve stavu po určitém vyžíhání. Měřené vzorky jsou z plechu vyříznuty ve směru válcování a ve směru kolmém. Obor teplot, kterým jsou vzorky vysta- veny, sahá od pokojové teploty do 400 ◦ C. Měření teplotní roztažnosti plechů je problematické, protože se mohou prohýbat a znehodnocovat tak výsledky měření. Výsledkem této práce je potvrzení existence této anizotropie a její popis. 1

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.